Simo Salminen: Koomikko myös kulisseissa – kollegat kiittelivät tunnelman nostattamisesta kuvauspaikoilla

Jaa artikkeli
82-vuotiaana kuollut näyttelijälegenda ehti elää monen miehen elämän.

Simo Salminen oli huikean monipuolinen koomikko, joka jätti pysyvän jäljen suomalaisen viihteen historiaan. Hän nauratti ihmisiä valkokankaalla, teatterissa ja lavakoomikkona. Huumorilaulajan kykyjään Salminen väläytti Rotestilaululla ja Pornolaululla.

Liukas Lätkä -taiteilijanimellä esiintyneenä pellehyppääjänä Salminen loikki uima-altaisiin 20 vuoden ajan. Vetelä Vanukas -nimisessä bravuurissaan hän molskahti hyppytornista mahalleen veteen.

Pellemaailma ja klovnit heijastuivat vahvasti myös Salmisen näyttelijäntyöhön. Hän oli oivallinen tuottamaan sanatonta komiikkaa ja osasi käyttää kehoaan hassutteluun. Salminen hallitsi myös sutkautukset ja osasi ajoittaa ne täydellisesti, kiitos loistavan tilannetajunsa.

Kollegat kiittelivät häntä tunnelman nostattamisesta kuvauspaikoilla.

 0dbbdcc595ada564b3d231c4df0a3620

 

Kuvanveistäjä ja lasitaiteilija

Salmisen taiteelliset kyvyt eivät rajoittuneet komiikkaan. Hän valmistui Ateneumista kuvanveistäjäksi, ja hän suunnitteli muun muassa televisioalan palkintona myönnetyn Venla-patsaan mallin, joka oli käytössä vuoteen 2003 asti.

1980-luvun lopulla Salminen lopetti teatterityöt voidakseen keskittyä toiseen intohimoonsa, lasitaiteeseen.

Salmiselle itselleen myönnettiin viihteen Erikois-Venla vuonna 2002. Vuonna 2014 hän pokkasi Kultainen Venla -elämäntyöpalkinnon.

 c81b8417e5fba916ee350e58a0217035

Viihde vei leipurin

Salminen oli alkuperäiseltä ammatiltaan kondiittori ja leipurimestari. Hän ajautui leipomoon töihin jo teini-iässä, kun koulunkäynti ei kiinnostanut. Salminen työskenteli leipurina 20 vuoden ajan. 1960-luvun alussa hän tapasi Pertti ”Spede” Pasanen. Sen jälkeen viihdemaailma vei hiljalleen Salmisen mennessään.

Pasanen palkkasi Salmisen X-Paroni-elokuvaansa vuonna 1964 ja pian sen jälkeen koomikkoparikseen Spede show -ohjelmaan.

Sieltä Salminen pongahti julkisuuteen ja kondiittorin työt jäivät lopullisesti vuonna 1967.

 ed7ec46b1fb8f8a502d81c93547b55ec

Ikimuistoinen Sörsselssön

Vesa-Matti Loiri liittyi Spede show’n koomikkoremmiin ja samalla kokoonpanolla aloitettiin Uuno Turhapuro -elokuvien teko 1970-luvulla.

Salminen oli vuosikymmeniä yksi Pasasen luottonäyttelijöistä. Kansakunnan muistiin Salmisen ikimuistoisimpana hahmona syöpyi rempseä mekaanikko Sörsselssön, Loirin esittämän Uunon ja Pasasen näyttelemän Härski Hartikaisen kaveri.

Salminen muisteli jälkikäteen Uuno-elokuvien tekoa erityisellä lämmöllä.

 

fc2875b84ef9e2e7043187f4a468de5c

 

Raskaat viimeiset vuodet

Simo Salminen oli naimisissa Maritta Salmisen kanssa vuosina 1963–1989. Parille syntyi tytär Sanna Salminen vuonna 1967.

Pitkä avioliitto päättyi lopulta eroon. Maritta oli huolehtinut perheen talousasioista käytännön tasolla eikä sama sujunut Simo Salmiselta yhtä jouhevasti. Oman ravintolan ja tanssilavan sekä kesäteatterin perustamiset eivät nekään lähteneet lentoon.

Myös osakkuus lasitehtaassa koitui tappiolliseksi 90-luvulla. Salminen menetti lamavuosina omaisuutensa ja velkaantui pahasti. Näyttelijä jäi 65-vuotiaana eläkkeelle, mutta osa eläkkeestä lähti tuntuvien velkojen vuoksi suoraan ulosottoon. Salminen avioitui uudelleen vuonna 1998 itseään 25 vuotta nuoremman naisen kanssa, mutta liitto kariutui kahden vuoden kuluttua.

Simo Salmisen viimeisiä elinvuosia on kuvailtu raskaiksi. Hän menetti espoolaisen vuokra-asuntonsa tulipalossa ja muutti ensin palvelutaloon Espooseen ja myöhemmin palvelukotiin Saloon, jossa hän viime viikolla kuoli. Koomikon terveys reistaili pitkään: diabetes verotti voimia, muisti temppuili ja kuulo oli heikentynyt. Salminen oli yksinäinen ja muisteli mielellään menneitä aikoja Pertti Pasasen kanssa.

X