Nyt Sinikka Sokka huolehtii itsestään paremmin kuin nuorena: ”Voin vaikuttaa itse loppuelämääni – tässä iässä tuleen ei voi jäädä makaamaan”

Näyttelijä Sinikka Sokka palkkasi personal trainerin nostaakseen lihaskuntoaan ja pannakseen kampoihin ikääntymisen haittavaikutuksille. Kun koronakaranteeni iski, hän siirtyi treenaamaan omaan olohuoneeseensa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinikka Sokkaa ohjasi kuukausi sitten salilla Alexey ”Ale” Matjuhin. Koronaepidemian vuoksi sinikka vetäytyi ”lempeään karanteeniin”, joka sallii sentään ulkoilun. ”Nyt on aikaa tehdä kotona tekemättömiä asioita, esimerkiksi silittää.”

Näyttelijä Sinikka Sokka palkkasi personal trainerin nostaakseen lihaskuntoaan ja pannakseen kampoihin ikääntymisen haittavaikutuksille. Kun koronakaranteeni iski, hän siirtyi treenaamaan omaan olohuoneeseensa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Personal trainer AlexeyAle Matjuhin asettaa etusormensa kansan rakastaman näyttelijän lapaluiden väliin. Näin hän tuntee, kiskooko Sinikka Sokka soutulaitteen kahvaa käsillään vai tekeekö hän töitä oikeaoppisesti selkälihaksillaan.

Sinikka tavoittaa oikean tekniikan muutaman vedon jälkeen. Seuraavaksi tulevat yhden ja kahden jalan kyykyt.

”Jalat suoraan eteenpäin”, Ale ohjaa.

Sinikan jalat kääntyvät helposti ulospäin. Virheellinen askellus voi aiheuttaa muun muassa polvivaivoja.

”Sinikalle tärkeintä on vahvistaa sivutuki- ja pakaralihaksia, jotka avustavat jalkojen oikeaa asentoa, sekä keskiselkälihaksia”, sanoo Ale.

Motivaatiota Sinikalta ei puutu.

”Häntä ei tarvitse piiskata, hän vetää aina loppuun asti.”

Vielä tammikuuhun asti Sinikan ongelma oli se, että hän piti lähes mahdottomana kuntosalille menemistä.

”Ne pirulliset tekosyyt.”

Ikä toi kolotusta ja juntturoita

Sinikka Sokka loi hyvän perustan liikkumiseen jo lapsuudessa. Silloin koululiikuntaa oli runsaasti enemmän kuin nykyään: voimisteltiin, luisteltiin, hiihdettiin ja pelattiin kaikenlaista. Siskon kanssa Sinikka teki kotipihalla kärrynpyöriä ja siltakaatoja sekä harjoitteli käsillä seisontaa. Lisäksi hän harrasti telinevoimistelua.

”Lapsuudessa hankittu lihaskunto kantoi aika pitkälle, mutta enää en voi tukeutua siihen tai geenien mukana perimääni joustavaan kroppaan. Juntturaan se menee, ellen liiku.”

Tasapaino on vielä hyvä. Mutta kuinka kauan se säilyisi, jos sitä tukevat lihakset rappeutuisivat?

”Tässä iässä ei välttämättä enää tokene, jos kaatuessa särkee lonkan, polvet tai sääriluun.”

Sinikkaa alkoi myös ärsyttää, kun lonkan seutua kolotti pitkän istumisen jäljiltä.

”Koko kroppa oli aivan jäykkä. Sain kävellä tovin hampaat irvessä, kunnes keho vetreytyi.”

Kuntosaliharjoittelun pariin yhteensattumien summasta

Kymmenisen vuotta sitten Sinikka yritti aloittaa kuntosaliharjoittelun. Se lopahti, koska elämässä oli olevinaan niin paljon muuta.

Viime vuosina ajatus lihasten voimaharjoittelusta alkoi itää uudelleen. Hän törmäsi yhä useammin sen hyödyistä kertoviin juttuihin tiedotusvälineissä.

”Yllättävätkin ihmiset mainitsivat käyvänsä salilla. Rupesin miettimään, että ahaa, tuo onkin aika jaksavainen. Muhitin ja muhitin asiaa päässäni. Lopulta totesin, ettei ole muuta estettä kuin minä itse.”

Tarvittiin vielä yksi yhteensattuma. Samassa talossa asuva urheilullinen Nina kehui Sinikan tavatessaan tämän aktiivista elämänasennetta.

”En vain ole vielä saanut aloittaneeksi kuntosalilla käymistä”, Sinikka vastasi.
Nina tiesi lähellä olevan salin, Elixia Megahertsin, jossa Sinikka varmasti viihtyisi.

Oli pakko ainakin kokeilla.

Soutulaitteessa Sinikka Sokka on oivaltanut oikean tekniikan. ”Hänellä on hyvä kontrolli omasta kropastaan”, Alexey ”Ale” Matjuhin sanoo.

Soutulaitteessa Sinikka Sokka on oivaltanut oikean tekniikan. ”Hänellä on hyvä kontrolli omasta kropastaan”, Alexey ”Ale” Matjuhin sanoo. Pekka Nieminen / Otavamedia

Vääriä mielikuvia kuntosalilta

Hikinen, haiseva ja meluisa. Huone täynnä ähiseviä äijiä raudan kimpussa. Sellaisena kuntosali näyttäytyi Sinikan mielikuvissa.

Kollega, näyttelijä Pirkko Mannola mainitsi käyvänsä salilla, joka sijaitsee kellarikerroksessa. Se kuulosti ahdistavalta. Sinikka ei missään tapauksessa kykenisi treenaamaan ikkunattomassa tilassa.

Ulkonäköpaineitakin hän muisteli joskus kokeneensa. Joutuisiko salilla arvostelevien katseiden kohteeksi? Pitäisikö olla uusimman muodin mukaiset asusteet?
Ensimmäinen kerta kuntosalilla jännitti. Turhaan.

”Kukaan ei karjunut eikä katsonut, kaikki keskittyivät omaan tekemiseensä. Salilla on eräänlainen sanaton yhteisen tekemisen meininki. Se tuntui heti kivalta.”

Hienhajukin kuului menneisyyteen. Treenivaatteet olivat monenkirjavia.
Sinikka yllättyi kuntosalilla myönteisesti muutenkin.

”Olen paremmassa kunnossa kuin oletin.”

Mutta mistä tarvittava aika? Sinikalle ratkaisevaa on salin läheinen sijainti ja varma pysäköintipaikka.

”Puen treenivaatteet kotona, ajan autolla kuntosalirakennuksen alakerrassa olevaan parkkihalliin, nousen hissillä treenaamaan ja palaan kotiin suihkuun.”

Aikaa harjoittelu vie enintään 1,5 tuntia.

Koronan vuoksi treenit jatkuivat omassa olohuoneessa

Maaliskuun puolivälissä kuntosali sulki ovensa koronaepidemian vuoksi. Sen jälkeen Sinikka on jumpannut joogamatolla olohuoneen lattialla.

”Saan Elixialta netin kautta vaihtuvan ohjelman, jonka mukaan voin treenata kotona. Myönnän olevani sellaisessa vähän huono. Yritän silti tehdä vaikka lyhyenkin harjoituksen. Se ei ole niin tehokasta kuin salilla, mutta kuitenkin parempi kuin ei mitään.”

Lisänä ovat parinkin tunnin lenkit.

”Otan tilanteen vakavasti, mutta pidän huolta ulkoilusta. Käyn kavereiden kanssa kävelemässä etäisyyttä pitäen.”

Kiva ja laadukas loppuelämä tähtäimessä

Sinikka Sokka saa väkisinkin arkiliikuntaa, koska asuu hissittömän talon kolmannessa kerroksessa. Hän kulkee portaat ylös ja alas pitämättä kiinni kaiteesta. Helsingin keskustassa hän liikkuu julkisilla kulkuneuvoilla, eikä koskaan käytä rullaportaita ellei ole pakko.

Sinikalla on ollut tapana tavata pari kertaa viikossa näyttelijäkollegoitaan Mäkelänrinteen uimahallissa vesijuoksuradalla. Kuntoillessa on juteltu. Välillä Sinikka yrittää saada hien otsalle pikku pyrähdyksillä.

Salilla aloittaessaan Sinikka halusi ammattilaisen neuvovan, mitä ja miten hänen kannattaisi treenata, kun tavoitteena on lihaskunnon ja sitä kautta myös tasapainon säilyttäminen. Harjoittelu personal trainerin kanssa alkoi taustan, ongelmien ja tavoitteiden kartoituksella.

Ulkonäköön liittyviä tavoitteita Sinikalle ei ole. Hän ei käy salilla laihtuakseen.

”Tietysti toivon, että tulokset näkyvät myös ulospäin. On kiva, että kiinteytyy. Harjoitteluani ruokkii kuitenkin ensisijaisesti ajatus ketterämmästä vanhuudesta. Voin vaikuttaa itse paljon loppuelämääni: että se olisi kivaa ja laadukasta.”

Lihaskuntotreeni uudistaa lihassoluja

Sinikkaa kiitetään usein nuorekkaasta, jopa tyttömäisestä olemuksesta. Hänen onkin usein vaikea mieltää ikäänsä.

”Yön hiljaisuudessa mietiskelen ikääni, että saamari, olen tosiaan yli 70-vuotias. Ikääntyminen on pahimmillaan kaikentyyppistä taantumista, ja sitä haluan ehkäistä. Lihaskuntotreeni uudistaa lihassoluja. Sen myötä alan muistuttaa solutasollakin sitä miltä näytän.”

Sinikka muistaa nuoruuden kaikkivoipaisuuden tunteen.

”70-luku oli kosteaa, kaikkialla poltettiin tupakkaa eikä puhuttu liikunnan tärkeydestä.”

Onneksi ikävuodet ovat tuoneet mukanaan monenlaista viisautta näissä asioissa.

”Huolehdin itsestäni paremmin nyt kuin nuorena. Tässä iässä tuleen ei voi jäädä makaamaan.”

Lue myös: Nostalgiaa! Nuori Sinikka Sokka halusi muuttaa maailmaa laulaen: ”Rauhanasia oli tärkeä”

"Aiemmin oli työlästä nousta jakkaralle ja tulla sieltä alas. Enää ei tunnu missään jäykältä", Sinikka Sokka sanoo. 

”Aiemmin oli työlästä nousta jakkaralle ja tulla sieltä alas. Enää ei tunnu missään jäykältä”, Sinikka Sokka sanoo. Pekka Nieminen / Otavamedia

Säännöllisyyttä

Ennen koronaepidemiaa Sinikka Sokka oli laatinut itselleen rungon viikon optimaalisesta liikunnasta.

Maanantai: Marco Bjurströmin ohjaama 60 + tunti; pilatesliikkeitä, lihaskuntoa, tanssia.
Tiistai: vesijuoksu.
Keskiviikko: Yin-jooga.
Torstai: vesijuoksu.
Lauantai: vesijuoksu.
Lisäksi: 2 kertaa viikossa kuntosalitreeni.

”Säännöllisyys olisi kaiken a ja o. Tässä iässä taantuu erittäin nopeasti, jos ei liiku. Sitä paitsi liikunta on paras mielialalääke.”

Liikunnan merkitystä todistavat vuosittaisen terveystarkastuksen lukemat. Sinikan paastoverensokeri on 4,8 ja kolesteroliarvotkin kiitettävät. Verenpainelääkityksestä hän luopui puolisen vuotta sitten. Arvot ovat keskimäärin 130 / 70.

Ainoana lääkityksenä on 15 vuotta sitten aloitetut estrogeenigeeli ja luonnonmukainen keltarauhashormoni. Sinikka käy vähintään joka toinen vuosi myös gynekologin vastaanotolla ja mammografiassa.

”Se on ennalta ehkäisevää terveydenhoitoa, jota kaikkien ikäisteni pitäisi tehdä. Kun katsoo totuutta silmiin, voi tehdä jotain tarvittaessa.”

”En halua luopua tästä uudesta vireydestä ja hyvästä olosta”

Sähkövatkain ja kakkuvuoat ovat Sinikan keittiön yläkaapeissa. Niiden saamiseksi on noustava porrasjakkaralle. Samoin silloin, kun pitää avata makuuhuoneen ikkuna tuulettamista varten.

”Aiemmin oli työlästä nousta jakkaralle ja tulla sieltä alas. Enää ei tunnu missään jäykältä eikä satu.”

Pari kuukautta jatkunut harjoittelu on tuottanut tulosta. Edes lonkkaan ei satu pitkän automatkan tai istumisen jälkeen.

Jatkossa Sinikka aikoo keskittyä myös vatsalihasten vahvistamiseen. Niitä tarvitaan muun muassa kylpyammeesta nousemiseen, koska seinässä ei ole kahvaa.

”Vatsalihakseni ovat kohtuulliset, mutta eivät tarpeeksi hyvät.”

Nyt kun kuntosalilla harjoittelu ei ole suotavaa, Sinikka on siirtynyt treenaamaan kotona.

Treenaaminen ei ole hänelle projekti vaan elämäntapa.

”En halua luopua tästä uudesta vireydestä ja hyvästä olosta.”

Jakku My o My, toppi Björn Borg

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 4/20.

Lue myös: Näyttelijä Sinikka Sokka kannustaa pitämään yhteyttä ystäviin: ”Hyvää musiikkia, kuten Bachia, kuunnellessa ei olo tunnu niin yksinäiseltä”

Lue myös: Sinikka Sokka, 71, rakastaa vesijuoksua, mutta ei tykkää harrastaa liikuntaa yksin: ”Liikunnan on oltava ilo, ei pakko”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X