Suosikkiyhtye Neljänsuoran laulaja Antti Ketonen: ”Olen huolissani keikkakulttuurin näivettymisestä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"Tässä ammatissa täytyy olla hyvä kunto, sillä muuten ei keikoilla jaksa", Antti Ketonen toteaa. © Sanna Lehto
Neljänsuora-yhtyeen laulaja Antti Ketonen, 37, on huolissaan työpaikkansa puolesta.

TUNNUSTAN, että kaksi kauneinta asiaa elämässäni ovat vaimoni ja kuusivuotias bichon frisé -koiramme Elli.

Elli on silmäterämme ja kulkee välillä mukana keikoillakin. Olen eläinrakas ja varsinkin koiraihminen. Lapsuudenkodissa Lohjalla meillä oli kaksi vanhaenglanninlammaskoiraa.

Kun bändimme alkoi pyöriä, en viitsinyt heti ottaa omaa koiraa. Kun päätimme vaimoni kanssa asiasta, pyrimme siihen, että talon pihalla on koiralle tarpeeksi temmellyskenttää. Sellainen talo rakennettiin Saloon, jossa viihdymme erinomaisesti. Minun ei tarvitse kuin avata ovi Ellille, niin se käy itsekseen pihalla juoksentelemassa. Nikkaroin sille aitauksenkin, mutta siellä se ei viihdy.

Elli on samanlainen kuin minä. Se tykkää hyvästä ruuasta ja makoilla terassilla auringossa.

 

ENNUSTAN, että Salon kaupunki lähtee vielä uuteen nousuun, vaikka siellä onkin ollut nyt apeat tunnelmat lukuisten irtisanomisten takia.

Salossa on niin paljon osaavia elektroniikka-alan työntekijöitä, joiden toivoisin herättävän huomiota yritysmaailmassa. Vuosien työ ja koulutus ei saisi koskaan valua hukkaan.

Tykkään asua Salossa, enkä haaveile muuttamisesta minnekään muualle. Salossa on positiivinen ilmapiiri ja ihmiset moikkailevat kadulla. Haluan asua pikkukaupungissa senkin takia, että olen kova poika shoppailemaan. Jos muuttaisin vaikkapa Helsinkiin, niin rahani loppuisivat alta aikayksikön! Helsingissä kun ravintolatkin ovat paljon myöhempään iltaisin auki kuin meillä Salossa.

 

TUNNUSTAN, että minua kiukuttaa, jos näen ihmisten näpräävän kännykkää tai tablettia autoa ajaessaan. Jotkut jopa ottavat kuvia tai katsovat elokuvaa siinä samalla! Itse yritän aina keskittyä vain ajamiseen.

Minulla on ollut bussikortti vuodesta 2009 ja ajan usein Neljänsuoran keikkabussia. Se sujuu minulta hyvin, sillä olen pienestä pitäen ajanut lokariautoa ja myöhemmin traktoriakin.

Kesällä tien päällä viihtyy meidän lisäksemme moni muukin bändi. Meitä ajaa vastaan aika usein muun muassa Yö sekä Popeda. Yön Olli Lindholmin kanssa juttelinkin juuri viimeksi huoltoasemalla siitä, mikä kummankin bussissa oli viimeksi brakannut. Mitään sen pahempaa meille ei ole onneksi koskaan käynyt. Joskus olemme tosin epähuomiossa jättäneet rumpalin kyydistä. Onneksi hänellä oli puhelin taskussa, joten palasimme parin kilometrin jälkeen hakemaan häntä huoltoasemalta.

Keikalle lähtö on oma prosessinsa. Kaikki bändin jäsenet ovat muuttaneet naisten perässä eri puolille Suomea, joten porukan kasaaminen lähtöpisteeseen vie joskus hieman aikaa ja hermoja.

 

ENNUSTAN, että seuraavaksi hurahdan joogaan! Minulla on usein erilaisia liikuntaan liittyviä hurahduksia, ja viimeksi innostuin kokeilemaan fustraa.

Tässä ammatissa täytyy olla hyvä kunto, sillä muuten ei keikoilla jaksa. Keikkarundeilla joutuu usein pärjäämään vähillä yöunilla, jolloin hyvästä fyysisestä kunnosta on apua. Liian kanssa ei kannata juhlia, enkä suosittele kenellekään krapulassa esiintymistä. Iskelmämaailmassa on monia esimerkkitapauksia, jotka ovat jossain vaiheessa uraansa uponneet pulloon. Onneksi en ole koskaan ollut mikään kova juhlijatyyppi, joten minun kohdallani ainakaan siitä ei pitäisi olla pelkoa.

 

TUNNUSTAN, että olen viimeiset kymmenen vuotta ollut huolissani keikkakulttuurin näivettymisestä.

Verotuksellisista asioista johtuen ravintolat eivät voi Suomessa kovin hyvin. Vire on tällä hetkellä vähän sellainen, että moni jää mieluummin kotisohvalle kuin lähtee pyörähtämään keikkapaikoilla. Huoli ei ole muuttunut vuosien aikana mihinkään, vaikka sinänsä uhkakuva keikkojen loppumisesta ei olekaan toteutunut.

Artistina olen tietysti huolissani omasta työpaikastani, vaikka vielä meillä ei ole mitään hätää. Kuulijakuntamme on laaja ja se kattaa jo monta sukupolvea. Olemme siitä harvinaislaatuinen ja moniulotteinen bändi, että voimme esiintyä sekä festari- että iskelmälavoilla. Olen erittäin otettu siitä, kuinka uskollisia fanimme ovat.

X