Suunnittelija Paola Suhonen pitää eläimiä ihmisiä viisaampina: ”Eläinten asema on tietynlainen sivistyksen tason mittari”

Jaa kaverilleTilaa Seura
"Yksityisyys on mielestäni kaunista ja kallisarvoista", Paola Suhonen kertoo.
"Yksityisyys on mielestäni kaunista ja kallisarvoista", Paola Suhonen kertoo. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Suunnittelija Paola Suhonen, 45, ärsyyntyy sosiaalisesta mediasta, koska se on niin minäkeskeinen. Hiljattain menehtynyt ohjaaja Jörn Donner oli Suhoselle merkittävä esikuva.

Suunnittelija Paola Suhonen rakastaa eläimiä. Hänen ensimmäinen koiransa oli rescuekoira Affe Virosta.

Lastenkirjasarjankin sankari

”Affe oli minulle elämänkumppani, reissasimme yhdessä ympäri maailmaa. Affesta sai alkunsa lastenkirjasarjanikin.

Kun Affe neljä vuotta sitten nukkui pois ajattelin ensin, että en pysty ottamaan uutta koiraa, mutta lopulta meille tuli Romanian koiratarhalta oman tiensä kulkija, mietteliäs professori Mauri.

Olen ollut itsekin Romaniassa paikan päällä auttamassa koiratarhoilla. Olen ollut kuvaamassa koiria adoptio-ohjelmaan sekä fyysisesti pelastanut koiria kaduilta tarhoille.

Olen teinistä asti ollut kiinnostunut eläinten oikeuksista. Eläinten asema on tietynlainen sivistyksen tason mittari. Eläimet ovat mielestäni viisaampia kuin ihmiset.”

Suruvaippa lemmikkinä

”Tunnustan, että lapsena minulla oli lemmikkinä perhonen. En halunnut pitää perhosta missään suljetussa tilassa, vaan se eleli avonaisessa kenkälaatikossa. Se lenteli päivät kotipihallamme ja palasi aina iltaisin takaisin kotipesäänsä nukkumaan.

Böbölle oli rakennettu laatikkoon ruoka- ja juoma-automaatit. Faijan broidi tuli perhoshoitajaksi, kun perheemme lähti viikon ulkomaan reissulle. Böbö oli suruvaippa, valtavan kaunis perhonen.

Kun Böbö syksyllä meni horrokseen, en tiennyt onko se kuollut vai herääkö se keväällä. Kun kevät lopulta koitti, ei Böbö enää herännyt. Böbön takia printeissänikin seikkailee välillä perhonen.”

Paola Suhonen luotsannut jo 22 vuotta Ivana Helsinkiä

”Pelkään ajan loppumista. Pelkään, etten ehdi tehdä kaikkea, mitä haluaisin tai että menetän läheisiä ihmisiä. Pelko toimii osittain liikkeelle panevana voimana.

En elä sitkun-elämää. Haluan tehdä erityyppisiä asioita, joissa todentuu oma mielenmaisema. En tiedä, mikä aina pakottaa eteenpäin, ehkä se on vain sisäsyntyinen juttu, tekemisen vimma.

Olen jo kohta 22 vuotta luotsannut Ivana Helsinkiä. Näen, että menestys on sitä, että leikki yhä jatkuu.”

Vaatesuunnittelija Paola Suhonen vuonna 2004.

Vaatesuunnittelija Paola Suhonen vuonna 2004. © Jorma Pouta / Otavamedia

”Yksityisyys on kaunista ja kallisarvoista”

”Ärsyynnyn sosiaalisesta mediasta. En ole itse somessa, mutta jos selailen firman tilin kautta sitä maailmaa niin ärsyynnyn joka kerta. Jengi jauhaa siellä ihan tyhjänpäiväisiä juttuja ja lisäksi somehan on pelkkä minäminäminä-foorumi.

Meidän aikamme on antanut foorumin tietynlaiselle narsismille, jota pidetään normaalina. Se on minusta pöyristyttävää.

Näen siellä ihan järkeviä ihmisiä puhumassa itsestään ja kuvaamassa aamupalaansa. Ymmärrän, että siellä puhutaan työasioista, jolloin some toimii mainonnan tai informaation kanavana, mutta mitä niin merkityksellistä on jonkun ihmisen aamiaisessa?

En vain tajua sitä. Yksityisyys on mielestäni kaunista ja kallisarvoista.”

Esikuvana Jörn Donner

”Valmistelen seuraavaa elokuvaani. Yksi mentoreistani ja leffan käsikirjoituksen kommentaattoreista oli hiljattain menehtynyt Jörn Donner. Hän merkitsi minulle paljon.

Diggasin siitä, että Donner oli aina sellainen yli rajojen hyppijä. Hän oli renesanssi-ihminen, joka teki rohkeasti kaikkea. Suutari ei pysynyt lestissään hänen kohdallaan.

Hänen estetiikkansa miellytti minua myös. Donner oli tietynlainen rääväsuu, aito boheemi intellektuelli, jollaisia meidän ajassamme ei ihan hirveästi ole ollut.

Jörn oli minulle aidosti esikuva.”

”Joskus on vähän väsyttänyt”

”Leffan teon lisäksi minulla on paljon muitakin töitä. Maaliskuussa lähden äänittämään seuraavaa levyä Jenkkeihin ja tulossa on myös Ivanan uusi mallisto.

Vähän aikaa sitten lanseerasin Kultakeramiikan kanssa keramiikkasarjan, joten kaikenlaista luovaa työtä on riittänyt. Pakko myöntää, että joskus on vähän väsyttänyt.”

Sielunkumppani Olli Happonen

”Ennustan, että kun neljän vuoden päästä täytän 50 vuotta, teen mieheni Olli Happosen kanssa viidettä levyämme. Olemme päättäneet, että teemme seitsemän levyä ja ensimmäinen on jo julkaistu.

Numero seitsemän on ollut minulle aina pakkomielle. Ensimmäinen elokuvanikin oli nimeltään 7 Heaven Love Ways, jossa oli seitsemän pientä rakkaustarinaa.

Tapasin Ollin baarissa. Riitauduimme ensimmäisen puolen tunnin jälkeen, emmekä nähneet toisiamme puoleen vuoteen. Siinä oli selkeästi siis jotain! Olli on tuonut elämääni suuren rakkauden. Hän on sielunkumppani, jota olen etsinyt koko elämäni.

Hyvässä parisuhteessa joutuu aina katsomaan itseään ja olen aina ollut aika itsekriittinen. Ollin kautta olen oppinut ehkä vähän armollisemmaksi. Ehkä se onkin juuri se, mitä parisuhteessa toiselta eniten kaipaa: tunteen siitä, että riittää.”

Lue myös: Melania Trump kohautti takkivalinnallaan – Näin Ivana Helsinki pukisi presidenttipuolison

X