Syövästä toipunut Folke West, 69, ja kuubalainen Lene, 36, haaveilevat yhä yhteisestä lapsesta: ”Vauva tulee, kun on aika”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Folke West ja Lene-vaimo
Matkailun monitoimimies Folke West on Lene-vaimonsa kanssa käymässä Suomessa. Reissu ei ole loma, vaan Folke järjestää 70-vuotisjuhliensa puitteissa Kuuba-kiertueen ympäri maata. © Susa Junnola / Otavamedia
Matkailuyrittäjä, tv-toimittaja Folke West täyttää pian 70. Sairastettuaan syövän hän lupasi Lene-vaimolleen vähentää työntekoa. Nyt mies reissaa turistiryhmien kanssa vain 10 kuukautta vuodessa.

Yhdessä olemme vahvempia.

Lause on Folke Westin, 69 ja hänen vaimonsa Lene Marbel Benavidesin, 36, motto.

Se on saanut ihan uudenlaista sisältöä, kun Folke kolme vuotta sitten sairastui syöpään. Syöpä oli kielen tyvessä ja oli ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä läheisiin kudoksiin.

”Diagnoosin saatuani olin henkisesti valmis jopa lähtemään, jos huonosti kävisi. Kiitin korkeampia voimia, että olin saanut nähdä niin paljon.”

Folke joutui käymään läpi rankat hoidot. Lene koki miehensä sairastumisen voimakkaasti.

”Eläydyin siihen niin, että tuntui kuin olisin itse sairastunut. Kiitos Jumalan, suomalaisten lääkäreiden, Folken hyvän peruskunnon ja positiivisen asenteen, hän kesti hoidot hyvin.”

Lenestä tuli korvaamaton tuki Folken parantumisessa. Myös Folken lapset ja sisarukset olivat tärkeänä apuna.

”Parantuminen oli kuin toinen mahdollisuus. Päätin tulla paremmaksi ihmiseksi.”

Paremmaksi

Folken tapauksessa se on tarkoittanut sitä, että hän pitää entistä tiiviimpää yhteyttä lapsiinsa ja lapsenlapsiinsa.

Se on ollut hankalaa, kun on yli 300 päivää vuodessa tien päällä, usein huonojen tietoliikenneyhteyksien päässä. Varsinkin 2- ja 3-vuotiaat pojanpojat ovat saaneet pysähtymään. Hänen silmänsä syttyvät, kun hän puhuu heistä.

”En halua missata heidän kehitystään niin kuin missasin omien lasteni kanssa.”

”Folke on tärkeä lapsilleen ja lapset hänelle. Se tuntuu hyvältä”, Lene sanoo. Myös Lene itse on läheinen laajan sukunsa kanssa.

”Kuubassa tyttären pitää auttaa lapsuudenperhettään. Pojat saavat olla itsenäisempiä”, Lene sanoo.

”Lenestä on tullut äärettömän läheinen äitinsä kanssa myös elämäntyylimme takia. Minä olen niin paljon pois”, Folke sanoo.

Haave

Lene ja Folke ovat olleet yhdessä 16 vuotta. Yhteinen lapsi on ollut jo pitkään heidän haaveissaan.

”Ja on edelleen”, pari sanoo.

”Meillä meni kolme vuotta hukkaan sairauteni takia. Olen yhä lääketieteellisessä seurannassa. Jää nähtäväksi, onko lapsen saaminen minulle enää mahdollista”, Folke sanoo.

Toiveet ovat korkealla – myös Lenen äidillä.

”Äiti kyselee koko ajan, missä vauva viipyy. Se tulee, kun on aika.”

Kolme kotia

Parilla on koti kolmessa maassa, Kuuban Havannassa, Panaman Panama Cityssä ja Helsingissä.

Kun Folke matkaa maailmalla, Lene asuu useimmiten äitinsä luona Havannassa.

”Ikävöin Folkea, ja siksi Havannassa on helpointa hänen poissa ollessaan. Siellä on sukuni ja työni.”

Lene hoitaa äitinsä kanssa perheyritystä, kaupungin keskustassa olevan asunnon vuokraamista matkalaisille.

”Lene on tomera ja avulias luonne. Jos täti pitää viedä sairaalaan tai serkkupojalla on ongelma, Lene kutsutaan hätiin. Hän on laajan perheensä yhdistävä voima.”

Kaksi kulttuuria

Yhteisten vuosien aikana pari on ehtinyt sopeutua toistensa kulttuureihin. Folke oli tosin jo ennen Leneen tutustumistaan tehnyt kymmenen vuotta töitä Kuubassa.

Suurin totuttelu Folkella on ollut kuubalaiseen sosiaalisuuteen.

”Kotona on alati läsnä ylimääräisiä ihmisiä, sukua, naapureita, ystäviä. Nyt olen oppinut vetäytymään omiin oloihini pahoittelemalla, että täytyy tehdä töitä.”

Lene puolestaan on saanut oppia sopeutumaan Folken valtavaan työmäärään. Se ei ole ollut helppoa, kun työ vie miehen aina matkoille. Sairaus muutti Folken suhtautumista tähänkin asiaan: hän on päättänyt vähentää työtahtiaan.

Hidastaminen

Folken tapauksessa se tarkoittaa töiden vähentämistä vuositasolla 11 kuukaudesta 10 kuukauteen.

Pari on nyt Suomessa, mutta ei pelkästään lomalla. Folke on järjestänyt pian koittavan 70-vuotissyntymäpäivänsä innoittamana Kuuba-kiertueen ympäri maata.

Sen puitteissa hän pitää viihteellisiä infotilaisuuksia, joissa on Kuuban arjesta kertovia videoita, Ripa Vuorimiehen mobiili valokuvanäyttely, joillain paikkakunnilla myös kuubalaista musiikkia.

Lene puolestaan toivoo ehtivänsä nauttia Suomessa asioista, joita hän Suomessa rakastaa: mansikoista, saunasta, makkarasta ja Lapin kullasta.

X