Kotiliesi: Taidemaalari Marika Mäkelä, 76, elää ja työskentelee kolmessa eri asunnossa: “Oleminen ja ihmiset kussakin paikassa suodattuvat töihini”

Yksi Marika Mäkelän asunnoista sijaitsee Espanjassa, jossa hän maalaa talvisin. Mukana kulkee uskollinen seuralainen ateljeekoira Lilli.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marika Mäkelä kertoo elävänsä eräänlaisessa symbioosissa Lilli-koiransa kanssa.

Yksi Marika Mäkelän asunnoista sijaitsee Espanjassa, jossa hän maalaa talvisin. Mukana kulkee uskollinen seuralainen ateljeekoira Lilli.
Teksti:
Aija Lääti

Marika Mäkelä kertoo Kotilieden haastattelussa kuulleensa kolme vuotta sitten ystäviltään  asunnosta Espanjalaisessa pikkukylässä, ennen hän maalasi talvet Töölön kodissaan. Taidemaalarista tuntui, että Suomen talvi sai hänet ihan sykkyrään. 

”Tämän ikäisenä valo ja maiseman muutos ovat minulle erityisen tärkeitä. Espanjan rannikko kaikkine kulmineen, kasveineen ja ilmapiireineen tekee hyvinvoinnilleni valtavan hyvää”, Marika Mäkelä sanoo Kotiliedessä.

Siellä hänen ateljeensa sijaitsee asunnon yläkerrassa, ja Espanjan-talon portaissa kulkeminen käy tehokkaasta treenistä. 76-vuoden iästään huolimatta Mäkelä onkin hyvässä kunnossa. 

Paikka ja näkökulma vaihtuvat

Espanjan ja Töölön kotien lisäksi taidemaalarilla on ateljee myös Pernajassa. Marika Mäkelälle sopii hyvin se, että hänellä on kolme paikkaa, johon työt voi jättää kesken ja jatkaa siitä, mihin viimeksi jäi. 

Myös näkökulma vaihtuu paikkaa vaihtaessa.

”Olen ihmisenä jonkinlainen imupaperi. Vaikka en ota maalauksiin suoraan materiaalia vaikkapa Espanjasta, oleminen ja ihmiset kussakin paikassa suodattuvat töihini.”

Marika Mäkelä on vaikuttunut Espanjalaisen kylän yhteisöllisyydestä, josta hänkin on päässyt nauttimaan.  

”Ehkä he ajattelevat, että tuo on tuommoinen taidemaalari, niin pöhkö, että sen voi pyytää mukaan minne vain.”

Ateljeekoira  tarkkailee maalaamista

Päivän maalaustöiden jälkeen hänellä on tapana kävellä griffon-rotuisen Lilli-koiransa kanssa kylän aukiolle seurustelemaan ja nauttimaan lasi viiniä. Marika Mäkelä kertookin elävänsä eräänlaisessa symbioosissa koiransa kanssa.

“Lilli on reipas ja iloluontoinen ja personal trainerini”, hän sanoo Kotiliedessä.

Lilli on uskollinen seuralainen, joka myös tarkkailee rauhallisena Marikan maalaamista ateljeessa.

Suurimman osan elämästään Mäkelällä on ollut koira. Murrosiässä koira oli hänelle paras kaveri ja opiskeluaikoina hänellä oli myöskin griffon-rotuinen koira, jonka nimi oli Kukunor. 

Ennen seitsemänvuotiasta Lilliä taiteilijalla oli muutama koiraton vuosi. 

”Ne olivat henkisesti huonoja vuosia”, hän toteaa. 

Hautausmaa ihmisille ja eläimille

Kun taiteilija hiljattain palasi Lillin kanssa Suomeen Espanjan asunnolta, he suuntasivat oikopäätä Hietaniemen hautausmaalle kertomaan kuulumiset edesmenneille.

Hän onkin jo pidempään haaveillut oman hautausmaan perustamisesta Pernajan tontilleen. Mäkelän hautausmaa olisi ihmisille, jotka haluavat tulla haudatuksi lemmikkiensä kanssa. Hänen omat edelliset koiransa odottavat viimeistä leposijaansa tuhkattuina. 

”Uskon, että hautausmaalleni kerääntyisi sakkia, jonka kanssa olisi taivaalliset juhlat”, Marika Mäkelä sanoo. 

Lue myös: Taiteilija Maiju Tirri remontoi perheelleen upean kodin Espanjassa: ”Haluan rohkaista kaikkia niitä, jotka haaveilevat elämänmuutoksesta – elämä on nyt ja tänään”

Maiju Tirrin ateljee

Maiju Tirrin ateljee sijaitsee talon kellarikerroksessa, jossa ovat myös vierastilat. © RIIKKA KAJANDER

X