Taiteilija Maiju Tirri remontoi perheelleen upean kodin Espanjassa: ”Haluan rohkaista kaikkia niitä, jotka haaveilevat elämänmuutoksesta – elämä on nyt ja tänään”

Kuvataiteilija Maiju Tirri, 49, teki elämänmuutoksen ja asuu perheensä kanssa nyt Espanjan Marbellassa. Andalucian valo ja värit ovat vaikuttaneet niin mieleen kuin taiteeseenkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maiju Tirrin ateljee sijaitsee talon kellarikerroksessa, jossa ovat myös vierastilat.

Kuvataiteilija Maiju Tirri, 49, teki elämänmuutoksen ja asuu perheensä kanssa nyt Espanjan Marbellassa. Andalucian valo ja värit ovat vaikuttaneet niin mieleen kuin taiteeseenkin.
(Päivitetty: )
Teksti: Mia Malmi

Valkeaksi kalkittu villamme kylpee Andalucian iltapäivän hehkuvassa auringossa. Parvekkeelta siintää turkoosi meri ja horisontissa häämöttävät sekä Gibraltar että Afrikan manner.

Rakastan tätä maisemaa, se on kotini. Tänään viimeistelen öljyvärityötäni terassilla ja nautin lempeästä tuulesta, joka puhaltaa mereltä. Ympäröivä luontokin on kuin taulusta.

Espanjan värit toivat tauluihini uuden runsaan sävymaailman. Maalaan, teen graafista taidetta ja lasitöitä.

Viisitoista vuotta sitten uskalsin toteuttaa elinikäisen haaveeni ja ryhtyä itsenäiseksi taiteilijaksi. Sen myötä uskalsimme toteuttaa myös haaveen ulkomaille muutosta.

Valmistuin alun perin artenomiksi ja tein uraa helsinkiläisen mainostoimiston AD:na. Kolmikymppisenä tapasin tuolloin rahoitusalalla työskentelevän mieheni ja saimme vuosien varrella kaksi ihanaa poikaa.

Kylmät ja valottomat talvet ja molempien sen hetkinen työtilanne lopulta sinetöivät lähtöpäätöksen. Marbella oli tuttu ja mieluisa kohde aiemmilta käynneiltä. Halusin työskennellä valossa ja muutenkin halusimme pientä seikkailua elämään. Mieheni sanoi, että jos kämppä menee, me lähdemme.

Se meni viikossa.

Myimme asuntomme ja lähdimme, mutta emme tienneet kauanko aiomme olla.

Talon pääsisäänkäynti

Talon pääsisäänkäynnin terrakottalaatat on tehty paikallisesta kallioperästä. © RIIKKA KAJANDER

Perheen vahtikoira Bimbo

Perheen vahtikoira Bimbo lekottelee lempipaikallaan aurinkoisella terassilla. Ilta-aurinkoon päin katsovilta terasseilta voi ihailla upeita auringonlaskuja. © RIIKKA KAJANDER

Vuosien projekti

Löysimme nykyisen kotimme, Villa Artistan, viisi ja puoli vuotta sitten. Se oli todella huonossa kunnossa, kulunut ja vanha, mutta näin siinä vain mahdollisuuksia, sekä mielettömän hienon energian, feng suin.

Olemme kunnostaneet taloa tähän päivään saakka. Viimeisimpänä remontoimme keittiömme ja kunnostimme alakerran ateljeekseni.

Talomme on loputon työmaa, mutta ajattelin alun perinkin, että tässä on hieno 20 vuoden projekti. Saapa ainakin juuri sellaisen, mistä itse pitää.

Remontit ovat aina haastavia ja aikataulut venyvät, mutta varsinaisilta katastrofeilta olemme välttyneet.

Uima-altaan vieressä oleva grillikatos

Uima-altaan vieressä oleva grillikatos on ahkerassa käytössä etenkin vieraiden saapuessa. © RIIKKA KAJANDER

Talomme ei ole moderni kantti kertaa kantti niin kuin nykyään usein rakennetaan.

Olen sisustanut kotimme omaan skandinaaviseen tyyliini neutraaleilla väreillä. Väriä tuovat taideteokseni.

Mielestäni juuri tauluni ja lasityöni tekevät kodistamme persoonallisen.

Viihdyn kotona, joten on tärkeää, että sisustus on omannäköiseni.

Asuntomme on unelmieni täyttymys, se on vaihtuva taidenäyttely. Lapsetkin ovat aina ihan järkyttyneitä, kun työt lähtevät näyttelyihin ja seinät jäävät tyhjiksi. Kodin sielu on ikään kuin poissa.

Sanonkin, että asukkaiden ohella taide tekee talosta persoonallisen kodin.

marmorilaattalattia

Talon marmorilaattalattia on alkuperäinen. © RIIKKA KAJANDER

Maijun abstrakti taide

Maijun abstrakti taide on sisustuksen sydän. © RIIKKA KAJANDER

Upea valo

Marbellaan muutosta on kulunut nyt kahdeksan vuotta. Aika täällä oloon vain venyi, emmekä halunneet enää takaisin.

Nyt 19- ja 12-vuotiaat poikani ovat opiskelleet Marbellan kansainvälisessä koulussa.

Kuopukseni ei puhunut sanaakaan englantia tai espanjaa, joten alku oli haastavaa, eikä kyyneliltäkään säästytty. Molemmat sopeutuivat kuitenkin pikkuhiljaa ja nykyään heillä on kansainvälinen kaveripiiri.

Rakastan Suomen luontoa, mutta maalaaminen talvisin ilman luonnonvaloa oli haastavaa.

Olohuoneessa tehtiin iso ikkunaremontti.

Olohuoneessa tehtiin iso ikkunaremontti. Maisemana on vuoristo ja meri! Sohvapöytä on lahja ystäviltä, talja isännän metsästysreissulta. © RIIKKA KAJANDER

Espanjassa voin työskennellä ympäri vuoden myös ulkona. Lisäksi työhuoneeseeni tulvii upea valo, joka on täydellinen maalaamiseen. Ei ihme, että niin monet taiteilijat ovat iät ajat työskennelleet täällä.

Espanjan luonnon värit ovat tuoneet taiteeseeni aivan uuden ulottuvuuden. Esimerkiksi pihallamme ympäri vuoden kukkiva Bougainville eli ihmeköynnös on innostanut minua vaaleanpunaisen värin käyttöön.

Luonto täällä on aaltoilevaa, muuttuvaa ja orgaanista, ei koskaan staattista. Jos katsoja saa taiteesta tunne-elämyksen, se riittää. Taidetta ei tarvitse ymmärtää pitääkseen siitä. Sanonkin usein, että taide on kuin puoliso, ei häntäkään aina ymmärrä, mutta rakastaa silti.

Marokkolaishenkiset laatat vievät sisäpihalle.

Marokkolaishenkiset laatat vievät sisäpihalle. © RIIKKA KAJANDER

tuoreita kukkia ja hedelmiä

Luomutorilta saa tuoreita kukkia ja hedelmiä. © RIIKKA KAJANDER

Ei sitku-elämää

Haluan esimerkilläni rohkaista kaikkia niitä, jotka haaveilevat elämänmuutoksesta. Elämä on nyt ja tänään. Kannattaa tehdä asioita, jotka tekevät onnelliseksi ja välttää huonoja energioita ja negatiivisia ihmisiä sekä pahansuopuutta.

Ei kannata elää sitku-elämää, koska olen nähnyt läheltä liian usein, ettei sitku koskaan koitakaan.

Tietysti ymmärrän, että olimme todella myös onnekkaita että ammattiemme vuoksi pystyimme tekemään tämän hyppäyksen tuntemattomaan.

Ajoittaisesta koti-ikävästä huolimatta olemme tulleet Espanjaan jäädäksemme.

Valo, työskentelyolosuhteet, useita kansallisuuksia sisältävä ystäväpiiri sekä letkeän positiivinen elämänmeno ovat vieneet sydämeni.

Suomesta kaipaan sukulaisia ja ystäviä ja rikasta kulttuurielämää.

Perheen sauna

Perhe saunoo viileällä säällä. © RIIKKA KAJANDER

Kylpyhuone

Kylpyhuoneessa luonto tulee kylpijän luo. © RIIKKA KAJANDER

Käyn säännöllisesti kotimaassa sukuloimassa ja vierailuilla ystävien luona. Meilläkin käy täällä Espanjan-kodissa usein ystäviä Suomesta.

Olen suomalainen ja kerron maailmalla ylpeänä juuristani.

Perhe on minulle tärkein, ja olenkin vähän surullinen, kun vanhempi poikani lähti viime vuonna Pohjois-Englantiin korkeakouluun opiskelemaan.

Onneksi minulla on vielä yksi poika kotona, ja pidän itseni muutenkin työn ohella kiireisenä: meditoin, joogaan, liikun luonnossa, tanssin ja urheilen muutenkin myös paljon, jotta mieli ja kroppa pysyvät kunnossa.

Viikot menevät työnteossa ja kuopuksen koulunkäynnin ja harrastusten organisoinnissa – sekä tietysti talon ylläpidossa ja uuden remontin ideoinnissa.

Anopinkieli

Paikallinen puutarhuri pitää huolen anopinkielestä ja muista kuivan ilmaston kasviasukeista. © RIIKKA KAJANDER

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/19.

X