Taitoluistelija Emmi Peltonen: ”Kaatumisen jälkeen on aina vain noustava ylös”

Olympialaisiin tähtäävä taitoluistelija Emmi Peltonen, 20, on perinyt mielenlujuuden isältään, kiekkoleijona Ville Peltoselta. Takana on myös kapinallinen teini-ikä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Isäni tavoin olen tehnyt täysillä aina kaiken sen mitä olen halunnut tehdä.” Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

Olympialaisiin tähtäävä taitoluistelija Emmi Peltonen, 20, on perinyt mielenlujuuden isältään, kiekkoleijona Ville Peltoselta. Takana on myös kapinallinen teini-ikä.
Teksti: Linda Martikainen

Perherakas Emmi Peltonen asuu yksin Helsingissä, jossa asuvat myös hänen äitinsä ja pikkusiskonsa.

”Molemmat veljeni ovat Jenkeissä yliopistossa, jossa he myös pelaavat jääkiekkoa. Isäni, Ville Peltonen, on toiminut viime vuodet Sveitsissä jääkiekkovalmentajana, joten perheemme on levinnyt tehokkaasti ympäri maailmaa”, Emmi Peltonen kertoo.

”Rakastan perhettäni”

”Näemme kuitenkin toisiamme aina kesäisin, jolloin ehdimme muutaman päivän viettää aikaa porukalla yhdessä. Onneksi on lisäksi videopuhelut! Ikävä ei tunnu niin pahalta, jos toisen voi nähdä. Olen aina saanut perheeltäni paljon kannustusta ja tukea omalle taitoluistelu-uralleni.

Tunnustan, että en pienenä edes tajunnut, että isäni oli huippukiekkoilija. Kun kaverit alkoivat kommentoida asiaa joskus 12-vuotiaana, tajusin, että joo, onhan se isä ollut siinä ihan hyvä.

Olen saanut seurata eturivistä isäni uraa ja sitä, miten viimeisen päälle hän on aina tehnyt kaikki asiat. Se on ollut minulle merkittävä juttu.

En ole itsekään ottanut omaa luisteluani koskaan pelkkänä harrastuksena. Isäni tavoin olen tehnyt täysillä aina kaiken sen mitä olen halunnut tehdä.

Isä on hyvin päämäärätietoinen ja henkisesti kova luu. Isää ei hetkauta mikään silloin, kun hän on oikein keskittynyt. Uskon, olen perinyt tietynlaisen mielenlujuuden ja aggressiivisuuden häneltä, mutta toisaalta olen äitini kanssa ihan samanlainen. Olemme äidin kanssa tosi sosiaalisia ja tykkäämme kälkättää. Häneltä olen perinyt menevän luonteeni ja asenteen, että elämä on kaunista.”

”Täytän 21 vuotta ja joillekin se voi merkitä vanhusta taitoluistelussa”

”Synnyin Yhdysvalloissa Nashvillessa. Muutin Suomeen kymmenenvuotiaana ja aloitin opiskelun englantilaisessa koulussa.

Suomeen kotiutumisessa oli alussa haasteita. Tutustuin onneksi isän ystävän, jalkapallomaalivahtina uran tehneen Antti Niemen tyttäreen, joka oli kanssani saman ikäinen ja joka puhui englantia brittiaksentilla.

Olimme hauska yhtälö! Hän oli asunut isänsä peliuran takia vuosia Englannissa, joten meistä tuli hengenheimolaiset. Olemme edelleen parhaimpia ystäviä.

Täytän 21 vuotta ja joillekin se voi merkitä vanhusta taitoluistelussa. Minusta se ei ole reilua. Itse ymmärsin vasta 18-vuotiaana mitä on huippu-urheilu, vaikka olen aina treenannut paljon.

Mielestäni esimerkiksi 14-vuotias ei voi vielä millään tavalla ymmärtää huippu-urheilua jos hän ei ole saanut käydä rauhassa läpi puberteettia. Joka ikinen joutuu sen kuitenkin jollain tapaa käsittelemään.

Minusta on vahingollista jos se kehitys jää vähän vaiheeseen. Kyse on pitkälti psyykkisestä puolesta, enkä itse olisi halunnut palaa loppuun 15-vuotiaana. Meillä on kuitenkin vain tämä yksi elämä. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut olla lapsi ja kapinoiva teini. Siinä oli iskäkin joskus vähän ihmeissään kun junnu-Emmi paiskoi ovia!

Jollain tapaa olen kuitenkin aina ollut vähän henkisesti vanhempi kuin mitä ikäni on. Olen alusta asti suhtautunut luisteluun vakavasti ja kun ilmoitin peruskoulun jälkeen keskittyväni ammattilaisuraan, sain vanhemmiltani täyden tuen.”

Emmi Peltonen: ”En pelkää epäonnitumisia”

”Ennustan, että hurahdan seuraavaksi maalaamiseen. Koronakevään alussa maalasin paljon, vaikka en kyllä ole siinä mielestäni kovin hyvä. Oli vain pakko kaivaa akryylimaalit esiin kun ei jäällekään päässyt.

Nyt tähtään vuoden 2022 olympialaisiin. Haluan nostaa sijoituksiani ylöspäin ja uskon unelmiini. Menin ihan veteläksi kun idolini Carolina Kostner moikkasi minulle kerran EM-kisoissa. En ollut uskoa sitä todeksi ja muutaman vuoden päästä istuimme samassa lounaspöydässä. Elämä on ihmeellistä.

Elän kurinalaista elämää. Herättyäni vien koirani Pennyn ulos ja sen jälkeen lähden jäälle. Puoliltapäivin syön lounaan ja jossain vaiheessa päivää käyn myös lenkillä. Normaalisti minulla olisi päivässä jopa kolmet treenit jäällä, mutta koronan vuoksi olen iloinen ylipäänsä siitä, että pääsen jäälle päivittäin.

Saan paljon tukea myös poikaystävältäni, joka jalkapalloilijana ymmärtää urheilijan elämää. Myönnän, että joskus arki uuvuttaa. Olen tosi tarkka jaksamisestani, koska väsyneenä loukkaantumisriski kasvaa. En silti pelkää epäonnistumista, niitä tulee aina. Kaatumisen jälkeen on aina vain noustava ylös.”

Lue myös: Taitoluistelija Emmi Peltosen kisakausi päättyi: ”Terveys ja turvallisuus on ensisijalla”

Montrealin taitoluistelun MM-kisat peruttiin koronavirustilanteen vuoksi ja siihen loppui samalla taitoluistelija Emmi Peltosen kausi. ”On tosi outo fiilis. En odottanut, että kausi loppuisi näin.”

Montrealin taitoluistelun MM-kisat peruttiin koronavirustilanteen vuoksi ja siihen loppui samalla taitoluistelija Emmi Peltosen kausi. ”On tosi outo fiilis. En odottanut, että kausi loppuisi näin.” © Tiia Ahjotuli / Otavamedia

X