Tangokuningas Johannes Vatjus on vapautunut epävarmuuden tunteesta: ”Takana oli iso kasvumatka viimeisen kahden vuoden aikana.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Johannes Vatjus
© Pekka Nieminen / Otavamedia
Tangokuningas Johannes Vatjus, 39, kunnioittaa suomalaisia perinteitä. Kalastusta ja metsästystä harrastava Vatjus paini pitkään epävarmuuden kanssa, mutta nyt hän on saanut vastauksen sisintään kalvaneeseen kysymykseen: saanko olla minä?

Tunnustan, että kruunun saaminen oli minulle helpotus. Koko ajan vahvistuu tunne, että tämä on hyvä juttu.

Olen aina arvostanut suomalaisia perinteitä, kuten suomalaisissa elokuvissakin nähtyä lavatanssikulttuuria. Voisi sanoa, että tangounelmani on osaksi syntynyt Tauno Palon elokuvista. Olen muutenkin hyvin isänmaallinen tyyppi. Sota-aiheet, historia ja armeija ovat aina olleet sydäntäni lähellä.

Yllätyin, miten tunteeni pääsivät valloilleen tangokuninkuuden voitettuani. Takana oli iso kasvumatka viimeisen kahden vuoden aikana.

Henkisesti olen nyt tietyllä tavalla vapautunut. Minulla on ollut hirveästi sellaisia peikkoja, että mitä muut minusta ajattelevat. Epävarmuus siitä, olenko oikeassa paikassa ja saanko olla tässä, on kalvanut sisintäni pitkään. Nyt kun kruunu tuli päähän, minun ei tarvitse enää selittää ihmisille, miksi olen jossakin laulamassa.

Yksin kalassa

Olin nuorena äärettömän itsenäinen ja kalastin usein yksin. Äiti ja isä saattoivat viedä minut aikaisin aamulla pilkille ja hakivat sitten illan hämärässä pois. Jo 12-vuotiaana istuin usein koko päivän jäällä.

Olen aina asunut Haapavedellä. Kalastus ja metsästys ovat aina olleet tärkeitä harrastuksia ja olen saanut kotoa kannustusta kalastamiseen. En ole ikinä kaivannut kalakaveria.

Metsällekin lähdin yleensä yksin mopolla koiran kanssa. Olin hyvin impulsiivinen ja räjähtävä luonteeltani, mutta pysyin kasassa metsästyksen ja kalastuksen avulla. Niiden rooli on ollut elämässäni valtavan tärkeä.

Pelkäsin aiemmin epäonnistumista. Jonkin verran siihen on varmaan vaikuttanut klassisen musiikin tausta. Siinä ei kestä juurikaan epäonnistua suorituksissa.

Nyt olen saanut kuitenkin karistettua tuon mörön. Olen vihdoin saanut ihmisiltä vastauksia minua askarruttaneisiin kysymyksiin: Saanko minä olla minä? Tarvitseeko minun muuttua johonkin tiettyyn sapluunaan?

Ei tarvitse.

Terveellinen elämäntapa

Laihdutin ennen tangofinaalia kymmenen kiloa. Ruokavalio, joka minulla toimi, sisälsi neljä ateriaa päivässä, jotka koostuivat kasviksista ja proteiinista.

Aloitin laihdutuksen sen jälkeen, kun voitin yleisöäänestyksen Siilinjärven tangokarsinnoissa. Se oli mahtava tilaisuus, mutta kun katsoin omaa kuvaani sieltä, ajattelin, että ei pyhä vapiseva, tuon näköisenä en lavalle enää mene. Rupesin sitten syömään neljä ateriaa päivässä.

Liikuntaa en harrastanut ollenkaan vaan kilot tippuivat ruokavaliolla. Vaikuttihan se itsetuntoonkin, vaikka vieläkin olen vähän pullukka ja 10–11 kiloa pitäisi vielä saada pois. Elämäntapojen pitää olla terveelliset, että tätä keikkailua jaksaa.

Haaveeni on elättää itseni laulamalla. Työskentelen tehtaanedustajana, ja työnantajani tukee minua hienosti tangovuoteni aikana, joten saan keskittyä nyt laulamiseen.

Lestadiolainen tausta

Uskon Jumalaan. Usko on ollut minussa lapsesta asti. Minulla on lestadiolainen tausta, joka jättänyt minulle hyvät arvot elämään.

Jäin itse pois lestadiolaisesta yhteisöstä vuosia sitten. Olen tosi rehellinen tyyppi enkä halua, että joutuisin jättämään jotain tekemättä toisten asioiden vuoksi. Arvostan syvästi lestadiolaisuutta, ja se yhteisö ymmärtää nykyään hyvin, kun ihmiselle tulee jossain vaiheessa valinnan paikka. Negatiivista sanottavaa minulla ei siitä yhteisöstä ole.

Arvostan sitä, että suomalaiset perinteet pysyvät kunniassa. Sitä, että Suvivirsi lauletaan joka ikisessä koulussa. Olen suvaitsevainen mutta perinteitä kunnioittava ihminen. Konservatiiviset arvot ovat minun arvojani: koti, uskonto ja isänmaa.

Ennustan, että nyt ovat käsillä ne ajat, jolloin minun pitää pystyä tekemään siirtoja elämässäni. Täytin juhannuksena 39 vuotta eli olen keski-iän kynnyksellä. Ikä ei tunnu missään, kun olen saanut painoa pois ja kun on tämä mahtava elämäntilanne, josta ammennan energiaa.

Olen aina parhaimmillani silloin, kun on pieni hässäkkä päällä ja ihmisiä ympärillä. Tuntosarvet pitää olla pystyssä, kuten hyvällä myyntimiehellä konsanaan.

X