Johanna Pakonen jännitti riskiryhmään kuuluvien läheistensä paluulentoa Kanarialta: ”Äiti ja isäpuoli joutuivat eristyksiin hotelliin – vain kaupassa sai käydä”

Koronaepidemian edetessä Tangokuningatar Johanna Pakonen piti yhteyttä aurinkolomaa viettävään äitiinsä ja isäpuoleensa puhelimitse ja tekstiviestein. ”Kerroin, että nyt on syytä palata mahdollisimman pian koti-Suomeen.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Äitini ja isäpuoleni lähtivät maaliskuun alussa Espanjaan 60-vuotispäiviä karkuun, mutta reissu keskeytyi koronavirusepidemiaan", Johanna Pakonen kertoo.

Koronaepidemian edetessä Tangokuningatar Johanna Pakonen piti yhteyttä aurinkolomaa viettävään äitiinsä ja isäpuoleensa puhelimitse ja tekstiviestein. "Kerroin, että nyt on syytä palata mahdollisimman pian koti-Suomeen."
Teksti:
Terhi Harper

Tangokuningatar Johanna Pakonen, 43, hengähti helpotuksesta, kun äiti ja isäpuoli onnistuivat vastikään palaamaan hyvävointisina kotimaahan kesken jääneeltä Kanarian-lomaltaan.

”Huoli oli kova, sillä molemmat kuuluvat koronaepidemian riskiryhmään – äitini kärsii pahasta astmasta ja isäpuoleni sukurasitteena sydänvaivoista”, Johanna Pakonen kertoo.

Poliisi tyhjensi rannat ja kadut Kanarialla

Johanna Pakonen kertoo, että piti tiiviisti yhteyttä äitiinsä ja isäpuoleensa sekä puhelimitse että tekstiviestein.

”Kerroin, että Suomessa hallitus oli juuri tiedottanut maan rajojen sulkemisesta koronaviruksen vuoksi. Äidille ja isäpuolelle olikin tiedotettu matkatoimiston toimesta, että lähtö lomakohteesta aikaistuu. Kehotin itsekin äitiä, että heidän on nyt syytä palata mahdollisimman pian koti-Suomeen”, Johanna sanoo.

Äidiltään Johanna sai kuulla, että Kanarialla oltiin jo alettu valmistautua koronaepidemiaan – Poliisi oli käskenyt kovaäänisten avulla ihmisiä poistumaan pois rannalta ja kaduilta. Baareihin pääsy estettiin muovinauhoin ja hotellien uima-altaat sekä allasalueet suljettiin.

”Onneksi lomalaiset pääsivät vielä käymään kaupassa. Lisäksi äidillä ja isäpuolella oli käytössään oma kattoterassi, jossa he pystyivät viettämään aikaa yhdessä ystäviensä kanssa”, Johanna kertoo.

Johannan omaa oloa helpotti tieto siitä, että sekä äiti että isäpuoli suhtautuivat viimeisimpiin uutiskäänteisiin rauhallisin mielin.

Pienet teot – suuri apu

Johanna Pakonen on aina ollut toiminnan nainen. Koronaepidemian saavutettua Suomen, hän julkaisi sekä Instagram– että Facebook -tileillään päivitykset, joissa tarjoutui auttamaan naapurustoaan karanteeniaikana.

”Haluan herätellä ihmisiä huomioimaan sukulaiset, läheiset ja naapurit. Kävin itse kuulostelemassa taloyhtiöni vanhemmalta väeltä, huolestuttaako koronaepidemiaan liittyvä uutisointi. Samalla muistutin, että olen saatavilla.”

Johanna ajattelee, että koska on oman julkisen työnsä kautta monelle tuttu, ihmisten on helpompi lähestyä häntä kuin ventovierasta avun tarjoajaa.

”Pienistä teoista voi olla toiselle suuri apu. Kaupassa käyminen, lumien luonti tai postilaatikosta pudotettu sanomalehti tai kirja voivat ilahduttaa”, Johanna sanoo.

Johanna Pakonen muistuttaa seuraajiaan Instagram-päivityksessään, että tartunta-aikanakin kauppa-apu onnistuu; ostokset voi jättää ulko-ovelle ja soittaa perään ovikelloa merkiksi siitä, että lähetys on toimitettu.

Ei turhaa murehtimista

Koronakaranteenin alettua Johanna Pakonen on suunnitellut viettävänsä viikot tiiviisti kotona Oulussa 8-vuotiaan tyttärensä Nellin kanssa. He ovat yhdessä keskustelleet koronaviruksesta ja sen vaikutuksista, mutta suurempaa huolta ei näy olevan ilmassa.

Omasta tai infektioastmaa sairastavan tyttärensä terveydentilasta Pakonen ei murehdi etukäteen. Häntä myös huojentaa tieto siitä, että mikäli astmakohtaus pääsisi puhkeamaan, sairaala sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä kotoa.

Johanna Pakonen iloitsee myös oman rivitaloasuntonsa takapihasta, johon hän pääsee tyttärensä kanssa ulkoilemaan karanteeniaikanakin.

”Toivottavasti koronavirusepidemia ei pääse niin pahaksi, että meille Suomeen joudutaan säätämään ulkonaliikkumiskielto.”

Johanna Pakonen tarjosi naapuriapua koronaviruksen vuoksi

Johanna Pakonen on tottunut auttamaan. ”Pappani joutui pyörätuoliin, kun olin yläasteikäinen. Hoidin häntä yhdessä mummuni kanssa.” © Pekka Nieminen / Otavamedia

Kotiopetus heittää haasteen

Johanna Pakonen arvelee, että karanteeniviikkojen suurimmaksi haasteeksi tulee muodostumaan kotiopetuksen toteuttaminen käytännössä.

”Jo pelkkä peruskoulun aloittaminen on ollut suuri elämänmuutos ekaluokkalaiselle ja itsellenikin – ja nyt pitäisi hoitaa koulunkäynti kotioloissa. Joudun todennäköisesti nostamaan kädet pystyyn ainakin äidinkielessä, kun sekä äidiltä että tyttäreltä meinasivat jo kotikoulun toisena päivänä mennä hermot.”

Onneksi tuttu eläkkeellä oleva äidinkielenopettaja on luvannut tarjota apua, tarvittaessa verkossa. Lisäksi yhteydenpito muihin vanhempiin ja lähialueiden perheisiin tuo paljon kaivattua vertaistukea tilanteeseen.

Koronaepidemia vaikuttaa myös Johannan ja hänen entisen puolisonsa välisiin huoltajuusjärjestelyihin.

”Lapsen isä asuu Etelä-Suomessa, joten ainoa vaihtoehto lienee matkan taittaminen omalla autolla Oulusta Helsinkiin. Täytyy koettaa välttää huoltoasemia ja turvautua äärimmäisessä hädässä vaikkapa puskapissaan, jos tilanne menee pahaksi”, Pakonen huolehtii.

Yhdessäoloa ja siivousta

Johanna Pakonen pyrkii löytämään asioista aina hyvät puolet – niin myös koronakaranteenista.

”Elämäni on normaalisti todella kiireistä ja aikamoista suhaamista paikasta toiseen. Ehdin lähinnä käydä kotona kääntymässä keikkojen välillä. Kerrankin on aikaa järjestää vaatekaappi ja suorittaa kevätsiivous – naapurin Suvi (Teräsniska) lupasi lainata minulle vesi-imuria homman helpottamiseksi. Ajattelin siivota huoneen kerrallaan, niin hommaan ei kyllästy.”

Hän uskoo, että epidemian mentyä ohitse moni arvostaa arjen pieniä asioita aivan uudella tavalla.

”Itse odotan, että pääsen taas keikkailemaan ja kuntosalille. Sitä ennen keskitymme tyttäreni kanssa yhdessäoloon. Aiomme kokata keitto- ja leivontakirjat hiirenkorville.”

Pakosen mukaan kaksikon suunnitelmissa on myös askarrella runsain mitoin pääsiäiskoristeita – mistäs muusta kuin vessapaperirullista!

Lue myös: Laulaja Johanna Pakosen tie hyvään oloon vaati syömishäiriön selättämisen: ”Ihminen ei voi hyvin, ellei sekä keho että mieli ole tasapainossa”

X