Helena Ahti-Hallbergin ruokafilosofia on nyt syödä kohtuudella kaikkea: ”Sain jättää verenpainelääkkeet laihduttuani”

Puutarha on tanssinopettaja Helena Ahti-Hallbergin, 52, energian lähde. Pihalla kuopsuttaminen tekee hyvää puuhanaiselle, samoin kuin terveyttä koskevat korjausliikkeet viime vuosina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helena Ahti-Hallberg uskoo siihen, että positiivisuus on kiinni omasta päätöksestä. ”Voi joko jäädä valittamaan vastoinkäymisiä tai keskittyä niihin asioihin, jotka ovat elämässä hyvin.”

Puutarha on tanssinopettaja Helena Ahti-Hallbergin, 52, energian lähde. Pihalla kuopsuttaminen tekee hyvää puuhanaiselle, samoin kuin terveyttä koskevat korjausliikkeet viime vuosina.
Teksti: Eveliina Lauhio

Kurpitsaa, lipstikkaa, ruohosipulia, minttua, papuja, basilikaa, kurkkua, chiliä, parsaa, pinaattia,… Helena Ahti-Hallbergin puutarhassa Sipoossa kasvaa yli 30 syötävää herkkua.

Joka vuosi Helena ottaa aiempien viljelystensä rinnalle jonkin uuden lajin. Tänä vuonna hän on saanut nauttia ensimmäistä kertaa oman maan paprikoista. Myös tankoparsaa oli perheen ruokapöydässä, kun neljä vuotta sitten istutetut juurakot tuottivat vihdoin satoa.

Luonnon läheisyys on tärkeää tanssituomarille, joka on totuttu näkemään kimaltelevissa iltapuvuissa Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmassa.

”Huoliteltu ulkonäkö kuuluu työhöni. Kotona olen verkkarit jalassa, enkä koskaan meikkaa. Henkireikäni on se, että pääsen kotiovelta muutamalla askeleella metsään.”

Viime vuosi oli Helenalle puutarhatöiden lisäksi terveyden vaalimisen aikaa. Paras palkinto urakasta oli, että hän pääsi eroon verenpainelääkkeistään.

Parisuhteen piristys

Puutarhahulluus iski Helenaan kymmenisen vuotta sitten. Silloin hänen poikansa Anton ja Emil eivät enää tarvinneet jatkuvaa huolenpitoa.

Naapuri antoi Helenalle kasvimaallaan kasvaneita kurkkuja. Kurkku maistui paremmalta kuin kaupasta ostettu. Helena ja Eric ihastuivat ajatukseen siitä, että vihannekset voisi kasvattaa itse ilman myrkkyjä. Seuraavana kesänä sipoolaispihalle kohosi kasvihuone.

Harrastus sai Helena Ahti-Hallbergin suhtautumaan ruokaan uudella tavalla. Hän alkoi kiinnittää yhä enemmän huomiota ruoan luonnonmukaisuuteen ja laatuun.

”Minusta alkoi tuntua epämukavalta syödä aineita, joiden tarkoitus on saada ruoka säilymään mahdollisimman pitkään. Kiitos puutarhainnostukseni, olen nykyään paljon tietoisempi siitä, mitä suuhuni laitan.”

Nykyään kasvihuone pursuaa hoidokkeja, kaksi pakastinta on täynnä marjoja ja keittiön kaapit pullistelevat kuivattuja yrttejä.

Puutarhanhoito on Helenalle harrastus ympäri vuoden.

”Aloitan puutarhatyöt helmikuun lopussa, kun laitan ensimmäiset siemenet itämään. Maaliskuussa keittiön pöydät ovat vihreänä taimista. Kesä on pihalla kuopsuttamisen aikaa, ja syysiltoina suunnittelen seuraavan vuoden projektejani.”

Säilötyt herkut tuovat kesän henkäyksen talven keskelle. Helena saa lisää virtaa, kun ottaa pakkasesta omassa maassa kasvanutta parsakaalia.

Puutarhatyöt ovat tehneet hyvää myös parisuhteelle.

”Tämä on minun ja Ericin yhteinen tapa viettää aikaa. Välillä juttelemme pihalla toisillemme, toisinaan puuhaamme omia juttujamme. Kastelun tekee useimmiten Eric. Minä kitken rikkaruohot ja hoidan kukat.”

Ei mikään loikoilija

Puutarhanhoito on vastapainoa työlle, joka vie leijonanosan Helena Ahti-Hallbergin elämästä. Helena opettaa tanssia usein seitsemänä päivänä viikossa. Ensimmäinen vapaapäivä saattaa häämöttää vasta yli kuukauden päässä. Vain kesäisin tahti hidastuu. Silloin Helena työskentelee noin kolmena päivänä viikossa, jotta aikaa jää puutarhan hoidolle.

Helena on tehnyt aina paljon töitä, koska hän nauttii siitä.

”Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä työtä, jota rakastan. Työ on samalla pitkäaikainen harrastukseni. Sen takia en uuvu, vaikka vapaa-aika jäisikin vähiin.”

Parasta työssä on se, kun näkee oppilaan oivaltavan uutta.

”Saan energiaa siitä, että saan olla työssäni tekemisissä niin monien ihmisten kanssa.”

Helena on tekijä. Jos hän ei ole tanssisalilla tai puutarhassa, hän istuu todennäköisesti yläkerrassa ompelukoneensa ääressä.

”Minulla on aina jokin käsityöprojekti kesken. En osaa loikoilla tekemättä mitään.”

Ommellessa Helena Ahti-Hallbergin mieli ei ratko pulmia eikä siellä pyöri työasiat. Käsitöiden tekeminen on hänelle aivojen lepuuttamista.

”Keskityn täysin tekemiseeni. Nautin, kun saan kauniin mekon valmiiksi ja näen konkreettisen lopputuloksen. Tanssinopettajan työssäni valmista ei tule koskaan.”

Ahkeran mallin Helena on saanut lapsuudenkodistaan Helsingin Oulunkylästä. Helenan äiti ei hoivannut puutarhaa, mutta teki vinhasti muita kotitöitä. Jos äiti joskus harvoin istui sohvalla, hän kutoi samalla villasukkaa.

”Minut kasvatettiin arvostamaan työntekoa.”

Kymmenen kiloa kevyempi

Viime vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa tuomaristo osallistui finaalilähetyksen tanssinumeroihin. Ennen kuin Helena palasi parketille, hän laihdutti kymmenen kiloa.

”Halusin tanssia siinä painossa, jossa olen tottunut kannattelemaan kehoani kilpaurani aikana. Olin pitkään odottanut kimmoketta pudottaa painoa. Nyt minulle tarjoutui sellainen.”

Helena ei ole ollut koskaan ”jojoilija”, jonka paino vaihtelisi. Hänelle oli kertynyt yksi kilo vuodessa kymmenen viime vuoden aikana.

Laihduttamiseen Helena käytti Cambridge-ohjelmaa, jossa syödään ateriankorvikkeina muun muassa pussikeittoja, pirtelöitä ja erilaisia proteiinipatukoita. Dieetin aikana Helenan painosta putosi kymmenen kiloa kahden kuukauden aikana.

”Parasta oli, että sain jättää verenpainelääkkeet pois laihduttuani.”

Helena sai verenpainelääkityksen kymmenen vuotta sitten, vain vähän päälle nelikymppisenä. Hän hakeutui lääkärin vastaanotolle muutamaan otteeseen huonon olonsa takia.

”Olin väsynyt ja koin, että kehoni ei voinut hyvin. Oireilleni ei löytynyt mitään muuta selitystä kuin korkea verenpaineeni. Vaiva on sukuvika.”

Sopivaa lääkettä ei löytynyt heti. Ensimmäinen lääkärin määräämä lääke ei ollut tarpeeksi tehokas. Vasta toisella lääkkeellä verenpaine alkoi laskea.

”Oloni koheni muutamassa päivässä.”

Uudessa painossaan Helena on pysynyt muutamaa ”koronakiloa” lukuun ottamatta.

”Innostuin leipomaan, kun vietin keväällä paljon aikaa kotona tanssinopettajan töiden peruunnuttua pandemian takia. Leivoin ensimmäistä kertaa elämässäni korvapuusteja ja juustokakkua.”

Helena Ahti-Hallbergin aikoo pysyä mitoissaan, sillä hän voi fyysisesti ja henkisesti paremmin kuin kymmenisen kiloa painavampana. Iltapalan hän korvaa Cambridge-ohjelman proteiinipatukoilla.

”Jos syön iltatöistä palattuani ison annoksen pastaa, kuten minulla oli tapana, painoni hilautuu hiljalleen ylöspäin.”

Muuten Helena noudattaa ruokafilosofiaa, jossa hän syö kohtuudella kaikkea. Kun hän herkuttelee, hän tekee sen luvan kanssa ja nauttien.

Helena ei käytä superfoodeja tai hifistele lisäravinteilla.

”Otan joka aamu yhden monivitamiinitabletin ja iltaisin magnesiumia, sillä se pitää suoleni toiminnan kunnossa.”

Ehdottomuus ei kuulu Helena Ahti-Hallbergin elämänfilosofiaan. ”Rentous on minulle tärkeää niin ruokavaliossa kuin liikunnassakin.”

Ehdottomuus ei kuulu Helena Ahti-Hallbergin elämänfilosofiaan. ”Rentous on minulle tärkeää niin ruokavaliossa kuin liikunnassakin.” © Pekka Nieminen/Otavamedia

Tervetuloa vaihdevuodet

Viisikymppisyys on Helena Ahti-Hallbergin mielestä erinomaista aikaa. Ulkopuolelta tulevat paineet eivät hetkauta enää samalla tavalla kuin nuorempana. Elämä on myös vapaampaa, koska lapset ovat jo aikuisia.

”Enää minun ei tarvitse tavoitella koko ajan jotakin, vaan voin keskittyä nauttimaan siitä, että perusasiat ovat kunnossa. Olen unelma-ammatissani, ja ympärilläni on rakkautta. En haaveile kodista Espanjassa tai maailmanympärimatkasta, vaan olen tyytyväinen juuri siihen elämään, joka minulla on.”

Vaihdevuodet Helena on ottanut vastaan ilolla.

”En kaipaa kuukautiskipuja!”

”Olisi turhaa kärsiä vaihdevuosioireista, kun ongelmaan on olemassa helppo ratkaisu.”

Helena ei kärsinyt pahoista vaihdevuosioireista, sillä hän aloitti estrogeenihormonihoidon heti kun ensimmäiset kuumat aallot ilmenivät. Keltarauhashormonia hän ei käytä.

”Yhdellä pillerillä päivässä vältän vaihdevuosien aiheuttamat ikävät vaivat. Olisi turhaa kärsiä vaihdevuosioireista, kun ongelmaan on olemassa helppo ratkaisu.”

Vaikka viisikymppisyys onkin Helenan mielestä kukoistuksen aikakautta, yksi harmillinen puoli siihen liittyy: palautuminen on hitaampaa. Yhdet kunnon yöunet eivät välttämättä riitä palauttamaan tiukasta työputkesta.

Helenalla on selkeä visio siitä, missä hän haluaa olla tulevaisuudessa.

”Idolini, englantilainen tanssinopettaja­lady, on 80-vuotta ja opettaa kahdeksan tuntia päivässä. Toivon, että kehoni ja mieleni pysyvät kunnossa, jotta pystyn samaan.”

Päätöksenä positiivisuus

Hyvinvointi tarkoittaa Helenalle kehon ja mielen tasapainoa. Se on hyvää ja puhdasta ruokaa, riittäviä yöunia, kävelylenkkejä koirien kanssa, tanssia ja töitä, perheen kanssa oloa ja ystävien tapaamista.

Hyvinvointi on Helenalle ennen kaikkea positiivisen asenteen vaalimista joka päivä.

Hän ei ole opetellut positiivisuutta alan kirjallisuudesta eikä käynyt terapiassa. Hän uskoo saaneensa positiivisen vireen jo lapsuudenkodista. Hän ei koskaan miettisi etukäteen sitä, mikä kaikki voi mennä pieleen.

Nuorena alkanut kilpatanssiharrastus on vaikuttanut Helena Ahti-Hallbergin ajattelutapaan. Hän oppi jo tuolloin, että jos haluaa saavuttaa jotain, sen eteen on tehtävä työtä – ja lukuisia toistoja.

”On turha valittaa asioista, joihin voi itse vaikuttaa. On myös turha valittaa asioista, joihin ei voi vaikuttaa. Elämässä on osattava sopivassa suhteessa tehdä työtä ja antaa olla.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Lue myös: Helena Ahti-Hallberg on ollut Kia Lehmuskosken elämän suurin auktoriteetti: ”Helena nousi valmentajana tärkeimpään rooliin, koska halusin niin kovasti edetä urallani”

Helena Ahti-Hallberg ja Kia Lehmuskoski

Helena Ahti-Hallberg on nykyään Kia Lehmuskosken ystävä, mutta myös esikuva. ”Olen saanut häneltä opin. Haluan jatkaa hänen jalanjäljissään ja että Helena voi olla minusta ylpeä.” © Tommi Tuomi / Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X