Teatterineuvos Ritva Oksanen paljastaa: ”Facebook on ollut pelastukseni”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ritva Oksasen seuraava päätyö tulee olemaan Anna Erikssonin kanssa.
Ritva Oksasen seuraava päätyö tulee olemaan Anna Erikssonin kanssa. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen/Om-arkisto
Teatterineuvos Ritva Oksanen, 81, liittyi koronan myötä vihdoin Facebookiin: "Meillä on siellä ystäväpiiri, jonne lähetän valokuvia ja jossa toivotamme hyviä huomenia ja öitä."

Teatterineuvos Ritva Oksanen on mukana Lauluja rakkaudesta –dokumenttielokuvassa. Hänelle rakkaus merkitsee ihmissuhteita.

”Sellaisia läheisiä, joista välitän ja kannan huolta ja jotka kantavat huolta myös minusta. Läheisiä, jotka hermostuvat, jos en soita heille. Rakkaudessa täytyy ottaa huomioon elämän lyhyys: jos tulee iloja, tulee niitä menetyksiäkin. Joka aamu ja ilta rukoilen ystävieni ja lasteni puolesta. Se on rakkauttani”, Ritva Oksanen sanoo.

Miten korona on vaikuttanut omaan elämääsi?

Kaikki loppui kuin seinään 14. maaliskuuta. Olimme ehtineet tehdä Rakasta minut vahvaksi -esitystä, mutta kaikki peruutettiin tai siirrettiin vuodella eteenpäin.

Nuoremmat tekevät striimauksia, mutta en itse jaksa sellaista. Haluan olla näyttämöllä ihmisten kanssa. Olin tehnyt kaksi vuotta valtavasti töitä ja ensimmäinen viikko tuntui karanteenissa ihanalta, kun ei mihinkään tarvinnut mennä. Toisella viikolla alkoi jo mietityttää, että mitenköhän tästä selvitään.

Tiesin, mitä kaikkea olisi pitänyt tehdä, mutta en saanut aikaiseksi. Sitten kun sai jo vähän liikkua, helpotti.

Ennen juhannusta pääsin onneksi mökille Petäjävedelle. Se on sielunmaisemani.

Mitä uutta korona-aika on tuonut?

Liityin Facebookiin! Meillä on siellä ystäväpiiri, jonne lähetän valokuvia ja jossa toivotamme toisillemme hyviä huomenia ja öitä.

Se on ollut pelastukseni. En mene sinne huutelemaan tai haukkumaan. En laita sinne mielipiteitäni vaan esimerkiksi maisemakuvia.

Antaako usko turvaa?

Kun menen polvilleni sängyn viereen, tiedän olevani suorassa yhteydessä Taivaallisen Isäni kanssa. Vuodesta 1984 lähtien olen siihen elämäni ja luottamukseni rakentanut. Usko on horjunutkin monta kertaa. Ihmisiähän me vain olemme.

Harrastat myös painonnostoa. Mitä se on tuonut tullessaan?

Hyvän ryhdin! Kerran viikossa harjoitteleminen riittää minun ikäiselleni ihmiselle.

Olet Suomen ahkerimpia näyttelijöitä. Mitä teet seuraavaksi?

Haluan käyttää aikani luomalla uutta. Seuraava päätyöni on elokuva Anna Erikssonin kanssa.

Lue myös: Ritva Oksaselle luottoystävät ovat tärkeämpiä kuin parisuhde: ”Ystävien kanssa voi luoda rakkauden ilmapiirin”

”Ystävysten välinen rakkaus on juuri sitä, mitä parisuhderakkaudenkin pitäisi olla. Että rakastetulleen toivoo kaikkea hyvää”, sanoo Ritva Oksanen. Petäjäveden mökillä hän on viettänyt kesiä jo 50-luvulla.

”Ystävysten välinen rakkaus on juuri sitä, mitä parisuhderakkaudenkin pitäisi olla. Että rakastetulleen toivoo kaikkea hyvää”, sanoo Ritva Oksanen. Petäjäveden mökillä hän on viettänyt kesiä jo 50-luvulla. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

X