Kotiliesi: Tehyn Millariikka Rytkönen ei tyydy olemaan kiltti kynnysmatto: ”Vitutus on voimavara – draivilla saa asiat muuttumaan”

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen näytti neuvottelutaitonsa jo teininä. Nyt hän kertoo, kuinka vaatimattoman perheen tyttärestä lapsuus muovasi jämerän johtajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Millariikka Rytkönen on toiminnan nainen: ”Jos jossakin on epäkohta, se korjataan. En jää voivottelemaan, että pitäisikö asialle tehdä jotain, vaan teen jo."

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen näytti neuvottelutaitonsa jo teininä. Nyt hän kertoo, kuinka vaatimattoman perheen tyttärestä lapsuus muovasi jämerän johtajan.
Teksti: Toimitus

”Elämässä pitää riittää se, että ihmisellä on käytöstavat ja hän on kohtelias ja huomioi toiset ihmiset. Mutta samalla on niin, että liian kilttinä kynnysmattona ei saa aikaiseksi mitään”, Millariikka Rytkönen, 46, sanoo Kotiliedessä.

Hän muistelee lapsuuttaan perheessä, jossa vanhemmat eivät halunneet tehdä omasta perheestään numeroa.

”Meillä oli kotona sellainen henki, että mielipiteitä ei kannata huudella ääneen eikä muutenkaan erottua liiaksi joukosta. Silti olen huomannut, että äiti ja isä ovat ylpeitä valitsemastani tiestä.”

Rytkösen äiti työskenteli perhepäivähoitajana ja isä putkiasentajana. He toivoivat tyttärensä menestyksekkään koulupolun jatkuvan lukioon, vaikka hän olikin haaveillut jo lapsesta asti terveydenhoitoalasta.

Tytär meni lukioon kuten vanhempansa toivoivat, mutta kävi sitä omalla tavallaan: hän ei panostanut koulunkäyntiin niin kuin ennen, vaan todistuksesta saattoi löytyä jopa hylättyjä.

”Minulla oli neuvottelutaitoa jo silloin. Sanoin, että voin minä sen lukion tällä lailla käydä, jos pakotatte”, Rytkönen muistelee.

Lopulta vanhemmilta heltyi lupa hakea yhteishaussa lähihoitajaksi.

Oman elämänsä luottamusmies

Alan epäkohdat saivat Millariikka Rytkösen kuitenkin toimimaan. Hän haki ratkaiseviin asemiin kunnallispolitiikkaan ja lopulta ammattiliittoon.

”Jos jossakin on epäkohta, se korjataan. En jää voivottelemaan, että pitäisikö asialle tehdä jotain, vaan teen jo. Olen oman elämäni luottamusmies ja saan suuni auki, jos siihen on tarvetta.”

Hänen ajattelumaailmaansa lienee vaikuttanut kokemukset omasta lapsuudesta. Rytkönen ei kokenut kuuluvansa siihen muottiin, johon häntä yritettiin asettaa.

”Koin, etten tullut perheessä nähdyksi omana itsenäni. Olin aina jotakin liikaa. Minua yritettiin pienentää ja hiljentää ja tehdä minusta jotain muuta kuin mitä olin”, hän sanoo.

Yhteiskunnalliset muutokset ovat hitaita ja välillä vaikeita hahmottaa. Jonkun on toimittava, vaikka muut olisivatkin haluttomia käärimään hihansa ja ryhtyä toimeen.

Kuinka Millariikka Rytkönen jaksaa eteenpäin?

”Vitutus on voimavara. Kun sen kanavoi oikein, sillä draivilla saa asiat muuttumaan”, hän sanoo Kotiliedessä.

Lue lisää Kotilieden numerosta  12/2022. Millariikka Rytkönen muistelee lehdessä myös raskasta arkeaan yhden lapsen yksinhuoltajana, ja kuinka löysi yllättäen rakkauden viiden yksinhuoltajuusvuoden jälkeen. Hän kertoo myös, kuinka suhtautuu saamaansa asiattomaan kritiikkiin.

Lue myös: Kyse ei ole vain rahasta – Tehyn Millariikka Rytkönen: ”Kuka purkaa hoitovelan, kun nuoret eivät alalle halua?”

Millariikka Rytkönen

Millariikka Rytkönen halusi lapsesta asti hoitoalalle, mutta suosittuja sairaalasarjoja hän ei katso: ”En kestä niiden virheitä, vaikka kyse on fiktiosta.” © Sampo Korhonen

X