Televisioon jumppaamaan ilmestynyt Anne Sällylä: ”Hirveä tilanne, työt loppuivat kuin seinään”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Anne Sällylä vuonna 1988.
Iltajumpat esitettiin ensi kertaa televisiossa vuosina 1979-83. Anne Sällylä on tehnyt koko työuransa liikunnan parissa. Kuva vuodelta 1988.
Iltajumpat liikuttavat nyt ihmisiä kotikaranteenissa, mutta Anne Sällylä on samassa ahdingossa kuin moni muu pienyrittäjä.

Anne Sällylä ilmestyi takaisin televisioruutuun, kun Yle Teema alkoi näyttää 1980-luvun nostalgisia Iltajumppia arkisin puoliltapäivin. Kotona liikkumisesta huolehtiminen on nyt tärkeää, kun liikuntapalvelut eivät ole käytettävissä.

Ja se näkyy konkreettisesti nyt myös Anne Sällylän arjessa.

Omalla toiminimellään liikuntapalveluja tarjoava Sällylä on ollut tämän viikon tahtomattaan lomalla.

”Mulla loppui työt kuin seinään viime perjantaina. Ovet meni kiinni, jumpat loppui, asiakkaat loppui, rahantulo loppui.”

”Onhan tämä mulle ihan katastrofin paikka”

Tampereella asuvalla Anne Sällylällä on vuokratila kaupungilta, minkä lisäksi hän antaa yritystunteja. Normaalisti hän ohjaa 2-3 liikuntatuntia päivässä kuutena päivänä viikossa.

”Ymmärrän tilanteen, mutta onhan tämä mulle ihan katastrofin paikka. Ainoa hyvä puoli on se, että minun ei tarvitse maksaa tilasta vuokraa, kun en pidä tunteja. Se on aika merkittävä helpotus. Mutta on tämä kyllä ihan hirveä tilanne, ja tämä voi kestää vaikka kuinka kauan.”

Sällylä katsoi perjantaina hallituksen tiedotustilaisuutta, jossa kerrottiin yrittäjille suunnattavista tukitoimista. Tilaisuudessa kerrottiin muun muassa, että yrittäjien on mahdollista saada kriisin aikana työttömyysturvaa. Sällylä ei ole vielä selvittänyt tarkemmin omaa tilannettaan, mutta hän antaa tunnustusta valtion toimille.

”On ollut hienoa nähdä, miten hallitus pitää meitä ajan tasalla ja huolehtii. Kyllä mä luulen, että tästä selvitään.”

Sällylää huolestuttaa kuitenkin kriisinaikaisen toimeentulon lisäksi se, miten oman yrityksen toiminta pääsee uudelleen vauhtiin sitten, kun sen aika on. Hän pelkää asiakkaiden katoavan ja suuntaavan tauon jälkeen muualle.

Siinä mielessä Iltajumpan ilmestyminen televisioon on ollut Sällylän viikon valopilkku. Hän toivoo, että ihmiset muistavat hänet sen ansiosta vielä poikkeusolojen jälkeenkin.

Sällylä ei jumppaa itsensä tahdissa

Tällä viikolla Anne Sällylä on harrastanut paljon kävelyä ja antanut kropan levätä, mutta pian on pakko jatkaa voimaharjoittelua. Osa Sällylän tavallisesti pitämistä tunneista on rankkoja, kuten body pump, ja hän ohjaa liikuntaa myös miehille.

”Täytyy ylläpitää ammattitaitoa! Jo muutaman vuorokauden lepo tai tekemättömyys laskee lihasvoimaa ja tuntuma häipyy. Hain yrityksestäni pumppitankoja, steppipenkkejä, hyppynaruja ja käsipainoja, alan niillä nyt treenata. Ja täällä Hervannassa on onneksi paljon ulkokuntoilupuistoja.”

Treenaaminen olisi erityisen tärkeää nyt kaikille muillekin, Sällylä muistuttaa.

”Aika nopeasti lihasvoima ja hengityselimistön kapasiteetti heikkenee. Myös aivoterveys, luuston lujuus ja tasapaino ovat tosi tärkeitä yleiskunnolle.”

Jumppaaminen siis todella kannattaa – vaikka sitten Iltajumpan innostamana. Sällylä itsekin katsoi ohjelman perjantaina, mutta ei sentään jumpannut itsensä tahdissa.

”Se tuntuisi hassulta. En ole kauheasti niitä katsellut. Se on mulle aina aika tunteikas hetki katsoa, kun olen siinä. Olen onnellinen, että olen saanut olla siinä mukana, mutta surullisuus tulee ehkä siitä, miten ainutkertaista tämä elämä on ja miten arvokasta. Sehän oli sitä nuoruutta.”

Iloa koronakriisin keskelle on tuonut se, että Sällylän nuorin tytär asuu nyt äitinsä luona. Hollannissa opiskeleva tytär oli käymässä Suomessa hoitamassa asioitaan, eikä voinut lähteä enää takaisin.

Myös kolmea muuta tytärtään Sällylä näkee usein, ja vaikka talous painaa mieltä, perusasiat ovat kunnossa.

”Olen terve ja vielä on rahaa ruokaan. Asun omakotitalossa ja siinähän työtä riittää. Nyt on ihanat ilmat, rupean varmaan puutarhatöitä tekemään. Kyllä mulla on vahva usko tulevaisuuteen.”

Lue myös: Onko kohuttu hulavanne hitti vai huti? Näin kapeni vyötärö, kun pyöritimme vannetta 13 minuuttia päivässä

Lue myös: Katso jumppaohjeet! Näin rauhoitat kehon ja mielen – kuusi helppoa jumppaliikettä

X