Energiaterapia lisäsi hyvinvointia – Tanssiyrittäjä Anitra Ahtola: ”Haluan päästää irti sisälläni olevista möykyistä”

Tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola, 48, kokeili useita eri terapiamuotoja ennen kuin löysi sopivan. Energiaterapia on auttanut unettomuuteen ja migreeneihin sekä luopumaan hiljalleen menneisyyden taakoista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pimeänä vuodenaikana Anitra Ahtola polttaa jatkuvasti kynttilöitä kotonaan. Ne luovat tunnelman, jossa mieli rauhoittuu.

Tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola, 48, kokeili useita eri terapiamuotoja ennen kuin löysi sopivan. Energiaterapia on auttanut unettomuuteen ja migreeneihin sekä luopumaan hiljalleen menneisyyden taakoista.
Teksti: Anneli Juutilainen

Jotain olisi tehtävä. Elämään täytyisi tulla muutos. Tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola oli tiennyt sen jo kuukausien ajan, mutta ajatus voimistui vasta vuoden 2019 alussa. Hän heräsi pohtimaan syvemmin omaa hyvinvointiaan.

Anitralla oli runsaasti henkistä lastia. Hän oli stressaantunut ja kärsi pahoista migreenikohtauksista ja unettomuudesta. Väsymys oli tolkuton: kuin joku olisi rutistanut kaiken energian ulos.

Myös ystävät olivat huomanneet tilanteen. Helmikuussa 2019 eräs ystävä ilmoitti puhelinkeskustelun aikana, että Anitra saisi olla häneen seuraavan kerran yhteydessä vasta kun aika terapeutille olisi varattuna.

Anitra oli aiemmin kokeillut erilaisia terapiamuotoja ja tavannut useampia psykologeja. Nuo kohtaamiset eivät tuntuneet kuitenkaan hyödyttävän hänen hyvinvointiaan. Ehkä kyse oli henkilökemioista, ehkä vääristä metodeista.

Ystävä oli saanut avun nurmijärveläiseltä energiaterapeutilta, ja suositteli tätä Anitralle. Anitra suhtautui ehdotukseen avoimin mielin, koska halusi helpotusta oloonsa: ahdistukseen ja negatiivisiin tunteisiin.

Anitra varasi ajan koulutetulle energiaterapeutille, joka työskentelee myös mentaali- ja kehovalmentajana. Nettisivuilla kerrottiin energiaterapian avaavan tunnelukkoja. Sen avulla on terapeutin mukaan mahdollista parantaa kehon elinvoimaa ja tasapainottaa mieltä. Listalla olivat myös Anitraa huolettaneet unettomuus, väsymys ja stressi.

Anitra valmistautui ensimmäiseen energiaterapiakäyntiinsä varovaisen toiveikkaasti. Hän ei osannut vielä aavistaa, että se muuttaisi hänen elämänsä.

Tarve puhdistautua

Ensimmäisen terapiakäynnin jälkeen maaliskuussa 2019 Anitra Ahtola huomasi olevansa uudenlaisten tunteiden äärellä. Hän oli hämillään siitä, miten paljon oli pystynyt avautumaan, itkemään ja purkautumaan entuudestaan vieraan ihmisen edessä.

”Minulla oli voimakas tarve puhdistautua. Vastaanotolla aloin käydä läpi elämäni kipeitä pisteitä, raskaita kuormia ja traumoja. Hiljalleen rupesin pudottamaan asioita harteiltani ja palaamaan raskaisiinkin muistoihini.”

Pian kävi ilmi, että menneisyydessä koettu riittämättömyyden tunne heijastui Anitran minäkuvaan yhä edelleen. Pinnalle nousivat vahvasti myös ajatukset siitä, onko hän hyväksytty ja rakastettu omana itsenään.

Näitä Anitra oli ajautunut pohtimaan monesti elämän eri vaiheissa: koulussa, opiskeluaikoina, tanssiessa ja ihmissuhteissa.

Ajatus on seurannut häntä halki elämän, kuten myös aiemmin elämässä koetut traumat, joita hän on hiljalleen punonut auki terapiassa. Sen tarkemmin hän ei halua henkilökohtaisesta asiasta puhua, sillä arvet ovat kipeät.

Terapia ei ole helppoa. Vaatii valtavasti voimaa kohdata oma menneisyys kerta toisensa jälkeen.

Oma vaikutuksensa on ollut myös kurinalaisilla vuosilla Kansallisoopperan balettikoulussa, jossa Anitra tanssi 9-vuotiaasta 17-vuotiaaksi asti. Silloin nuori nainen pohti toistuvasti, oliko hän liian laiha, liian lihava, liian pitkä tai jotenkin muuten epäsopiva.

Asioiden läpikäyminen on raskasta ja uuvattavaa.

”Terapia ei ole helppoa. Vaatii valtavasti voimaa kohdata oma menneisyytensä kerta toisensa jälkeen.”

Silti jo ensimmäisen terapiakäynnin jälkeen Anitra tunsi olonsa kevyemmäksi. Pikkuhiljaa myös ystävät huomasivat eron: Anitran olemukseen oli tullut uudenlaista rauhaa.

Maadottumista ja keskustelua

Anitran energiahoidoissa keskitytään kehon tunnelukkojen purkamiseen. Viikottaisissa tapaamisissa hän keskustelee terapeutin kanssa mieltään kuormittavista asioista.

Lisäksi kohtaamisiin kuuluu syviä mentaali- ja kehoharjoitteita – erilaisia mielikuvamatkoja, joiden avulla kuljetaan yhdessä menneiden tapahtumien läpi.

Hengitysharjoituksilla päästään tunteiden ja kehon energioiden äärelle. Niiden avulla Anitra on saanut arkeensa työkaluja stressinhallintaan. Hektisinä kausina hän saattaa tehdä harjoitteita päivittäin.

Erityisesti maadottumiseen liittyvät harjoitukset ovat tuntuneet Anitrasta tarpeellisilta. Rauha saapuu, kun hän istuutuu paikoilleen ja hiljentyy asettaen jalkansa tukevasti maahan. Kun jalat alkavat painaa, myös mieli laskeutuu tähän hetkeen ja omaan kehoon. Ajatusten laukka laantuu.

Kaksi tuntia kestävän tapaamisen aikana Anitran stressi purkautuu ja mieltä vaivanneisiin asioihin nousee lempeämpi suhtautuminen.

”Kaikki eletty elämä jättää jälkensä kehoon kuin muistitikkuun. Ja tähän ikään mennessä merkintöjä on ehtinyt kertyä aika paljon.”

Anitra Ahtola

Terapian lisäksi  Anitra Ahtola huolehtii hyvinvoinnistaan liikkumalla aktiivisesti. ”Paras tunne on se, kun antaa tanssin kuljettaa kehoa.” © Vessi Hämäläinen

Irti ankaruudesta

Anitra Ahtola perusti tanssikouluyrityksensä DCA:n jo yli 20 vuotta sitten. Pääkaupunkiseudulla on nyt jo neljä toimipistettä. Yrittäjyys on vaatinut kylmiä hermoja ja loputonta ahkeruutta. Siihen Anitran täydellisyyttä tavoitteleva suorittajaluonne onkin sopinut.

”Stressinsietokykyni on hyvin voimakas. Mutta se on piirre, joka ei välttämättä edesauta omaa hyvinvointia vaan voi kääntyä lopulta sitä vastaan.”

Anitra tunnustaa olleensa aina itseään kohtaan ankara. Epäonnistumisen ja riittämättömyyden pelko on ollut voimakas.

”Ahkeruus ja tekeminen ovat voimakas osa minua, enkä olisi ilman niitä tässä. Mutta nyt on aika kuunnella omaa kehoani ja mieltäni sekä jaksamistani.”

Nykyisin hän tiedostaa, milloin kuormitus on liian suurta. Silloin hän ei pakota itseään urheilemaan tai valmistamaan pitkän kaavan mukaan superterveellistä ateriaa. Jos keho ja mieli kaipaavat lepoa, hän ostaa kaupan pakastealtaasta einespitsan ja pötköttää sohvalla viltin alla.

”Terapiassa olen opetellut olemaan armollisempi itselleni. En vaadi enää niin paljon itseltäni kuin ennen. Osaan myös sanoa ei. Tätä taitoa harjoittelen edelleen.”

Eniten haasteita hänelle on tuottanut rajan vetäminen työn ja vapaa-ajan välille. Joskus omatunto on soimannut sohvalle istahtamisesta, kun töitä voisi tehdä vielä vähän enemmän.

Tämän kanssa Anitra kamppailee yhä, mutta edistyy jatkuvasti. Yhä useammin hän suunnittelee deadlinet ja kokousaikataulut joustavammin – niin, ettei itseään tarvitse puskea aivan äärirajoille.

Sairastelu väheni

Anitra Ahtola on käynyt terapiassa joka viikko pian kahden vuoden ajan. Hän jatkaa sitä yhä. Se on lisännyt hänen hyvinvointiaan radikaalisti. Terapia on auttanut väsymykseen ja unettomuuteen, ja migreenitkin ovat vähentyneet.

”Käyn läpi rankkoja asioita, mutta voin valtavan paljon paremmin. On tärkeää pystyä päästämään psykofyysisesti irti negatiivisista arvista ja ikävistä asioista, jotka ovat jättäneet jälkensä minuun: kehooni ja mieleeni.”

Aiemmin Anitra sairasteli herkemmin. Hän on ollut sairaalassa tiputuksessa ilman, että syytä elimistön tulehdukselle löytyi.

”Uskon, että terapialla on vaikutus stressitilaani ja sitä kautta immuunipuolustusjärjestelmääni ja terveyteeni.”

Anitra ajattelee ihmisen olevan kokonaisuus, jossa keho, mieli ja sielu yhtyvät. Jos jokin näistä elementeistä voi huonosti, paha olo heijastuu myös muihin osa-alueisiin.

Terapian lisäksi hän vaalii omaa hyvinvointiaan liikunnalla. Hot jooga tuo koko kehoon valtavan hyvän olon tunteen. Tanssi rentouttaa sekä kehoa että mieltä. Pitkät metsälenkit koiran kanssa ja puiden halaaminen puolestaan rauhoittavat hänen hermostoaan.

”Meri on elementtinä minulle henkireikä. Huonokaan sää ei häiritse, kun kävelen päivittäin meren rannalla ja saatan pysähtyä sen äärelle pitkäksi toviksi.”

Suojaan negatiiviselta energialta

Anitra on myös oppinut suojautumaan paremmin huonolta energialta. Hän osaa rakentaa itselleen näkymättömän suojan, jotta muiden ihmisten negatiiviset energiat eivät satuttaisi häntä. Samalla hän yrittää olla kiinnittämättä huomiota siihen, hyväksyvätkö muut hänet omana itsenään vai ei.

”Enää en arvota itseäni sen perusteella, mitä muut ajattelevat. Jokainen on arvokas juuri sellaisena kun on.”

Anitran mielestä terapiassa käymiseen liitetään usein turhaa häpeää.

”Minusta on luonnollista ja hienoa, jos ihminen hakee apua ja sanoo ääneen tarvitsevansa sitä. Jokaisen tulisi käydä elämänsä aikana terapiassa.”

Hän toivoo, että ihmiset suhtautuisivat erilaisiin terapiamuotoihin avoimin mielin. Mikä sopii yhdelle, ei ehkä ole hedelmällisin vaihtoehto toiselle. Tiukka lokerointi on turhaa.

”Juuri nyt olen itseni kanssa henkisesti paremmassa tasapainossa kuin pitkään aikaan. Aiemmin laiminlöin sieluni hyvinvointia, mutta olen ymmärtänyt sen olevan kaikkein tärkeintä.”

Anitra arvelee saaneensa rauhaa tekemisiinsä kiireisimpinäkin hetkinä. Nyt hän osaa suhtautua lempeämmin myös vaikeisiin tilanteisiin, kuten koronapandemian herättämään epävarmuuteen.

”Luottamukseni kaikkeen hyvään on lisääntynyt. En jää kiinni ulkopuolelta tuleviin negatiivisiin energioihin vaan uskon, että elämä kantaa.”

Tulevaisuudessa hän uskoo pääsevänsä yhä lähemmäs sisäistä rauhaa.

”Haluan päästää irti sisälläni olevista möykyistä ja vapautua menneisyyden painolasteista.”

Kuvausvaatteet: Housut Showroom Wegge, neule Villa Tremondo, kengät House.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/20.

Lue myös: Laulaja Matti Esko hoiti surun aiheuttamaa masennusta terapialla: ”En osannut ajatella, että minun pitäisi antaa itselleni aikaa surra menetyksiä”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X