Teresa Välimäki kannustaa kokkailemaan hyvässä seurassa: ”Parasta on kiireetön ruoanlaitto hyvillä raaka-aineilla”

Teresa Välimäki yhdistää kiireettömän kokkailun ja syömisen Ranskan maaseudun arkeen. Nyt hän kokosi erikoislehden, joka tuo palan tuosta herkullisuudesta Suomen kesän keskelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Parhaimmillaan ruoanlaitto on hauskaa ja voi muuttua jopa intohimoiseksi harrastukseksi, sen lisäksi, että sillä saa itsensä ravituksi", Teresa Välimäki sanoo.

Teresa Välimäki yhdistää kiireettömän kokkailun ja syömisen Ranskan maaseudun arkeen. Nyt hän kokosi erikoislehden, joka tuo palan tuosta herkullisuudesta Suomen kesän keskelle.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Seuran ruokatoimittaja, kokki Teresa Välimäki kokosi 82 maukasta reseptiä yksiin kansiin ja kesäkuun 16. päivänä ilmestyi Teresan parhaat kesäruoat -lehti myyntipisteisiin.

”Vaniljapehmis on klassikko jo lapsuudestani. Juomista taas Aperol spritz. Lisäksi grillatut lihat, kalat ja ravut sekä ihanat salaatit. Siitähän se koko kesän menu syntyykin”, Teresa Välimäki kertoo omasta kesäherkustaan.

Mikä on mukavin ruokamuistosi kesästä?

”Viimeisimmät kesäiset ruokamuistoni menevät Ranskaan, jossa olen viettänyt aikaa ystäväni majatalossa. Nyt korona sotkee suunnitelmani jo toista kesää, enkä pääse sinne.

Parasta on kiireetön ruoanlaitto hyvillä raaka-aineilla ja hyvässä seurassa kesäillassa kunnon kesäkeittiössä. Olen juuri muuttamassa, joten kesäkeittiöni jää vanhaan kotiin. Täytyy luoda uusi.”

Teresa Välimäki ja Teresan kesäruoat -kesälehti

Teresan parhaat kesäruoat -lehti sisältää 82 maukasta reseptiä kesän maukkaisiin hetkiin. © Otavamedia

Onko työsi kärsinyt pandemiasta?

”Ei ole kovinkaan paljoa vaikuttanut töihini, onneksi. Teen kuitenkin paljon yhteistyötä ravintola-alan yritysten kanssa. Siellähän se selvästi näkyy. Minullakin oli vielä Super Bowl -ravintola viime vuoden vaihteeseen asti, mutta sain sen onneksi myytyä.

Yhtiökumppanini muutti ulkomaille ja yksin yrittäminen korona-aikana kävi vähän liian raskaaksi.”

Onko luvassa uusia keittokirjoja?

”Olen vannonut varmaan jokaisen kirjan jälkeen, että enää en uutta tee ja sen suuntaisesti ajattelen nytkin. Keittokirjoja tehdään lähinnä itselle, sillä ne harvoin tänä päivänä ovat kovinkaan tuottoisia.

On ollut tosi kivaa tehdä, mitä itse haluan, eikä sitä, mitä asiakas tilaa. Samalla se on tosi työläs ja aikaa vievä projekti. En siis tee kirjaa, ellen saa jotain todella huikeaa ideaa.

Haaveilen vähän yhteistyöstä kirjailijan kanssa, niin, että olisi ihan tarina ja henkilöt, joihin ruoka sitoutuisi vahvasti ja pääsisin kirjoittamaan siitä ruoasta ja resepteistä ja ne jotenkin sitoutuisivat tarinaan. Olen miettinyt tätä ihan vain itsekseni huvin vuoksi.”

Mitä sanot ihmisille, jotka eivät laita ruokaa?

”Ensinnäkin sanon, että kaikkien ei tarvitse olla ruoanlaitosta kiinnostuneita. Jos taas kiinnostaa ja haluaisi oppia, kehotan tekemään itse, koska siinä tietysti säästää ja sen lisäksi silloin tietää varmasti, mitä syö. Ei tarvitse miettiä, mitä vaikkapa eines pitää sisällään.

Parhaimmillaan ruoanlaitto on hauskaa ja voi muuttua jopa intohimoiseksi harrastukseksi, sen lisäksi, että sillä saa itsensä ravituksi. Onhan ruoanlaitto tietty taitolaji. Jos halua on, vain taivas on rajana.”

Mikä on suurin paheesi ruokamaailmassa?

”Olen yrittänyt muuton ja muiden kiireiden lomassa kokeilla valmisruokia, mutta ne tökkivät aika pahasti.

Oikeastaan hätäratkaisuni on ostaa joku hyvä leipä ja kunnon juusto. Siitä sitten vaan veitsellä, ei millään höylällä, pala juustoa leivän päälle syödään sellaisenaan.”

Lue myös: Lihaton lokakuu – ota haltuun Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit ja herkuttele satokauden kasviksilla

X