Toimittaja Salla Paajanen Kotiliedessä: ”Huomaan ikäni lähinnä työn kautta – Missä ruudusta ovat yli 50-vuotiaat naiset?”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Salla Paajanen © Sara Pihlaja / Otavamedia
Salla Paajanen on tunnettu Ylen Ajankohtaisen Kakkosen A2-teemailloista. Nyt hän kertoo Kotiliesi-lehdessä vaihdevuosistaan.

Toimittajana työskennellessään Salla Paajanen on huomannut, että julkisen tilan täyttävät nuoret tai sitten laitoksissa viruvat vanhukset. Väliin jäävät kymmenet vuodet ihmiselämää, ei Paajasen mielestä oikein näy missään.

Sallasta tuli oikea mummo jo viisikymppisenä, kun hän sai ensimmäisen lapsenlapsensa.

”Huomaan ikäni lähinnä työn kautta. Missä ruudusta ovat yli 50-vuotiaat naiset”, hän kysyy Kotilieden haastattelussa.

Kun Ajankohtainen Kakkonen lopetettiin Ylellä ja työt menivät uusiksi, Salla Paananen huomasi, että ruudussa painaa myös naisen ikä.

”Totta kai sitä rupeaa vertaamaan itseään muihin samaa työtä tekeviin naisiin. Katsomaan, minkä ikäisiä me olemme. Olisi ihanaa, jos voisin todeta, että kaiken ikäisiä.”

Miksi vaihdevuosien oireista vaietaan?

Puhuessaan vaihdevuosien aiheuttamista oireista, Salla Paajanen on huomannut, ettei hän ole ainoa, jolle vaihdevuodet aiheuttavat muutakin kuin kuumia aaltoja ja kiukunpuuskia.

Aikaisemmin hän ei ollut tiennyt, miten monenlaisia oireita vaihdevuodet voivat aiheuttaa.

Salla ei esimerkiksi tiennyt, että estrogeenin väheneminen saa myös sydämen hakkaamaan ja nivelet kipeytymään.

Hän vältteli hormonihoidon aloittamista viimeiseen asti ja lopulta löysi itselleen sopivan tavan, estrogeenia sisältävät laastarit.

”Tasapainoa on pitänyt hakea, mutta nyt hoito toimii. Mummo nousee vetreänä sängystä”, Salla Paajanen iloitsee.

Häntä kiusaa kuitenkin se, että vaihdevuosista puhutaan liian vähän.

Mistä saa tietoa munasarjojen toiminnan ja estrogeenin hiipumisesta? Kuukautiset ja murrosiän hormonimyrskyistä sekä raskaudesta puhutaan kyllä.

Hän haluaakin muistuttaa, että naisen elämä ei pääty vaihdevuosiin.

”Edelleen voi hipata, mutta jos hippaa kovin impulsiivisesti, täytyy muistaa varoa, että housut eivät kostu väärästä syystä”, hän sanoo.

X