Turvakoti pelasti usein väkivaltaiselta isäpuolelta – Jääkiekkoilija Siim Liivik: ”Jos saan lapsia, voin antaa heille erilaisen lapsuuden”

Väkivaltainen isäpuoli varjosti eestiläissyntyisen Siim Liivikin lapsuutta. Pelastus löytyi jääkiekoista, mutta isän kaipuu kalvaa miestä yhä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siim Liivik saavutti urallaan yhden Suomen mestaruuden keväällä 2011 sekä yhden EBEL-liigan mestaruuden Itävallan Klagenfurtissa 2019.

Väkivaltainen isäpuoli varjosti eestiläissyntyisen Siim Liivikin lapsuutta. Pelastus löytyi jääkiekoista, mutta isän kaipuu kalvaa miestä yhä.
Teksti: Seuran toimitus

Jääkiekkoilija Siim Liivikin syyskuussa ilmestyneen FUCK YOU LIIVIK  -elämänkertakirjan alkupuoli käsittelee miehen lapsuusvuosia. Aki Ollikaisen kirjoittama teos sukeltaa syvälle ihon alle. Varhaisimmat lapsuusmuistot kertovat arjesta Eestissä, kunnes tie toi Vantaalle.

Kirjassa Siim Liivik paljastaa kipeitäkin asioita ensi kerran elämästään. Siim pakeni äitinsä kanssa useasti väkivaltaista isäpuoltaan turvakotiin.

“Halusin kertoa nämä jutut, koska jos yksikin tyyppi on samassa tilanteessa, ehkä hän voi saada kirjasta toivoa ja valoakin. Jos olisin voinut itse lukea lapsena jotain tuollaista, se olisi antanut mulle voimia ja ehkä rohkeutta ottaa yhteyttä johonkin”, Siim Liivik, 33, sanoo.

”On tärkeää puhua näistä asioista, koska kotiväkivaltaa on varmasti enemmän kuin me oikeasti ymmärrämmekään.”

Isän kaipuu kalvaa yhä

Oman lapsuuden tilanteiden käsittely sekä omien tunteiden tunnistaminen on vaatinut mieheltä vuosia itsetutkiskelua ja aiheeseen kirjallisuuden avulla perehtymistä.

”Olen lukenut paljon ja huomannut itsessänikin jotain piirteitä ja tunteita. Niitä olen sitten analysoinut ja työstänyt, että miksi minusta tuntuu tältä. Olen osannut tunnistaa tunteitani ja sitä kautta ymmärtänyt niitä”, Liivik kertoo.

Hän on halunnut omalta kohdaltaan katkaista sukupolvien kierteen, jota väkivaltainen lapsuus monesti synnyttää.

”Tulevaisuudessa, jos onni ja luoja suovat, saan joskus omiakin lapsia, ja voin antaa heille aivan erilaisen lapsuuden.”

Liivik myös tiedostaa kaipaavansa yhä isää ja isähahmoa.

”Tällä aikuisella Siimillä, joka tässä on, on kaikki hyvin. Mutta sisälläni on pieni ja pelokas Siim, joka edelleen yrittää tulla sieltä esiin, jos joudun outoihin tilanteisiin.”

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta koskettaa miehiä, naisia ja lapsia – listasimme auttavat puhelimet ja turvakodit väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille

Pikkupojan pelastus löytyi jääkiekon parista

“Mä halusin sitä [ammattilaisuraa] niin paljon, etten nähnyt vaihtoehtoja. Näin jääkiekon ainoana tienä päästä pois siitä paskasta. Monesti teki mieli luovuttaa, mutta koin, että lätkästä voin saada sen hyväksynnän kelpo kansalaiseksi”, Siim Liivik kertoo.

HIFK:n Max Wärn, Siim Liivik ja Eetu Pöysti juhlivat liigakultaa keväällä 2011.

HIFK:n Max Wärn, Siim Liivik ja Eetu Pöysti juhlivat liigakultaa keväällä 2011. Kuva: Tomi Natri / Lehtikuva

Hyökkääjä pelasi SM-urallaan Helsingin Hifkissä, Espoon Bluesissa ja Kouvolan KooKoossa. Siim Liivik pelasi urallaan myös Ruotsissa, mutta viimeinen ottelu nähtiin keväällä 2020 Itävallassa, jolloin pandemia keskeytti EBEL-liigan kauden.

“Tavoitteena oli voittaa vielä mestaruus, mutta kun korona iski ja pelit loppuivat. Oli kevyt mieli laittaa matkalaukut kasaan ja pyyhkiä ne pölyt viimeisen kerran”, Liivik kertoo.

“Olin innostunut ajatuksesta, että nyt tämä on ohi. Ei niin, että huh, vihdoin – vaan ikään kuin olisin valmistunut koulusta seuraavalle uralle.”

Nyt Siim Liivik kuuluu C Moren liigatiimiin. Häntä nähdään ja kuullaan läpi kauden Liigan otteluiden tv-lähetyksissä.

Lue myös: Jääkiekon Suomen mestari Siim Liivik oli lapsena perheväkivallan uhri – ”Näin jääkiekon ainoana tienä päästä pois siitä paskasta”

 

X