Tuurijuoppo kirjailija Juha Vuorinen raitistui: ”Luulin, että minulla on sellainen geeniperimä, etten pääsisi irti alkoholista”

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Jos olisin tiennyt, miten koko elämäni tulee muuttumaan pelkän alkoholin jättämällä, en olisi koskaan ottanut ensimmäistäkään lasillista”, kirjailija Juha Vuorinen sanoo.
”Jos olisin tiennyt, miten koko elämäni tulee muuttumaan pelkän alkoholin jättämällä, en olisi koskaan ottanut ensimmäistäkään lasillista”, kirjailija Juha Vuorinen sanoo. © Toni Härkönen
Kirjailija Juha Vuorinen poti juomisen lopettamista jo 90-luvulla. Raitistuminen oli lopulta vain kirkas välähdys ja selkeä päätös lopettaa.

Alkoholin käyttö aiheutti elämässäni toinen toistaan nolompaa kompurointia, kertoo kirjailija Juha Vuorinen.

Lopettamispäätös alkoi pyöriä Vuorisen mielessä jo 90-luvun alussa. Tuolloin hän ei kuitenkaan päässyt irti viinasta. Vuorisesta tuli tuurijuoppo, joka oli monta kuukautta juomatta ja sitten viikon verran tillintallin.

”Luulin, että minulla on sellainen geeniperimä, etten pääsisi irti alkoholista, ­vaikka sitä kuinka haluaisin. Kuinka väärässä olinkaan! Raitistuminen oli lopulta kirkas välähdys päässäni. Ymmärsin, että voin ­oikeasti olla oman onneni seppä ja tehdä valintoja.”

Juha Vuorinen tiesi, mistä kirjoitti

”Olen kirjoittanut Juoppohullun päiväkirjojen neljä ensimmäistä osaa siinä vaiheessa elämääni, kun vielä käytin alkoholia. Ehkä ne ovat saavuttaneet suosionsa juuri siksi, kun kirjoittaja tietää, mistä kirjoittaa. Se lienee ollut ainoa hyvä puoli alkoholin käytössäni.

Raittiudesta taas on seurannut vain ja ainoastaan hyviä asioita elämääni. ­Tärkeimpänä olen saavuttanut raittiuden myötä aivan uudenlaisen itsevarmuuden. Olen saanut rohkeutta olla minut itseni kanssa. Sen seurauksena olen koko ajan ­lähempänä henkistä autonomiaa, mikä ­heijastuu kaikkeen hyvinvointiini. Raitistuminen on myös vaikuttanut taloudelliseen tilanteeseeni siten, että olen kyennyt kuittaaman kaikki humppavuosien ­velkani. ­Alkoholista luopuminen on vaikuttanut ­lisäksi positiivisesti terveyteeni ja ulko­näkööni.

Kerran alkoholia – vanhigossa

Olen ottanut alkoholia kerran raittiu­teni aikana – vahingossa TV-ohjelman kuvauk­sissa. Silloin tajusin, että juomiseni on ­juotu, sillä yhdestä väärästä lasista otetusta huikasta aloin voida pahoin. Lisäksi olen maistanut joskus juhlissa kohteliaisuudesta suullisen kuohuviiniä. Minun ei yksinkertaisesti tee enää mieli alkoholia. Lähipiirini on tästä yhtä onnellinen kuin minä.

Sanoisin aiemmin alkoholia käyttä­neelle itselleni, että Juha, toteuta se, mitä jo ­harkitset mielessäsi. Sanoisin myös, että ­sinusta on siihen, vaikket vielä usko niin.

Jos olisin tiennyt, miten koko elämäni tulee muuttumaan pelkän alkoholin jättämällä, en olisi koskaan ottanut ensimmäistäkään lasillista.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Juha Vuorisen hillitön novelli – Säpinää 75-vuotiaiden luokkakokouksessa 

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X