Tv-kokki Tomi Björck urastaan: ”Riskejä on ollut pakko ottaa ja muistaa se, että vastuu kaikesta on ollut aina itsellä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tomi Björck
Tomi Björck. © tomibjorck.fi
Australian Sydneyssa asuva huippukokki Tomi Björck, 38, kohtaa pelkonsa uudessa Tomi ja uskomaton Australia -tv-sarjassa.

Mikä oli mieleenpainuvin makumuistosi sarjaa tehdessä?

Kaikki mitä söin oli eksoottista, mutta kyllä krokotiili oli mieleenpainuva elämys. Se oli vähän niin kuin kanan ja kalan risteytys. Liha oli vaaleaa ja täytyy sanoa, että hyvälle se maistui. Voisin käyttää sitä itsekin.

Olet tehnyt kaikenlaista elämäsi aikana, mutta mitä pelkäät?

Kammoan korkeita paikkoja. Tämä kävi ilmi, kun minun piti hypätä ohjelmassa tandemhyppy pienlentokoneesta. Voin myöntää rehellisesti, että ikinä ennen minulta ei ole meinannut lähteä taju.

Mikä yhdistää australialaisia ja suomalaisia?

Sarkastinen huumorintaju. Sekä suomalaiset että australialaiset tekevät kovasti töitä, mutta haluavat vastapainoksi nauttia elämästä ja ottaa rennosti.

Miten torjut stressiä?

Urheilemalla sekä skidien kanssa hengailemalla. Pojat ovat jo sen verran kasvaneet, että heidän kanssaan voi tehdä miltei mitä vain, ja he kulkevat sujuvasti mukana joka puolelle. Tänä aamuna kävimme uimassa ja tutkimassa merisiilejä.

Ensimmäisen ravintolasi eli Farangin avaamisesta tulee täyteen 10 vuotta. Mikä on tärkein oivalluksesi tähän mennessä?

En ole ikinä luottanut liikaa keneenkään. Lähelläni on silti ollut aina kaksi tai kolme ihmistä, joihin olen pystynyt tukeutumaan. Tärkeintä on ollut tietää koko ajan, mitä olen tekemässä.

Jos itseään haluaa toteuttaa, ei kannata miettiä rahaa. Riskejä on ollut pakko ottaa ja muistaa se, että vastuu kaikesta on ollut aina itsellä.

Mistä unelmoit seuraavaksi?

Tulen suht köyhistä olosuhteista ja olen pienestä pojasta asti halunnut menestyä vaikka väkisin. Haluan jatkossakin tehdä rafloja, kirjoja, kaikkea tätä.

Olen ollut alalla nyt 23 vuotta ja yritän tasapainottaa entistä enemmän työ- ja perhe-elämääni. Australiassa perheemme saa olla aika rauhassa. Meille oli vaimoni Minkan kanssa selvää jo Farangia avatessa, että muutamme Australiaan takaisin. Täällä on meidän kotimme.

Pojat ovat ihan ausseja ja heidän arkensa pyörii täällä. Esikoispoika päätti juuri ekan luokan luokkansa priimuksena.

X