Vaalivoittaja Juha Sipilä kiitti vaimoaan tuesta: Olemme kaikki olleet kovilla

Vaalivoittaja Juha Sipilä joutui valmistautumaan vaaleihin surullisissa tunnelmissa, sillä hänen nuorin poikansa kuoli yllättäen helmikuussa. Silloin jaksamisen rajat meinasivat tulla vastaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaalivoittaja Juha Sipilä joutui valmistautumaan vaaleihin surullisissa tunnelmissa, sillä hänen nuorin poikansa kuoli yllättäen helmikuussa. Silloin jaksamisen rajat meinasivat tulla vastaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Vesa Mäkinen

Keskustan puoluetoimistossa pirskahtelee. Tunnelma on iloinen, mutta hieman jännittynyt.

Nuoremmat eivät vielä uskalla sanoa ääneen, että tänään puolueväki juhlii päähallituspuolueen ja pääministerin paikkaa.

Konkarit sen sanovat.

”Kyllä se näin on. Ei tulos voi niin paljon gallupeista muuttua”, toteaa Antti Hietaniemi.

Hän on juuri halannut todennäköistä pääministeriä, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää. Hietaniemi ei ole kuka tahansa puoluekonkari. Ilman häntä keskusta ei ehkä olisi saanut voittoaan.

”Minähän sen keksin, että Sipilä pitää saada puheenjohtajaksi”, Hietaniemi sanoo. Hän esitti ajatuksen Sipilälle jo aavistaessaan, että Mari Kiviniemi haluaa syrjään. Hietaniemi kehotti Sipilää tuolloin harkitsemaan asiaa ja valmistelemaan itseään seuraavat kuukaudet.

Ilmankos Sipilän halaus oli lämmin.

Kristillisyyttä ja keskustaa

Vaalivalvojaisten ensimmäinen kohokohta on aina kahdeksalta, jolloin ennakkoäänestyksen tulokset julkistetaan.

Neljä vuotta sitten keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi jähmettyi hetkeksi paikalleen. Koko vaaliväki oli juuri nähnyt, miten puolueen kannatus oli romahtamassa. Monet salissa olleista tiesivät työpaikkansa kadonneen saman tien.

Viini- ja oluttarjoilupöydässä oli tuolloin tungosta. Nytkin tarjolla on viiniä ja olutta, siitä huolimatta, että puheenjohtaja tiedetään uskonnolliseksi.

Risto Uimosen kirjoittamassa Sipilä-kirjassa kerrotaan, että Sipilän nuoruudenkodissa Kainuun Puolangalla ”kunnioitettiin kristillisiä arvoja ja kannatettiin keskustaa”.

Pojan kuolema pysäytti

Nyt tilanne on päinvastainen kuin neljä vuotta sitten: meneillään on juhla. Keskusta on gallupien perusteella valtaamassa viime kerralla menettämänsä tilan takaisin, ja enemmänkin.

Seitsemän jälkeen Sipilä astuu kuvaruudun alla olevalle esiintymislavalle ensimmäisen kerran, tervehtimään väkeään. Kun häntä juonnetaan lavalle, hänen sormensa naputtavat hetken pöytää. Varapuheenjohtaja Annika Saarikko kuiskaa Sipilän korvaan. Kasvot pysyvät peruslukemilla, kuin Matti Vanhasella ikään.

Sipilä mainitsee tervehdyspuheessaan myös tragediansa, poikansa yllättävän kuoleman helmikuussa.

”Silloin vähän epäilytti, miten jaksaa”, hän sanoo.

”Tukea on tullut todella paljon. Kiitos siitä!”

Sipilä toteaa Seuralle voiton varmistuttua, että tämän tuen turvin hän ja myös läheiset jaksoivat vaaleihin asti.

”Tässä ovat olleet kaikki kovilla, en pelkästään minä.”

Kekkonen ja selfie

Edistys ei tule ensimmäisenä kaikkien mieleen, kun keskustalaisuudesta nykyään puhutaan. Edistys oli kuitenkin keskustan edeltäjän, Maalaisliiton perustajan Santeri Alkion suosiossa.

Sipilä saa lavalta poistuessaan kokea, että nyt on edistytty valvojaisissakin. Hän poseeraa matkan varrella muutamassakin selfie-kuvassa.

Yksi selfietä haluava on Kekkonen.

Pielaveden Kekkosia vieläpä, vaikka Viitasaarella asuukin. Pielavesi ja Kekkonen ovat sikäli olennainen yhdistelmä, että Urho Kaleva Kekkosen syntymäkoti oli Lepikon Torppa Pielavedellä.

Ja UKK:n sukua on tämäkin pielavetinen Kekkonen, Anssi nimeltään. Kaukaista tosin. Hän on paikalla nuorella Kekkos-porukalla, sukulaisten kesken.

”Eihän sitä vielä kukaan uskalla sanoa, mutta ei me voida pudota niin paljon”, Kekkonen sanoo. Nuoret ovat varovaisia. Moni vanhempi on jo sanonut, että pääministeri on Sipilä.

”On, on”, sanoo Mikko Paavolakin. Paavola on pitkän linjan puolueaktiivi lähes Maalaisliiton ajoista asti ja tangoharrastaja.

Nyt hän ottaa Sipilästä kännykällään kuvaa.

”Facebookiin pitää saada!”

Kädet tiukasti yhdessä

Kun kello tikittää kahdeksaa, Sipilä palaa skypettämästä. Hän oli muutaman hetken yhteydessä Pohjois-Pohjanmaalle.

Yleisradio ottaa Sipilän huomaansa haastattelupisteelleen. Parikymmenen kuvaajaa ja toimittajaa asettuvat asemiin Sipilän pystypöydän ympärille.

Hetken ajan Sipilä näyttää yksinäiseltä. Sitten hän saa tukea varapuheenjohtajilta. Pöytävalinnasta on hieman epäselvyyttä, mutta lopulta kansanedustajat Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen puikkelehtivat journalistien välistä puheenjohtajan viereen.

Sipilän kädet ovat olleet pöydällä tiukasti nyrkissä, mutta nyt varapuheenjohtajat laskevat omat kätensä puheenjohtajan käden päälle. Sipilä on vakavana ja ilmeisen syvällä ajatuksissaan.

”Puolanka on pessimismin kehto. Pessimisti ei koskaan pety”, Sipilä totesi Seuralle tunti aiemmin naurahtaen. Samaa hän on toistellut koko illan.

Sipilän pokerinaama pitää.

”Minä en ole mikään hirveä jännittäjä.”

Pieniä jännittyneisyyden merkkejä kuitenkin näkyy. Sipilä pureskelee purukumia, nostaa pari kertaa silmälasejaan ja sipaisee välillä kiireisesti hiuksiaan. Joitain sekunteja ennen ennakkoäänten julkistamista hän korjaa yhtä nopealla liikkeellä kravattiaan.

Suupielet ovat kireät, ja hymyt pikaisia.

Ruudulle ilmestyvät prosenttiluvut: Suomen Keskusta 23,2 prosenttia. Muut selvästi jäljessä.

Keskusta on yleensä ennakkoäänissä varsin korkealla, ja puolueen kannatus kasvaa vielä äänestyspäivänä aluksi, kun pienten kuntien äänimäärät lasketaan ensin.

Sen jälkeen keskustan äänimäärä laskee iltaa myöten. Tämän Sipilä tietää erittäin hyvin.

Hän näyttää pienen hetken olevan taas yksin. Väkijoukko heiluttaa ”Suomi kuntoon” -lippuja ja hihkuu innoissaan. Sipilä katsoo alas pöytään, ja hänen huulensa ovat tiukasti yhdessä. Kasvolihakset ovat jännittyneet.

Ihan kuin hän pidättelisi hymyä.

Sitten hän nostaa kasvonsa valoja ja kameroita kohti, ja on taas valmis antamaan puolankalaisen lausunnon, maltillisesti. Yleisradion toimittaja kysyy häneltä, joko hän pitää itseään vaalivoittajana.

”Ei”, kuuluu kaiuttimista Sipilän ääni, lyhyesti ja tomerasti. Yleisö nauraa.

Mutta tyytyväinen Sipilä tunnustaa olevansa. Och samma på svenska: ”Mycket nöjd.” Hän vakuuttaa myös Ruotsin televisiolle ja Reutersille, että vielä odotellaan eikä hötkyillä.

Maanantaina Reuters otsikoi: ”Millionaire businessman wins Finland vote, euroskeptics take second place.”

Sipilän miljoonat kiinnostavat maailmalla. Ne ovat peräisin kotipuolesta, Oulun seudun IT-buumista 1990-luvulta. Sipilä ymmärsi tuolloin hyödyntää otollisia hetkiä.

Herkkä kohtaaminen

Juhlan hetki koittaa.

Juha Sipilä on muiden puoluejohtajien tapaan ollut pari tuntia eduskunnan lisärakennuksessa Pikkuparlamentissa, missä nykyään on Yleisradion perinteinen vaalilähetys.

Puheenjohtajan saapuminen takaisin omiensa luokse on vaalivalvojaisissa lähes rituaali. Sipilää odotetaan hartaasti.

Lopulta hän kävelee Apollonkadun puoluetoimiston ovesta sisään. Hän astelee ripeästi portaita alas.

Joko hän nyt uskaltaa pitää itseään pääministerinä?

”Siihen on vielä pitkä matka”, Sipilä sanoo.

”Mutta hallitustunnustelijan paikka häämöttää!”

Portaiden alapäässä alkaa hurraus. Eturivissä odottaa vaimo Minna-Maaria Sipilä.

Hän astuu miestään vastaan. Sipilät rientävät toistensa syliin ja syventyvät muutamaksi sekunniksi halaamaan toisiaan.

He antavat toisilleen vielä suudelman, ennen kuin Sipilä palaa taas muuhun maailmaan.

Häntä viedään vauhdilla puoluetoimiston sokkelon läpi. Ihmiset taputtavat, valokuvaajat rientävät Sipilän perässä.

Sipilä nousee esiintymislavalle ja seuraa, miten hänen väkensä hurraa, laulaa ja heiluttaa lippujaan. Tovin kuluttua ihmiset hiljenevät. Sipilä pitää ensimmäisen puheen. Se on lyhyt.

”Me taidettiin voittaa vaalit.”

Hän ei sano enempää. Juhla alkaa.

Sipilä katselee väkeään, ja hänen silmissään tuntuu olevan aavistus kosteutta.

Pimeään yöhön

Ilta alkaa olla lopussa, kun Sipilä varapuheenjohtaja Juha Rehulan johdattamana lähtee puoluetoimistolta. Hänen vaimonsa on poistunut jo aiemmin.

Autoa ei heti näy, ja seurue kävelee jonkin matkaa ovelta pimeässä yössä. Sipilä huomaa taksin ja kysyy, onko tämä tilattu. Varausnumeroa ei ole, ja kuljettaja ei ota tulevaa pääministeriä kyytiin.

Lopulta Sipilälle löytyy kyyti. Auto seisoo hetken. Autiolla kadunpätkällä räiskyvät lehtikuvaajien salamavalot, kun he kuvaavat tulevaa pääministeriä auton ikkunoiden läpi.

Kasvot näkyvät auton takapenkillä hetken salamoiden välkkeessä.

Juha Sipilä on nyt valokeilassa.

X