Anna-lehti: Vaikea lapsuus teki Teresa Välimäestä vastuunkantajan: ”Huomaan olevani siihen väsynyt – nyt tarvitsen rajattomuutta ja vapautta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teresa Välimäki
Teresa Välimäki on kokki, keittokirjailija, yrittäjä ja sisältöjohtaja Foody Allen -yrityksessä. © Sampo Korhonen / Otavamedia
Teresa Välimäki, 46, on aina se, joka huolehtii muista. Kun oma jaksaminen ei enää riittänyt, hän ymmärsi hakea ammattiapua, vaikka avun pyytäminen onkin ollut hänelle epäluonteenomaista.

Pian äitinsä kuoleman jälkeen vuonna 2015 Teresa Välimäki oli lopen uupunut. Auton ratissa hänen mieleensä juolahti ajaa kolari. Ihan vain pieni kolari, jotta jalka menisi pakettiin ja Teresa pääsisi sairaalaan lepäämään, kokki ja keittokirjailija muistelee Anna-lehden haasattelussa.

”Onneksi ymmärsin pian, että tarvitsin apua. Menin terapiaan, sain masennusdiagnoosin ja lääkityksen, joka auttoi pahimman yli”, Teresa Välimäki kertoo.

Niin kuin vaikeilla asioilla on monesti tapana, ne kasaantuivat Teresankin elämässä. Tytär sairastui syömishäiriöön, äiti sairastui syöpään ja menehtyi. Pojan teinivuodet olivat haasteelliset ja koulunkäynnistä väännettiin koko ajan kättä.

Kovia kipuja aiheuttava välilevynpullistuma tuntui saavan vain lisää pontta elämän murheista. Kivut alkoivat hellittää samaan aikaan surujen kanssa.

”Suurin pelastukseni on varmasti ollut se, että olen osannut puhua rajuistakin asioista. En ole ikinä hävennyt mitään.”

Lue myös: Teresa Välimäen äidin saattohoito epäonnistui täysin: ”Se oli hirveä loppu”

Liikaa vastuuta liian nuorena

Teresa Välimäki kertoo häpeilemättä myös rankasta lapsuudestaan.

Teresan isä työskenteli laivalla ja oli pitkiä aikoja merellä. Äiti taas teki parhaimmillaan kolmea työtä samaan aikaan, sillä raha oli tiukassa. Kun isä oli kotona, ongelmallinen alkoholinkäyttö purkautui myös väkivaltana äitiä kohtaan.

”Taisin olla viisivuotias, kun opettelin paistamaan itselleni kananmunan ruoaksi. Samassa iässä lähdin itse aamuisin tyhjästä kodista tarhaan avain kaulassa.”

Vain 11-vuotiaana Teresa otti vastuuta myös täysi-ikäisestä velipuolestaan, jolla oli vaikea päihdeongelma. Liika vastuu liian nuorella iällä muovasi Teresasta ihmisen, joka aina pitää huolen muista.

Välit isään kärsivät entisestään, kun Teresan ollessa 20-vuotias palajastui, että isä oli käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin kertomatta tyttärelleen. Asia paljastui Teresalle lehtijutusta.

Tässä vaiheessa jo entistä vaimoaan, Teresan äitiä, isä kutsui valehtelijaksi, kun tämä kertoi tyttärelle asiasta lisää.

”Tuntui, ettei isä arvostanut minua tai luottanut minuun puhuakseen asiasta reilusti ja avoimesti. Toki taustalla oli muutakin, kuten ikäviä ja pelottaviakin lapsuuden tapahtumia. Tämä oli viimeinen pisara”, Teresa kertoo väleistä, jotka eivät koskaan korjaantuneet.

”Hän lupasi kirjoittaa minulle kirjeen, jossa selittäisi kaiken. Sitä kirjettä en koskaan saanut. Isäni menehtyi keuhkosyöpään vuonna 2011.”

Perinteet poikki

Äitinä Teresa Välimäki päätti tehdä eri tavalla kuin hänen vanhempansa. Hän mahdollisti lasten harrastukset, oli läsnä kotona ja piti huolta, että lapset saavat ruokaa.

”Yksinhuoltajuus ja lastenkasvatus erityisesti koulunkäyntihaasteiden kanssa kamppailleen Akun kohdalla ei aina ollut helppoa. Nyt tuntuu, että vuosien uurastus on tuottanut tulosta.”

Nyt Aku on 20- ja tytär Vilma 22-vuotias. Pienten lasten murheet ovat muuttuneet aikuisten ihmisten ongelmiksi, joissa äiti yhä pyrkii auttamaan parhaansa mukaan.

”Joskus tunnen itseni ikäistäni nuoremmaksi, kun olen lasteni seurassa ja nauran kaikenlaisille pierujutuille. Minulla taitaa olla parikymppisen huumorintaju.”

Viime aikoina Teresan mielessä on monesti ollut ajatus: hitto miten hyviä ihmisiä molemmista lapsistani on tullut.

Teresa kertoo olevansa tällä hetkellä parisuhteessa, mutta ei pidä sitä takuuna onnelliselle elämälle.

”Iän myötä olen ruvennut kaipaamaan enemmän omaa tilaa. Olen aina ollut vastuussa tai huolehtinut muista. Huomaan olevani siihen väsynyt. Nyt tarvitsen rajattomuutta ja vapautta.”

Lue myös: Teresa Välimäki teki viisi virhettä kipuilevan selkänsä kanssa: ”Minun olisi pitänyt löytää aikaa liikkumiselle – tavalla tai toisella”

X