Vankeus Venäjällä teki haaveen todeksi: Navalnyin sihteeri Kira Jarmysh kirjoitti kokemastaan fiktiivisen romaanin, toinen kirja syntyi kotiarestissa

Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri, tuore kirjailija Kira Jarmysh kritisoi Ukrainan sotaa ja kertoo poliittisesta heräämisestään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh vieraili Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa.

Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri, tuore kirjailija Kira Jarmysh kritisoi Ukrainan sotaa ja kertoo poliittisesta heräämisestään.
Teksti: Jesse Raatikainen

Politiikka tuli osaksi Kira Jarmyshin elämään vuonna 2011 Venäjän parlamenttivaalin myötä. Hän ei ollut politiikasta aikaisemmin kiinnostunut, mutta päätti äänestää ensimmäistä kertaa elämässään.

”Oli raivostuttavaa, kun tajusin, että ääneni varastettiin. Aloin kiinnittämään politiikkaan enemmän huomiota. Protestoin Moskovassa valheellisia vaaleja, ja yksi asia johti toiseen. Huomasin pian lähettäväni työhakemuksen liittyäkseni Aleksei Nalvalnyin tiimiin”, Kira Jarmysh muistelee.

Hän kertoo jakavansa Navalnyin kanssa saman poliittisen ideologian: Venäjän tulisi olla demokraattinen ja itsenäinen valtio, jossa toteutetaan sananvapautta ja järjestetään vapaat vaalit.

Sotaa ei voi antaa anteeksi

”Olen hyvin surullinen ja pettynyt siihen tilaan, missä maani tällä hetkellä on. Putin ja hänen korruptoituneet virkamiehensä ovat syypäitä. Tietenkin toivon, että Putinin hallinto loppuu pian, koska se tuo vain kärsimystä Venäjälle – ja nyt Ukrainalle.”

Kira Jarmysh on Ukrainan sotaa vastaan, kuten ”kaikki normaalit ihmiset”. Hän kutsuu sotaa rikokseksi, jota ei voi antaa anteeksi.

”Vaikka sota tulee loppumaan, viimeistään seuraavan sukupolven venäläiset joutuvat tulemaan toimeen Putinin toimien seurausten kanssa. Se vie vuosia, ja vaatii suuria ponnisteluja Venäjän puolelta ratkaista asiat ukrainalaisten kanssa ja tehdä kunnon rauha, ei vain kirjoitettuja sopimuksia”, Jarmysh sanoo.

Kira Jarmysh (keskellä) kirjoittaa paitsi Aleksei Navalnyin tilapäivitykset myös kirjallisuutta. Uusi suomeksi julkaistu Naisten selli nro 3 perustuu Jarmyshin omiin kokemuksiin. © Emmi Kähkönen / Helsingin Kirjamessut

Naisten selli nro 3 -esikoisteos syntyi vankeuden jälkeen

Vankeus on ollut Aleksei Navalnyin arkea jo vuosia, mutta se ei ole vierasta Kira Jarmyshillekaan. Hän oli vankilassa liki kuukauden, mistä kirjoitti kokemuksiinsa pohjautuvan romaanin Naisten selli nro 3 (Aula & Co. 2022).

”Kirjan kirjoittaminen on ollut haaveeni, olen unelmoinut kirjailijan urasta koko ikäni. Kokemus vankeudesta oli niin erityislaatuinen ja mielenkiintoinen, että halusin luoda sen uudelleen fiktiivisessä muodossa.”

Helsingin Kirjamessuilla vieraillut Kira Jarmysh nautti olostaan – kyseessä olivat hänen ensimmäiset kirjamessunsa julkaisseena kirjailijana.

”Kirjoitin toisen kirjan viime vuonna, jolloin olin kotiarestissa seitsemän kuukautta. En voinut mennä ulos tai tavata ketään, en saanut käyttää internetiä tai puhelinta. Kuten Aleksei, olin täydellisessä eristyksessä mutta paremmissa olosuhteissa kotonani. En voinut tehdä muuta kuin kirjoittaa”, Jarmysh kertoo.

Toinen kirja, vapaasti suomennettuna Häirintä, julkaistiin tänä keväänä Venäjällä. Se kertoo puolestaan seksuaalisesta häirinnästä ja murhasta.

Kira Jarmysh paljastaa olleensa kiinnostunut sellaisen ihmisen mielenliikkeistä, kuka löytää yhtäkkiä itsestään ”vahvuuden toteuttaa sellaisen rikoksen”.

Lue myös: Kira Jarmysh on Aleksei Navalnyin äänitorvi – Näin Kreml vaikeuttaa yhteydenpitoa vankilaoloa kurjistaen: ”Aleksei ei ole koskaan pelännyt Putinia”

Aleksei Navalnyi toipui myrkytyksestä syyskuussa 2020, mutta palattuaan Venäjälle oppositiopoliitikko vangittiin.

Aleksei Navalnyi kommentoi myrkytyksen jälkeen tilaansa ensi kerran Instagramissa 15. syyskuuta 2020: ”Hei, tässä on Navalnyi. Eilen pystyin hengittämään itse koko päivän.” Palattuaan Venäjälle oppositiopoliitikko vangittiin. © LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

X