“Monelta jäi tajuamatta hinta, jonka Vesku maksoi yksinäisyytenä” – Ystävä Peter Lerche muistelee Loirin suurta rakkautta ja vaikeita aikoja

Lukijat valitsivat Vesa-Matti Loirin suurimmaksi kaikista Seuran Elävä legenda -palkinnon voittajista. Ystävä ja luottokitaristi Peter Lerche kertoo kansan rakastamasta taiteilijasta, joka maksoi suosiostaan kovan hinnan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesa-Matti Loiri sai Seuran Elävä legenda -palkinnon vuonna 2016. Lukijoiden mielestä hän on legendoista suurin. Loiri menehtyi 77-vuotiaana elokuussa 2022.

Teksti:
Linda Martikainen

Vesa-Matti Loiri oli kitaristi Peter Lerchelle ennen kaikkea ystävä ja kollega. Lerche sanoo Loirin olleen hänen pitkäaikaisin ja läheisin ihmissuhteensa sukulaisia lukuun ottamatta.

”Minulle hän ei todellakaan ollut legenda. Katsoin vierestä vuosien ajan, miten hirvittävän kovan hinnan Vesku sai maksaa sankarin palvonnasta ja legendaarisuudestaan. Kun hänet asetettiin jalustalle, monelta jäi ehkä tajuamatta iso osa siitä valtavasta hinnasta, jonka hän maksoi yksinäisyytenä”, Lerche sanoo.

Loirin suurin rakkaus oli suomalainen nainen

Peter Lerchellä on Loiriin liittyviä muistoja tavattoman paljon. Useat niistä ovat keikkareissuilta ympäri Suomea, joilla Loirin koko kansakuntaa koskettava persoona näkyi hyvin.

Yhdeltä keikkareissulta Lerchellä on esimerkiksi tallella valokuva, jossa Loiri istuu kahden forssalaisen naispoliisin välissä.

”Poliisit olivat olleet ajelemassa mustallamaijalla erään koulun lähistöllä, jossa meillä sijaitsi konserttimme aikainen pukuhuone. He bongasivat meidät ja kysyivät, olisiko mitään mahdollisuutta saada Veskulta nimmarit. Minä sanoin, että vain sillä ehdolla, että saan ottaa heistä kolmesta yhdessä kuvan. Siitä kuvasta tuli ihan järkyttävän hieno.”

Tilaa Seura ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Seura Kirjaudu