Miksi viikset, pensselit, puikot, mursut? Julkkismiehet perustelevat tyylinsä – Janne Kataja: ”Parta on köyhän miehen face lift: kaksoisleuka ei näy”

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Silloin kun olen vapaalla, on partanikin vapaasti hulmuavaa mallia”, Janne Kataja kertoo.
”Silloin kun olen vapaalla, on partanikin vapaasti hulmuavaa mallia”, Janne Kataja kertoo. © OM-arkisto
Kuusi tuttua viiksiniekkaa kertoo, millainen merkitys ja historia ylähuulen karvoituksen takaa löytyy. Nämä julkkismiestä kantavat viiksityylinsä ylpeydellä.

Pensselit, puikot, mursut… Rakkaat viikset omaa monta lempinimeä. Vaikka nimitykset eivät aina ole mairittelevia, viikset ovat usein kantajalleen olennainen osa persoonaa, joita ilman ei ole luontevaa olla.

Viikset näkyvät myös historiassa, jossa niiden maine, merkitys ja muodikkuus ovat vaihdelleet.

Viikset valinneet harvoin silti empivät trendien turbulenssissa – viiksillä on pysyvämpi, konstailematon sija omassa persoonassa.

Kari Kanala – Pehmeyttä piirteisiin

”Minulla on sekä viikset että parta, ne pehmentävät kasvonpiirteitä. Pitäisin varmaan täyspartaa mikäli sivuille kasvaisi vähän paremmin. Silloin kun olin vähän laihempi, kasvoistani tuli kovaluiset kuten Daltonin veljeksillä.

Tykkään olla välillä ilman partaa ja pitää pelkkiä viiksiä. Pelkistä viiksistä minulla tulee kuitenkin mieleen Perhe on pahin -sarjan ”Läskipää”. Ajelen aina käsivaralla ja siitä tulee mitä tulee. Luulen, että parta ja viikset lisäävät luotettavuutta ja turvallisuutta.”

Kari Kanala, 53, julkkispappi

Julkkispappi Kari Kanala.

Julkkispappi Kari Kanala. © Paula Kukkonen/Otavamedia

Matti Esko – Vaimon työmaa

”Pensselit ovat olleet minulla jo 70-luvulta asti. Nyt ne ovat jo harmaantuneet, ihan niin kuin joulupukilla. Olen ehkä jossain vaiheessa harkinnut niiden pois ajamista, jonkinlaista uusiutumista, mutta kyllä ne ovat osa minua.

Viikset kuuluvat tähän pärstään. Ne tuovat tiettyä turvaa. Näistä viiksistä minut ainakin tunnistaa jos ei muuten! Vaimoni huolehtii viiksistäni. Hän sanoo aina, milloin on aika leikata ne. Hän osaa sen homman hyvin.”

Matti Esko, 72, iskelmälaulaja

Laulaja Matti Esko.

Laulaja Matti Esko. © Ari Heinonen/Otavamedia

Pedro Hietanen – Beatlesista kimmoke

”Kasvatin viikset noin 50 vuotta sitten, jolloin The Beatles oli merkittävässä roolissa elämässäni ja heillä kaikilla oli viikset. Johtotähtinä siinä bändissä minulle toimivat etenkin John Lennon ja Paul McCartney. Silloin elettiin hippiaikaa ja soittaessani Pepe & Paradise -yhtyeessä minulla oli viiksien lisäksi myös pitkä tukka.

Minulla on viiksien trimmaukseen käytettävät omat viiksisakset, joita käytän muutaman päivän välein. Käytän viiksivahaa silloin jos tulossa on jokin esiintyminen tai muu tv-juttu.

Yleensä pelkkä viiksien leikkaaminen riittää, ja kuljen ihan au naturel. Viikset ovat osa minua, enkä todellakaan osaisi enää olla niitä ilman.”

Pedro Hietanen, 71, muusikko

Muusikko Pedro Hietanen.

Muusikko Pedro Hietanen. © Pekka Nieminen/Otavamedia

Janne Kataja – Vapaalla vapaammin

”Annoin viiksien ja parran kasvaa joskus kymmenen vuotta sitten. Minun duunissani maskeeraaja määrittelee tyyliäni aika paljon. Silloin kun olen vapaalla, on partanikin vapaasti hulmuavaa mallia.

Parta on tällainen köyhän miehen face lift: kaksoisleuka ei silloin näy. Olen melkein viikottain joissain kuvauksissa, jossa parta ja viikset aina hoidetaan. Kun kuvasimme Kuutamolla-ohjelmaa, ne siistittiin ja muotoiltiin joka aamu.”

Janne Kataja, 40, viihde-esiintyjä, yrittäjä

Vesku Jokinen – Viiksivahaa irokeesiinkin

”Parta ja viikset ovat olleet minulla jo vuosia. Lähinnä ne ovat aina olleet sellainen rinkula suun ympärillä.

Leikkaan niitä itse tai joskus sen homman hoitaa puoliso. Muiden en anna niitä napsia. Kun tuosta nenän alta trimmaa niin se kutittaa. En käytä muita tököttejä, paitsi partavettä joskus.

Kerran laitoin kyllä viiksivahaa irokeesiin sillä seurauksella, että hiuksia lähti ihan urakalla. Se kokeilu viiksivahasta keesissä jäi sitten siihen!”

Vesku Jokinen, 50, muusikko

Muusikko Vesku Jokinen.

Muusikko Vesku Jokinen. © Om-arkisto

Leo Friman – Isä näytti mallia

”Faijallani oli todella hienot viikset. Lapsena hän näytti minusta joltain amerikkalaiselta elokuvanäyttelijältä. Kun sitten sain musiikkiherätyksen The Beatlesin myötä, se suorastaan tyrkytti viiksi-ihannetta tällaiselle pohjoiselle suomalaiselle fanittajalle.

En ole ajanut viiksiäni pois kuin kerran, kun menin inttiin. Siitä piti tehdä pieni spektaakkeli. Jossain Suosikissa tai Hymyssä oli siitä kuvareportaasi! Viikset kuuluvat Freeman-kokonaisuuteen ihan kuten Ajetaan me tandemilla.

Jos viiksiä ei ole tai keikalla ei esitä biisiä, niin rahat takaisin!”

Leo ”Freeman” Friman, 69, muusikko

Muusikko Leo Friman.

Muusikko Leo Friman. © Ari Heinonen/Otavamedia

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/20.

Lue myös: Movember on täällä taas – Viiksillä on väliä!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X