Ville Peltonen: ”Kyllä mua valmennus kiinnostaa"

Kiekkoikoni Ville Peltonen on jo miettinyt elämää aktiiviuran jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nelikymppisen Ville Peltosen pitkä ura ammattikiekkoilijana jatkuu HIFK:ssa. Kuva: Mirva Kakko.

Kiekkoikoni Ville Peltonen on jo miettinyt elämää aktiiviuran jälkeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Ville Peltonen, 38, koki karvaan pettymyksen, kun hän putosi loppusuoralla MM-joukkueesta. Kokenut huippukiekkoilija oli huippuvireinen ja täysin sydämin valmistautunut auttamaan Suomea kultamitalin puolustamisessa. Peltonen vaatii itseltään aina sataprosenttista panosta jäällä, eikä hän koskaan hyydy kiekkoturistiksi.

Päävalmentaja päätti kuitenkin toisin ja jätti Peltosen rannalle.

Valittelujen sijaan Peltonen osoittaa henkisen suuruutensa jakamalla tunnustusta muille.

”Superjätkiä oli kaikki muutkin. Hyvä fiilis oli kaikilla, vaikka kilpailu joukkueeseen oli kova”, Peltonen toteaa.

Ammattipelaaja tiesi MM-leiritykseen lähtiessä pelin hengen. Painavin sana valinnoissa oli päävalmentaja Jukka Jalosella.

Peltonen ei halua puida valintoja enempää.

Leijonajoukkueen sijaan Peltonen harjoittelee täysillä Helsingin IFK:n kanssa. Virtaa riittää, sillä Peltonen ja HIFK eivät halua kokea kevään pettymystä uudelleen.

”Motivaatio treeneissä on ollut parempi. Kaikkien pitää katsoa, että jo treenikaudella asiat tehdään mahdollisimman hyvin”, Peltonen painottaa.

Peltonen jatkaa HIFK:ssa ainakin ensi kauden.

”Muita vaihtoehtoja kuin HIFK ei ollut”, Peltonen toteaa vuoden jatkosopimuksestaan.

Motivaatio ja into ovat huipussaan aivan kuten parikymmentä vuotta sitten liigauran alussa.

”Pyrin nauttimaan peleistä täysillä. Muistutan itseäni, kuinka tänäänkin on hieno päivä, kun pääsee treenaamaan ja pelaamaan.”

Mitalirohmu

Ville Peltonen puhuu hiljaisella äänellä ilman korostuksia. Vastaukset kysymyksiin ovat harkittuja ja lyhyitä.

Hän on kiertänyt arvoturnauksia, kolunnut merkittävimmät kiekkoliigat ja nauttinut voitoista enemmän kuin kukaan nykyleijonista.

Kaksitoista olympia- ja MM-mitalia sekä hopeasija World Cup -turnauksessa 2004 nostavat Peltosen kaikkien aikojen menestyneimmäksi suomalaiskiekkoilijaksi.

Ainakin mitalimäärällä mitattuna.

Peltonen on pukukopissakin arvostettu johtaja. Hän uskaltaa antaa palautetta myös valmentajille, kun se on tarpeen joukkueen auttamiseksi voittoon. Lukuisista valmentajistaan Peltonen korostaa Raimo Summasen panosta.

”Olin ollut pariin otteeseen NHL:ssäkin, mutta kokonaispaketti ei ollut hallussa. Rami sai silmät aukeamaan. Hän opetti oikein viimeisen päälle urheilijaelämään sitoutumisen merkitystä. Oivalsin, mitä oikeasti huipulla vaaditaan.”

Kurinalaisuus lisääntyi joka puolella – myös kaukalon ulkopuolella. Peltonen katsoo entistä tarkemmin mitä syö. Hän on tehostanut myös huoltoja palautumistoimia treenien jälkeen.

Peltonen on nähnyt huippupelaajana maailmaa eri suunnista ja asunut ulkomailla toistakymmentä vuotta. Hän hoitaa haastattelun kohteliaasti herrasmiehen tavoin ja ammattikiekkoilijan työhön kuuluvana velvollisuutena, vaikka ajatukset ovat jo jäällä.

Tilanne oli toinen 17 vuotta sitten, kun koko Suomi hullaantui jääkiekon ensimmäisestä maailmanmestaruudesta vuonna 1995. Nuori ja ujo Peltonen joutui kiekkokullan synnyttämän hysterian keskipisteeksi Suomessa.

”Osaisin nauttia maailmanmestaruudesta nyt enemmän kuin 1995”, Peltonen tunnustaa.

Tukholman kultahurmio

Ville Peltonen kohosi juhlituksi sankaripelaajaksi täpötäyden Globenin kuumassa kiekkotrillerissä 7. toukokuuta 1995.

Suomi voitti finaalissa Ruotsin 4–1. Peltonen iski Suomen maaleista kolme ja säesti syötöllään joukkueen kapteenin Timo Jutilan täysosuman.

”KHL ei ollut mun juttuni”, Ville Peltonen sanoo. Kuva: Mirva Kakko.

”KHL ei ollut mun juttuni”, Ville Peltonen sanoo. Kuva: Mirva Kakko.

”Sitä oli silloin koko ajan hämillään. Semmoista se on, kun on vielä nuori poika.”

Edelliskeväänä 1994 Milanossa Suomi oli kokenut finaalissa yhden Peltosen uran katkerimmista tappioista. Kanada voitti maailmanmestaruuden vasta rangaistuslaukauskisan jälkeen 2–1.

Peltonen osoitti saman vuoden talvella 1994 taitonsa ja paineensietokykyä. Lillehammerin olympiatalvena asepalvelus urheilujoukoissa oli kesken, mutta inttikään ei nousukiitoa hillinnyt.

Curre Lindströmin ”dream line”, nuorisoketju Jere LehtinenSaku Koivu – Ville Peltonen takoi Lillehammerissa Suomen maaleista kolmanneksen. Joukkueenjohtaja Heikki Riihiranta risti kaksikymppisten tehotrion lempinimellä Tupu-Hupu-Lupu.

Oli silkkaa huonoa onnea, ettei Peltonen juhlinut heti ensimmäisessä aikuisten arvoturnauksessa kultamitalia. Olympiapronssikin maistui makealta, kun Venäjä kaatui toistamiseen juuri pronssipelissä.

Seuraavana syksynä Ankkalinnan kolmikko suuntasi NHL:n taalajäille. Koivu lensi Montrealiin ja Lehtinen Dallasiin. Peltonen saavutti yhden tärkeistä etapeista, kun hän liittyi San Josen NHL-joukkueeseen.

Isänsä jäljillä

Ville Peltonen pääsi pikkupoikana aistimaan jäähallin hämyistä tunnelmaa seuratessaan kaukalon laidalta isänsä Esan treenejä ja pelejä.

Isä kuului myös maajoukkueen luottopelaajiin. Esa Peltonen pelasi keväällä 1974 Helsingin MM-kisoissa yhdessä kaikkien aikojen parhaassa leijonaketjussa Veli-Pekka Ketolan ja Juhani Tammisen kanssa. Suomi sijoittui MM-kisoissa 1974 neljänneksi, mikä on paras sijoitus kotikisoista.

Ville ei ollut täyttänyt silloin yhtä vuotta.

Kolmivuotiaana luistelemaan oppineelle Villelle kasvoi jääkiekosta luonnostaan suosikkilaji. Ensimmäinen esikuva oli oma isä. Peltoset asuivat tuolloin Klaukkalassa, jossa jääkiekkoon oli tarjolla luonnonjäätä. Lähin jäähalli sijaitsi kymmenkunta kilometriä etelään, Vantaan Myyrmäessä.

Peltonen aloittikin jääkiekon Myyrmäessä vantaalaisen EVU:n junnujoukkueessa. EVU:n kasvatteja ovat olleet myöhemmin myös Tuomo ja Jarkko Ruutu, Antti Pihlström sekä Valtteri Filppula.

Peltonen kävi jääkiekon rinnalla tunnollisesti koulua ja sai palkkiona ylioppilaslakin. Viimeinen kevät oli rankkaa aikaa, kun Peltonen ahkeroi ylioppilasvuonna myös HIFK:n A-junioreiden ja liigajoukkueen pelejä.

”Ajatus oli, että koulu pitää hoitaa kunnialla.”

Peltonen pyrki oikeustieteelliseen.

”Se oli enemmän inttivuoden päähänpistoa. Kävin kokeissa, mutta en minä tosissani sinne pyrkinyt.”

HIFK:n liigajoukkueeseen pääsy ratkaisi lopullisesti ammatinvalinnan.

”Rakkaasta pelistä on tullut työ. Olen jaksanut sen turvin aloittaa harjoittelun vaikeinakin päivinä.”

Upeita vuosia ulkomailla

Ville Peltosen seurahistoria on pitkä ja värikäs. Ulkomailla vietetyistä vuosista parhaat muistot ovat Sveitsin Luganosta, jossa myös perhe viihtyi. Italian tuntumassa sijaitseva Luganojärven rannan viehättävä pikkukaupunki on lomanviettäjien paratiisi Sveitsissä.

Peltosen kiekkouralle loi nostetta toinen NHL-visiitti. NHL:n tiukentuneet säännöt suosivat huippupelaajaksi pienikokoisen Peltosen taitoja. Floridassa vierähti kaikkiaan kolme vuotta.

”Se oli mulle tärkeää, että onnistuin siellä. Nautin myös joukkueen arvostusta.”

Hyppäys Valko-Venäjän Minskiin ja KHL-liigaan jätti ristiriitaiset muistot. Joukkueessa oli amerikkalainen valmentaja ja Peltosen ohella lukuisia ulkomaalaisvahvistuksia.

”Odotin ennakkoon, että olisin saanut ammennettua tietoa ja kokemusta enemmänkin sieltä itselleni. Olisin halunnut kokea venäläisen kiekkokulttuurin ja harjoittelun.”

Peltonen arvosti KHL:n taitopelaajia ja kovatasoista sarjaa, mutta pitkät välimatkat lisäsivät rasitusta.

Vaikka Venäjällä jääkiekko on merkittävässä asemassa ja pelaajapalkat huipussaan, Peltonen ei haikaile paluuta itään.

”KHL ei ollut mun juttuni.”

Valmennus kiinnostaa

Ville Peltonen katsoo tulevaisuutta turnaus ja kausi kerrallaan. Peltonen korostaa, kuinka SM-liigassakin pelit ovat kovatasoisempia ja vauhdikkaampia kuin ennen.

”Vaatimustaso on noussut. Liigakiekkoilija on nykyään ihan urheilija.”

Peltonen viihtyy perheineen Helsingissä, jossa koti on sijainnut myös kaikkina ulkomaan vuosina. Lapset ovat kasvaneet erilaisissa kulttuureissa, ja kielitaito on karttunut. Kaksospojilla Aleksilla ja Jesperillä on englannin lisäksi hallussa myös italian kieli.

Nähdäänkö Ville Peltonen hyödyntämässä kokemustaan myös valmentajana?

”Kyllä mua valmennus kiinnostaa.”

 

Jääkiekkoilija Ville Peltosta ei valittu Suomen MM-joukkueeseen kevään 2012 kotikisoihin. Seuran haastattelu ilmestyi 19/2012.

X