Anna-lehti: Virpi Sarasvuo etsi hiihtouransa jälkeen uuden työpolun urheilumaailman opeista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Virpi Sarasvuo kuvitteli ensin, ettei hänen urheilussa oppimillaan asioilla tekisi mitään urheilu-uran loppumisen jälkeen. Toisin kuitenkin kävi, hän kertoo
Virpi Sarasvuo kuvitteli ensin, ettei hänen urheilussa oppimillaan asioilla tekisi mitään urheilu-uran loppumisen jälkeen. Toisin kuitenkin kävi, hän kertoo Kuva: Heli Hirvelä, Otavamedia
Virpi Sarasvuo kuvitteli heti hiihtouransa lopettamisen jälkeen, ettei urheilusta karttuneilla kokemuksilla ei olisi käyttöä tavallisessa elämässä. Hän huomasi olevansa väärässä, ja nyt hän valmentaa yhdessä miehensä Jari Sarasvuon kanssa.

Kuusi viikkoa viimeisestä kisastaan vuonna 2010 Virpi Sarasvuo seisoi TEDxHelsinki-tapahtuman lavalla puhumassa luopumisesta. Virpi puhui avoimesti siitä, kuinka vaikeaa on sopeutua tavalliseen elämään. Siis elämään, joka ei ole huippu-urheilijan elämää.

”Huippu-urheilijan arjessa jokainen hetki ja valinta vaikuttaa kauden tavoitteeseen, eikä se ulkopuolelle jää juuri mitään muuta. Kaikenlainen sosiaalinen elämä jää väliin”, Virpi sanoi tuolloin.

Silloin Virpi näki huippu-urheilijan elämän vieraannuttuvana, eikä uuden aloittaminen ollut helppoa. Ammatissa kertyneitä taitoja oli vaikea soveltaa mihinkään ja luonteva rooli puuttui, kun se ei enää ollut urheilijan.

Tai siltä se tuntui silloin. Kymmenessä vuodessa Virpi on saanut perspektiiviä.

”Puhuin kuuden viikon kokemuksella, tilanteessa, jossa olin hädin tuskin ehtinyt purkaa laukkujani. Lopettaminen ei tosiasiassa ollut minulle vaikeaa, koska se oli oma päätökseni, eikä tullut yllätyksenä”, Virpi Sarasvuo kertoo nyt Anna-lehdessä.

Virpi Sarasvuo pisti urheiluopit käyttöön ja ryhtyi valmentajaksi

Kilpaurheilusta luopuminen on toisille kuin putoaisi tyhjiöön. Moni hakeutuu töihin kilpaurheilun pariin tai maltillisen henkisen välimatkan päähän siitä, johonkin urheilumaailman liepeille.

Virpi oli jo etukäteen päättänyt, että hän antaa itselleen aikaa katsoa, mitä hän haluaa tehdä.

Pikkuhiljaa Sarasvuolle syntyi oivallus, että urheilu-uralta kertyneille opeille voisi olla käyttöä, vaikka hän ei enää itse urheillutkaan.

Virpi suoritti valmentajan ammattitutkinnon ja on mentoroinut vielä kilpailevia urheilijoita jo muutaman vuoden ajan. Lisäksi hän tekee yhteistyötä miehensä Jari Sarasvuon kanssa.

”Meillä on muun muassa yhteisiä johtajuuskursseja, joilla Jari on tehnyt johtajuusosiot ja minä ja valmentaja Jarmo Riski olemme antaneet apua fyysiseen puoleen.”

Virpi Sarasvuo valmentaa myös yhdessä yritysvalmentajamiehensä Jari Sarasvuon kanssa. Kuvassa pari linnanjuhlissa vuonna 2010.

Virpi Sarasvuo valmentaa myös yhdessä yritysvalmentajamiehensä Jari Sarasvuon kanssa. Kuvassa pari linnanjuhlissa vuonna 2010. Kuva: Pekka Nieminen, Otavamedia

Urheilija ei ole supersankari, joka luopuu kaikesta – vaikka sitkeä myytti niin väittääkin

Virpi Sarasvuo kertoo Anna-lehdessä, miten urheiluun liittyy sitkeitä uskomuksia, jotka kaipaisivat pöllyyttämistä. Urheilijoista tehdään hänen mukaansa supersankareita, jotka luopuvat koko elämästään tavoitellakseen menestystä.

”Mutta eihän urheilijoilla siellä sisällä ole sellaista tunnelmaa, että tämä on kidutusta ja minun pitää jatkuvasti luopua jostain. Se on just toisinpäin.”

Urheilijoilla on Sarasvuon mukaan varsin kirkas näkemys omasta tekemisestään. On asioita, jotka tukevat omia tavoitteita. Ja sitten on asioita, joita ei kannata tehdä, jos tavoittelee voittoa.

Virpi Sarasvuo Urheilugaalassa vuonna 2018.

Virpi Sarasvuo Urheilugaalassa vuonna 2018. Kuva: Tiia Ahjotuli, Otavamedia

Etenkin parhaansa tekemisen Virpi Sarasvuo haluaisi määritellä uudelleen. Täydellisyyttä ei tarvitse tavoitella.

”Aina ei jaksa eikä pysty, mutta silti voi tehdä parhaansa, niin hyvin kuin jaksaa. Kyse ei ole suorittamisesta vaan rehellisestä läsnäolosta ja siitä, mikä on kulloisessakin tilanteessa järkevää. Matkaa voi jatkaa vain siitä, missä on nyt.”

Lue koko juttu Annan numerosta 38/2020!

Virpi Sarasvuo kertoo jutussa muun muassa siitä, kuinka he rakastuivat salamana Jari Sarasvuon kanssa vuonna 2009, sekä siitä, kuinka vanhempainvapaat heti urheilu-uran jälkeen auttoivat häntä miettimään, mitä hän haluaa loppuelämällään tehdä.  Entä miltä parin suhde näyttää 10 vuotta ensi tapaamisesta?

Virpi kertoo Annassa myös, mitä hän ajatteli, kun häntä sivuttiin kielteisesti Aino-Kaisa Saarisesta kertovassa kirjassa.

Lue lisää Annasta!

Lue myös: Tanssii tähtien kanssa: Hiihtokuningatar Virpi Sarasvuo vihdoin tanssiparketilla

X