Vivan Vuoden valopilkku Sulo Karjalainen: Näin puhutaan karhujen kieltä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Onnelliset finalistit! Ensimmäisestä HKC-semifinaalista jatkoon menivät Sari Kankkonen, Heidi Sundström, Jorma Mutanen, Alexis Hjelt, Maria Kiiski ja Esa Hiltunen. Kuva: Jenni Hirsto.
Vivan lukijat valitsivat Sulo Karjalaisen Vuoden valopilkuksi. Kesäkuun Vivassa kerrotaan hänen elämäntarinansa.

Sulo Karjalaisen ikkunasta näkyy perheen vanha kotitalo, jota Sulo teinipoikana rakensi.  Sulo Karjalainen on tutkinut karhuja 1990-luvun alusta asti. Kiinnostavinta hänestä on ollut selvittää, miten karhut käyttäytyvät ihmisten kanssa ja miten syväksi karhun ja ihmisen suhde voi kehittyä.

Sulon kasvattamat karhut ymmärtävät ihmisen puhetta, mutta myös Sulo on oppinut ymmärtämään karhujen kieltä. Hän on tarkkaillut vuosia, miten karhut kommunikoivat keskenään.

”Juuson ja Reetan kanssa keskustelen usein karhujen kielellä, suhisevilla äänteillä ja viittomilla. Juuso ei käytä käsimerkkejä niin paljon kuin Reetta.”

Reetta onkin karhuista innokkain juttelija.

”Se johtuu siitä, että harjoittelimme sitä ahkerasti, kun Reetta oli ihan pieni. Tarhan keskellä on litteä kivi, ja siinä me usein istuimme vierekkäin. Pyysin Reettaa kertomaan minulle asioistaan, ja se rupesikin sitten äänillä ja tassuillaan juttelemaan.”

Kun Sulo ja Reetta istuivat kivellä, Reetan emo Tassu vahti vierellä, ettei pienelle vain satu mitään pahaa.

Sulo vakuuttaa, että karhuilla on myös huumorintajua.

”Reetta vedättää minua tekemään sellaisia juttuja joista hän tietää, etten pysty. Kuten kiipeämään puuhun. Vedätämme toinen toisiamme. ”

 

Tämä ihmisen kannattaisi oppia karhuilta

Reettan (oik.) kanssa Sulo keskustelee myös karhujen kielellä ja viittomilla. Vierellä äiti Tessu.

Sulo on oppinut, että karhu on suora luonteeltaan, katsoo aina tarkasti silmiin ja pitää silmällä, ettei sitä hassuteta.

”Karhu yrittää aikansa saavuttaakseen haluamansa, mutta luovuttaa kyllä, kun näkee, ettei temppu tepsi. Lähtee kävelemään”, Sulo Karjalainen sanoo.

Karhu osoittaa selkeästi oman mielipiteensä. Se kertoo suoraan, mitä tahtoo. Ja jos asiat menevät oikein hankaliksi, karhut antavat toisilleen tilaa. Jättävät toinen toisensa rauhaan, kun tarve niin vaatii.

”Oma mielipide pitää sanoa. Mutta samalla pitää ottaa huomioon muidenkin mielipide.”

 

Videolla Sulo Karjalainen opettaa karhujen kieltä:

 

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X