Walt Disney oli raivoava tyranni, joka sai alaisensa pelkäämään – ja yrittämään parastaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Alaisten oli pakko oppia seuraamaan taiteilijan mielenliikkeitä. Walt Disney oli tunnettu raivokohtauksistaan, joilta eivät säästyneet edes tämän lapset.

Walt Disneyn kuolemasta on tänä vuonna kulunut 50 vuotta, mutta hänen luomansa fantasiamaailma elää vahvempana kuin koskaan.

Tiesitkö nämä viisi ristiriitaa Disneyn luonteessa ja elämässä?

1. Luonne –  läheinen vai etäinen

Kun Walt Disney juonsi vuosikausia televisiossa viihdeohjelmaa, hän oli kaikkien oma helposti lähestyttävä ja iloinen Walt-setä.

Todellisuudessa Disney päästi vain hyvin harvat lähelleen eikä juuri uskoutunut kenellekään.

Walt oli viisilapsisen katraan toiseksi nuorin ja äitinsä Floran silmäterä. Hän oli luonteeltaan isänsä Elias Disneyn kaltainen. Isä oli tyrannimainen, vaativa ja jyrkkä jopa siinä määrin, että Waltin kaikki kolme vanhempaa veljeä karkasivat kotoa päästäkseen isän otteesta.

Isänsä lailla Walt Disney sai koko elämänsä ajan raivokohtauksia, jos asiat eivät menneet hänen mielensä mukaan. Eniten sitä saivat kokea alaiset, mutta myös muut läheiset saattoivat joutua tulilinjalle.

2. Esimiehenä – kylmä ja kyynelehtivä

Walt Disneyn vaativuus ja tinkimättömyys takasivat sen, että hän alaisensa yrittivät parastaan ja usein myös ylittivät itsensä.

Disney kuitenkin kitsasteli kiitoksessa, jos asiat menivät niin kuin hän toivoi tai jopa paremmin. Esimiehen mielenliikkeiden seuraaminen oli kuitenkin alaiselle tärkeää, sillä Disney päätti asioista yksinvaltaisesti. Jos häntä ei onnistunut miellyttämään, potkut saattoivat tulla äkkiä.

Animaattorit oppivat keinon seurata, oliko työn jälki Disneyn mielestä riittävää, sillä hänellä oli yllättävä inhimillinen ominaisuus. Hän itki helposti.

Jos Disney itki katsoessaan työn alla olevan tarinan kohtausta, se oli riittävän koskettava.

Disney ei myöskään pitänyt vastaväitteistä. Eräs ohjaaja huomautti tarinansuunnittelukokouksessa, että Disney oli itse vastustanut edellisellä viikolla tänään kannattamaansa ehdotusta. Disney kylmeni. Hänelle oli tärkeää se, mitä mieltä hän oli asioista nyt. Siinä oli monen vaikea pysyä perässä.

3. Isänä – julma ja hellä

Walt Disneyllä oli kaksi lasta vaimonsa Lillianin kanssa. Esikoistytär Diane syntyi, kun Disney oli 32-vuotias. Vaimo Lillian kärsi useita keskenmenoja ennen ja jälkeen esikoisen syntymän, joten Disneyt adoptoivat nuoremman tyttärensä Sharonin.

Varsinkin Sharon oli isän tyttö. Diane oli perinyt isänsä kipakan luonteen.

Disney suojeli lapsiaan julkisuudelta ja omalta tunnettuudeltaan siinä määrin, että kun asia paljastui 6-vuotiaalle Dianelle koulukaverin kautta, Diane loukkaantui isälleen:

”Et ole koskaan kertonut minulle, että olet Walt Disney!”

Walt oli ankara isä, joka ei hyväksynyt huonoa käytöstä tai nenäkkyyttä. Jos – ja kun – sellaista esiintyi, hän ei kaihtanut ruumiillista kuritusta.

Silloin Disney antoi tyttärilleen siekailematta selkäsaunoja tai läimäytti näitä kasvoihin.

Toisaalta Disney vietti kotona ollessaan tytärtensä kanssa aikaa, opetti muun muassa itse heidät ratsastamaan.

Hän ei myöskään hemmotellut lapsiaan – ainakaan omien sanojensa mukaan. Silti lahjat saattoivat olla ylenpalttisia, jos tyttären sai uskomaan, että lahja ei ollut isältä.

Kun 8-vuotiaana Diane katsoi jouluaamuna ikkunasta ulos, joulupukki oli yön aikana tuonut pihalle leikkimökin, kuin satutalo Disneyn piirretystä. Mökissä oli juokseva vesi ja puhelin.

4. Liike-elämässä – vararikossa vai pystyssä

Nykyisin Disneyn luoma yritys, The Walt Disney Company, on maailman suurimpia viihdeteollisuusimperiumeja – siitäkin huolimatta, että Walt Disneyn eläessä yhtiö oli alati kaatumaisillaan vararikkoon.

Walt Disney oli visionääri, joka oli valmis panemaan tuotot kiinni uusiin taiteellisiin, mutta kalliisiin tuotantoihin.

Vielä 50-luvulla Waltilla ei ollut käteistä sen vertaa, että olisi pystynyt lainaamaan ystävälleen 5 000 dollaria lääkäriä varten.

Yhtiön taloudesta vastannut Roy-veli oli Waltia varovaisempi. Royn varovaisuus samoin kuin hänen kykynsä neuvotella aina uusia lainoja saivat yrityksen jotenkuten pysymään pystyssä. Yhtiön talous vakiintui vasta 1960-luvulla, joitain vuosia ennen Waltin kuolemaa.

Tänään The Walt Disney Company kerää noin 35 miljardin dollarin tuotot joka vuosi. Siitä on tullut mammutti elokuva-alalla ostettuaan animaatioelokuvayhtiö Pixarin, supersankarielokuvia tuottaneen Marvel-yhtiön ja viimeisimpänä Lucasfilmin.

5. Kuolleena– tuhkattu vai jäädytetty

Koko ikänsä filtterittömiä savukkeita tupakoinut Walt Disney kuoli nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään lähes 65-vuotiaana marraskuussa 1966. Pian hänen kuolemansa jälkeen alkoi levitä huhu, jonka mukaan hänet olisi syväjäädytetty odottamaan lääketieteen kehittymistä, jotta hänet voidaan herättää jälleen eloon. Huhu levisi keltaisen lehdistön siivittämän ja sai pontta Disneyn teknologiainnostuksesta.

Ensimmäinen ihminen kuitenkin syväjäädytettiin muutamia viikkoja Disneyn kuoleman jälkeen. Hän ei kuitenkaan ollut Walt Disney.

Disney haudattiin tuhkaamalla ja hänen uurnansa on muistomerkissä Kalifornian Glendalessa, Forest Lawn Cemeteryssä.

 

Lähteet: Bob Thomasin Walt Disney elämäkerta, Gabler Nealin Walt Disney – amerikkalaisuuden ikoni, Wikipedia, The Hollywood Reporter -lehti

X