Taitelijat Pepe Willberg ja Jorma Uotinen ystävystyivät vasta vuonna 2017: ”Suurenmoista löytää joku vielä tässä iässä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pepe Willberg ja Jorma Uotinen
Jorma Uotisen ja Pepe Willbergin elämät kietoutuvat musiikin ympärille. ”Ystävyyden syventyessä julkinen Jorma on tavallaan unohtunut. En enää ajattele häntä tanssijana”, sanoo Pepe. © Tommi Tuomi
Tanssija Jorma Uotisen ja laulaja Pepe Willbergin ystävyyteen kuuluvat samppanja, omaperäiset runoillat ja illalliset. Mutta miksi Jorma istuu illallispöydässä mieluiten Pepen Pauliina-vaimon vieressä?

Tapaamisen alku on tyypillinen. Kun Pepe Willberg, 75, astelee Jorma Uotisen, 72, olohuoneeseen, tämä kaataa laseihin lempijuomaansa ”Keltaista leskeä” eli Veuve Clicquot -samppanjaa. Ei haittaa, vaikka on maanantai ja kello hädin tuskin iltapäivän puolella.

”Samppanja sopii jokaiseen tilanteeseen, vaikka aamiaiselle”, Jorma Uotinen sanoo.

Erityisen hyvin se sopii ystävien tapaamisiin.

Jorma kehottaa istumaan.

”Ettei pönötetä.”

Kahden taiteilijan kaveruuteen turha tärkeily ja jäykistely eivät kuulu.

Tanssiaskeleita

Pepe Willberg ja Jorma Uotinen tutustuivat vuonna 2017, jolloin Pepe osallistui television Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan opettajanaan Jutta Helenius. Sitä ennen he olivat nähneet satunnaisesti toistensa esityksiä.

Jorma: ”Kuulin Pepen laulua ensi kerran Porin jazzeilla vuonna 1969 Otto Donnerin En soisi sen päättyvän -produktiossa. Se oli huikean hieno konsertti. En kuitenkaan aktiivisesti seurannut hänen uraansa. Oli periodeja, jolloin olin poissa Suomesta.”

Pepe: ”Olen tiennyt Jorman siitä saakka, kun hän tuli julkisuuteen tanssijana. Minulla oli jopa hurja suunnitelma hänen varalleen 80-luvun puolivälissä. Tuolloin paljastui, ettei eräs hollantilainen miesduo todellisuudessa itse edes laulanut levyllään. Siitä sain idean: laulaisin verhojen takana, mutta yleisölle esiintyisi Jorma. Olin juuri muuttanut Poriin ja arvelin, että sieltä kotoisin olevana hän voisi suostua juoneen. En kuitenkaan koskaan ehdottanut sitä hänelle.”

Pepe:Tanssii tähtien kanssa -kisaan minut otettiin varmaan kaatuilemaan, mutta tiesin liikkuvani aika ketterästi. Ennen ensimmäistä suoraa lähetystä Jorma tuli katsomaan harjoituksiin, että voiko minua laskea televisioon. Hetken katseltuaan hän totesi: ”tämä on sensaatio”.”

Jorma: ”Olihan se sellainen. Pepe yllätti taidoillaan ja pärjäsi pitkälle, kisan kuudenneksi. Yleisöääniä tuli paljon, enkä sitä lainkaan ihmettele. TTK:ssa ei ole kyse pelkästään tanssitaidosta, vaan ihmisen mukanaan tuomasta historiasta ja karismasta.”

Jorma: ”Olen huono ruoanlaittaja, joten aina lähetyksen jälkeen menin syömään ravintola Manalaan, kuten teen edelleen. Seuraani liittyi muitakin, usein myös Pepe ja hänen vaimonsa Pauliina. Keskusteluissamme sivuttiin tanssia, mutta meillä oli paljon muutakin puhumista. Siitä se lähti.”

Samppanja kuuluu miesten kohtaamisiin. ”Pepe laulaa joskus, mutta harvoin laulaminen on osa illan-viettojamme.” © Tommi Tuomi

Samppanja kuuluu miesten kohtaamisiin. ”Pepe laulaa joskus, mutta harvoin laulaminen on osa illan-viettojamme.” © Tommi Tuomi

Ruokaa ja runoja

Ruoka on edelleen miehiä yhdistävä tekijä. Pepe Willberg ja Jorma Uotinen nauttivat maukkaista aterioista, mutta eivät oikein halua valmistaa niitä.

Pepe: ”Kun lapset olivat kouluikäisiä, keitin aamupuuron. Maussa ei kuulemma ollut moittimista, mutta se oli niin jäykkää, että siinä seisoi lusikka. Pauliinan nuorin tytär oli kerran piilottanut puuronsa hattuhyllylle, mikä paljastui, kun Pauliina iski siihen sormensa jotain etsiessään. Ruoaksi tein perunaa ja kastiketta tai makaronia ja kastiketta. Ne maistuivat aina samalle. Nykyään minulla on pilkkojan rooli. Osaan tehdä sipulista älyttömän pientä silppua.”

Jorma: ”Valmistan ja tarjoilen ystävilleni ruokaa kaksi kertaa vuodessa: vapunpäivänä gazpacho-keittoa ja uudenvuodenaattona samppanjahernekeittoa.”

Televisiolähetysten jälkeisillä aterioilla Pepe ja Pauliina tutustuivat Jorman pitkäaikaiseen ystävään Desireehen. Hän kokoaa usein ystäviä kotiinsa illallisille. Pepen ja Pauliinan terassilla on puolestaan vietetty rapujuhlia.

Jorma: ”En ole sillä lailla sosiaalinen, että keräisin ympärilleni ison määrän ihmisiä. Ystävystyminen Pepen ja Pauliinan kanssa tapahtui ilman suunnitelmia, tavattoman luontevasti. Ensin söimme yhdessä TTK:n jälkeen, sitten aloimme soitella, että eikö tavattaisi.”

Pepe: ”Oikeasti Jormaan vaikutuksen teki Pauliina suoraviivaisilla mielipiteillään.”

Jorma: ”Se on totta. Pauliina ja Desiree ovat tärkeitä elementtejä, jotka yhdistävät joukkoamme. Yleensä haluan istua ruokapöydässä Pauliinan vieressä.”

Pepe: ”Silloin tällöin pidämme runoillan. Laitamme kulhoon etukäteen kirjoittamamme runot, joista jokainen vuorollaan nostaa ja lukee yhden. Sen jälkeen arvuuttelemme, kuka sen on kirjoittanut. Runojen kirjoittaminen on minulle koettelemus. Ensimmäisellä kerralla selvisin ahdistuksesta ajattelemalla, että teen pienen laulutekstin.”

Jorma: ”Vuosi sitten lomailimme yhdessä viikon Fuengirolassa, Espanjassa, jossa Pepellä oli joulukonsertteja. Meitä oli reissussa kuusi henkilöä. Vuokrasimme porukalla talon, jossa jokaisella oli oma huone.”

Pepe: ”Pihalla oli uima-allas, jossa vain Jorma ui, koska vesi oli muista liian kylmää. Yhteistä aikaa vietettiin aamiaisella, ja siihenkin jokainen saapui omia aikojaan. Päiväretken Malagaan teimme porukalla.”

Jorma: ”Ei ollut pakkoseurustelua. Se oli helppoa, pakotonta yhdessäoloa.”

Lue myös: Jorma Uotinen ei avaudu henkilökohtaisimmista asioista edes ystävilleen: ”Syvimpiä tunteitani en jaa”

Pepen rapujuhlissa Pauliina, Jorma, Desiree ja Pepe. Jormasta Pepe ja Pauliina-vaimo ovat perfect match. Hänestä on kiehtovaa seurata heidän välistään draaman kaarta. © Pepe Willbergin kotialbumi

Pepen rapujuhlissa Pauliina, Jorma, Desiree ja Pepe. Jormasta Pepe ja Pauliina-vaimo ovat perfect match. Hänestä on kiehtovaa seurata heidän välistään draaman kaarta. © Pepe Willbergin kotialbumi

Ilman odotuksia

Jorma: ”Julkisuudessa esiintyvälle asetetaan väistämättä odotuksia. Pyydetään selfieitä ja usein kommentoidaan jotain tekemistäni. Ystävyydessä keskeistä on se, ettei tarvitse esittää mitään eikä ole turhia odotuksia. Ystävyys kestää sen, jos haluaa vain istua ja olla hiljaa.”

Pepe: ”Tapaamisissamme Jorma on oma itsensä, mitä nyt samppanjan kanssa vähän diivailee. Nuorena popparina saatoin kulkea nokka pystyssä ja olla aika luotaantyöntävä. Nykyään uskon olevani samanlainen julkisuudessa ja sen ulkopuolella. Minua on helppo lähestyä.”

Jorma: ”Keskustelemme ruoasta, konserteista, elokuvista ja tietysti meillä on mielipiteitä myös ihmisistä, esimerkiksi yhteistyökumppaneista. Toki voimme puhua töistämmekin.

Pepe: ”Viime aikoina puheenaiheina ovat olleet ajankohtaiset TTK:n tanssit ja konsertit, joita kummallakin on tänä syksynä. Tietysti maailmantilanne myös pohdituttaa, mutta siitä ei kauan halua puhua.”

Pepe: ”Varsinaisia neuvoja emme toisiltamme kysy. En ole pyytänyt Jormaa kertomaan esimerkiksi, kuinka voisin tehdä lavalla piruetin.”

Jorma: ”Pepe on esiintynyt vuosikymmeniä. Hän tulee lavalle, avaa äänensä ja laulaa. Se on iso asia ja riittää. Ei siihen tarvita mitään ulkoa ohjattua käden liikettä.”

Pepe: ”Jorman tanssissa mennään sellaiselle alueelle, josta minulla ei ole tuon taivaallista ymmärrystä. Minä vain näen sen.”

Jorma: ”Yhtään konfliktia välillämme ei ole ollut. Koronapandemian alussa oli erilaisia mielipiteitä, kun kukaan ei oikein tiennyt, mistä oli kysymys. Keskustelimme siitäkin, reagoitiinko Suomessa oikealla tavalla.”

Pepe: ”Olen suhtautunut koronaan aika välinpitämättömästi. Naamarin käyttö ahdisti.”

Jorma: ”Pandemian alkuvaiheessa kävimme yhdessä kävelyillä ja istuskelimme ulkona penkeillä, koska mihinkään muualle ei voinut mennä. Saattoi mukana olla samppanjaakin.”

”On suurenmoista, että vielä tässä iässä löytyi joku, jonka kanssa natsasi heti”, Jorma Uotinen sanoo. © Tommi Tuomi

”On suurenmoista, että vielä tässä iässä löytyi joku, jonka kanssa natsasi heti”, Jorma Uotinen sanoo. © Tommi Tuomi

Kiitollisuutta

Pepe Willberg ja Jorma Uotinen jatkavat töitä, vaikka kumpikin on reilusti yli perinteisen eläkeiän.

Jorma: ”En tykkää ilmaisusta, että ikä on vain numero. Minusta ihminen on aina oikean ikäinen. Kun henkinen vireystaso on olemassa, ikääntymistä ei mieti. Ranskalaiselta näyttelijältä Catherine Frotilta kysyttiin, miten hän suhtautuu yli 60-vuotiaana naisena ikääntymiseen. Hän vastasi: ”Onko meillä muuta mahdollisuutta?”.”

Pepe: ”Joskus jostain kolottaa. Huvittavaa on se, että pää ei pysy mukana ikääntymisessä. Ajatukseni ovat yhä ihan huithapeleita.”

Jorma: ”On fantastista, että Pepellä ja minulla on mahdollisuus jatkaa töitämme aktiivisesti ja täysillä. Arvostan sitä suunnattomasti. Meillä on sisäinen tarve tehdä, mutta tekeminen on pakotonta.”

Pepe: ”Jos lopettaisin, mitä sitten tekisin?”

Jorma: ”Suurenmoista on sekin, että vielä tässä iässä olen löytänyt Pepen kaltaisen kontaktin. Että yllättäen ja odottamatta tuli joku, jonka kanssa natsasi heti.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/22.

Lue myös: Pepe Willberg ja Pauliina-vaimo: ”Ystävien menetys saa pohtimaan, kuinka paljon aikaa meillä on”

Pepe Willberg ja Pauliina Visuri

Pepe Willbergin ja Pauliina Visurin arkea sujuvoittaa kummankin pikainen leppyminen. ”Jos suutahdan Pauliinalle ja keitän itselleni kahvin, olen kupillisen hörpittyäni jo unohtanut, mistä kimpaannuin”, Pepe kertoo. © Tommi Tuomi

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X