Aki Hintsa vie päiväkirjamerkinnöillään syöpäsairaan elämään, toivon ja epätoivon hetkiin – ”Siitä huolimatta voi jäädä Musta Pekka käteen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Aki Hintsa
Aki Hintsa oli suomalainen traumatologiaan erikoistunut urheilulääkäri ja ortopedi. © Pekka Nieminen
Formulapiireistä tunnettu lääkäri Aki Hintsan tarina alkaa kirjassa siitä, kun hänellä diagnosoidaan laajalle levinnyt haimasyöpä. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio.

Miksi Aki Hintsa Tänään olen elossa: Kuolevan miehen päiväkirja kiinnosti?

”Haastattelin vuosia sitten Aki Hintsaa ja kiinnostuin hänen hankkeestaan, siitä miten ihmisen suorituskykyä voidaan nostaa ja pitää yllä korkeana.

Kun muut hyvinvointivalmentajat puhuivat siihen aikaan vain ravitsemuksesta, liikunnasta ja unesta, tavoiteltiin Hintsan mallissa enemmän: kokonaisvaltaista hyvinvointia, parempaa elämää.”

Mitä mieltä olet Oskari Saaren kokoamasta kirjasta?

”Tarina alkaa siitä, että F1 -maailman sisäpiiriin kuuluneella lääkäri Aki Hintsalla diagnosoidaan laajalle levinnyt haimasyöpä. Hän antaa Oskari Saarelle tehtäväksi koota kirjaksi missionsa, hyvinvointimallin rakentamisen. Tärkeintä on selkeyttää sen ydin, jota hän kutsuu Coreksi sekä sen yhteys henkiselle ja hengelliselle tasolle.

Tästä alkaa kuitenkin matka, joka näytää, mitä syöpää vastaan taistelu oikeasti on: pinnistelyä väsymystä, vatsan oikkuilevaa toimintaa, kipuja, omaa riittämättömyyden tunnetta ja kiristyviä hermoja vastaan, riitoja kotona, omien elämänvalintojen kyseenalaistamista ja sen tajuamista, että ei ole elänyt omien oppiensa mukaan: perhe on jäänyt työuran jalkoihin. Ja kuitenkin kaiken ytimessä elää toivo.

Välillä asiat etenevät hyvään suuntaan; näyttää jopa siltä että ihme olisi tapahtunut ja syöpä lähes voitettu. Sitten tauti taas nappaa otteeseensa.”

Arvio: ***

Kirja sai minut…

”..miettimään, miten paljon voimaa ja lohtua Aki Hintsa sai siitä, että hänellä oli elämässään vahva vakaumus, usko Jumalaan. Se auttoi häntä olemaan toiveikas loppuun saakka. Toivo auttaa torjumaan epätoivoa ja synkkyyttä.

”Onhan tämä kaikki, elintapamuutokset ja koko hyvinvointimallikin vain prosenteilla pelaamista. Siitä huolimatta voi jäädä Musta Pekka käteen. – – voin tehdä kaiken niin oikein kuin mahdollista ja silti saada haimasyövän ja kuolla.”

Aki Hintsa

Aki Hintsa menehtyi vuonna 2016 taltioituaan elämänsä loppuajan päiväkirjaan. © Wsoy

Aki Hintsa Tänään olen elossa: Kuolevan miehen päiväkirja

Lue myös: Oskari Saari pysähtyi ystävänsä Aki Hintsan kuoltua: ”Omat arvot on syytä elää todeksi joka päivä”

Oskari Saari

Oskari Saari on viime vuosina punninnut tarkkaan arvojaan. ”Suurin haaste minulle on ajankäyttöni. Haluaisin antaa vielä enemmän aikaa perheelleni ja läheisilleni.” © Arto Wiikari

X