Antti Tuuri kirjoitti elämäkerran Wahlroosista – ”Tuuri antaa äänen niille, jotka eivät itse siihen pysty”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Antti Tuuri
© Otava
Antti Tuurin Mies kuin pantteri: Wahlroosin tarina on rakkaudella tehty. Lue toimittaja Elina Kirssin kirja-arvio!

Antti Tuuri kirjoitti elämäkerran Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä (Otava), joka ilmestyi maaliskuussa 2022.

Miksi kirja kiinnosti?

”Kun kuulin, että Antti Tuuri aikoo kirjoittaa elämäkerran jostain Wahlroosista, ajattelin kirjailijan vain lähteneen mukaan julkkiksista kertovien elämäkertojen buumiin.

Sitten luin Helsingin Sanomien haastattelun ja kiinnostus heräsi oitis. Elämäkerta Down-ihmisestä, jonka Tuuri on tuntenut yli 50 vuotta. Miten upea idea!”

Mitä pidin?

”Mies kuin pantteri on ehdottomasti vuoden parhaita kirjoja ja Tuurin menestyksekkään uran huippuhetkiä. Se on kirja, joka jokaisen on luettava.

Tuuri antaa äänen niille, jotka eivät itse siihen pysty. Sillä vaikka elämäkerta kertoo Wahlroosin, Tuurin ex-vaimon pikkuveljen, tarinan, se on samalla kirja muista Down-ihmisistä ja siitä, miten heitä on vuosien varrella kohdeltu. Walhroosin syntymän aikaan 1950-luvulla suhtautuminen Down-lapsiin oli suorastaan järkyttävä. Lapset saattoivat joutua laitoshoitoon suoraan synnytyssalilta ja Down-lapsia piiloteltiin ja hävettiin.

”Wahlroosin mielestä meidän oli ajettava niin, ettei kukaan ohittanut meitä Helsingin ja Liperin välillä. Hän seurasi tarkasti sivupeiliä ja ilmoitti minulle heti, jos takanamme oli auto lähestymässä. Silloin minä nostin nopeutta, ja Wahlroosin riemu oli suuri, kun takanamme auto jäi jälkeen.”

Tuuri kirjoittaa Wahlroosin elämästä lämpimästi, kauniisti ja kunnioittavasti. Välillä lukijaa naurattaa, sitten itkettää. Joka sivulta paistaa läpi rakkaus ja arvostus kirjan kohdetta kohtaan.

Teos muistuttaa, miten jokainen elämä on arvokas. Elämän merkitystä voi mitata muullakin kuin perinteisillä taloudellisen tai älyllisen menestyksen mittareilla. Harva meistä on Einstein, mutta sepä vasta tärkeää onkin, että pystynyt tuomaan iloa ympärilleen.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…tuntemaan suurta iloa, että näin tärkeä kirja on olemassa.”

X