Edesmenneen Paul Austerin viimeinen teos käsittelee kuolemaa: ”Ei voi olla ajattelematta, että kirjailija on tiennyt teoksen jäävän viimeiseksi”

Paul Austerin viimeiseksi jäänyt romaani Baumgartner kertoo kauniisti kuolemasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paul Austerin viimeiseksi jäänyt romaani Baumgartner kertoo kauniisti kuolemasta.
Teksti:
Elina Kirssi

Kirjailija Paul Auster (1947–2024) kuoli vappuaattona syöpään. Hänen viimeiseksi jäänyt teoksensa on Baumgartner (Tammi).

Miksi kiinnosti?

Luin Paul Austerin Timbuktun parikymppisenä ja olin myyty. Pienoisromaanissa seurattiin syrjäytyneen miehen elämää tämän koiran näkökulmasta. Sen jälkeen ahmin useita Austereita, mutta samaa lumoa ei löytynyt.

Nyt uutuus Baumgartner herätti kiinnostuksen. Olin jo aikeissa tarttua kirjaan, kun siitä tuli valitettavan ajankohtainen. Auster kuoli 77-vuotiaana keuhkosyöpään vappuaattona.

Mitä pidin?

Auster aloitti Baumgartnerin kirjoittamisen vuonna 2018, mutta lukiessa ei voi olla ajattelematta, että vuonna 2022 syöpädiagnoosin saanut kirjailija on tiennyt teoksen jäävän kenties viimeiseksi.

Kuolevaisuus on kirjassa vahva teema. Kaikki kuolevat, jopa hän itse kuolee aikanaan, nuori Sy Baumgartner pohtii.

Teos kertoo ikääntymisestä ja luopumisesta. Millaista on aloittaa elämää uudelleen, kun rakas puoliso kuolee 40 yhteisen vuoden jälkeen? Teksti on haikeaa ja päähenkilö Syn kolotukset voi tuntea. Keho ei toimi enää kuin ennen, mieli elää menneissä. Sy yrittää päästä surusta eteenpäin ja löytää jälleen merkitystä elämäänsä, mutta vaimo on kymmenen vuotta kuoleman jälkeenkin yhä läsnä.

Romaani alkaa vetävästi ja kerrontaratkaisuissa on kekseliäisyyttä: romaanin päähenkilö on yhtä paljon Syn kuollut vaimo Anna kuin hän itse. Puolivälissä ote hiipuu hetkeksi, kun kerronnassa keskitytään hieman liikaa menneeseen, mutta loppu on väkevä.

Arvio: ***

Kirja sai minut…

Pohtimaan, millainen jälki meistä jää lähtiessämme.

Lue myös: Kirjailija Paul Auster kertoo saksalaisdokumentissa ajatuksiaan demokratiasta

X