Kirja-arvio: Viiden tähden Eeva Kilpi -elämäkerta on kuin halaus: ”Luulen, että jatkossa yöpöydälläni on lampun lisäksi tämä kirja”

Eeva Kilven ja Anna-Riikka Carlsonin ystävyydestä kummunnut kirja on kaunis matka lempeyden äärelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eeva Kilven ja Anna-Riikka Carlsonin ystävyydestä kummunnut kirja on kaunis matka lempeyden äärelle.
Teksti:
Liina Putkonen

Anna-Riikka Carlsonin Rakas Eeva Kilpi. Nämä juhlat jatkuvat vielä (WSOY) on arvostelijan mukaan viiden tähden teos.

Miksi teos kiinnosti?

Annan harvoin vapaa-aikaani tietokirjoille ja elämäkerroille, koska ne ovat osa työtäni. Kun olen vapaalla, tartun fik­tioon. Sellaisella otteella nappasin kiinni myös tästä kirjasta, vaikka teos onkin tietokirjaksi määritelty.

Lukulupaus on kuitenkin enemmän: kertomus Eeva Kilven elämästä, elämän rajallisuudesta, kirjallisuuden voimasta sekä ystävyydestä, joka alkaa siitä, kun kustantaja Anna-Riikka Carlson alkaa vierailla kirjailija Eeva Kilven luona säännöllisesti.

Mitä pidin?

Osasin odottaa hyvää kirjaa, jopa teosta, jonka haluaa lukea uudestaan, mutta kahden naisen luoma lämmin ja ­humaani maailma, johon pääsin vieraaksi, oli vielä enemmän.

Kirjassa on lainattu erään lukijan kirjoittamaa ­kirjettä Eeva Kilvelle, ja nyt lainaan sitä tähän, koska siinä kuvataan täydellisesti tuntemuksiani, vaikka luen kirjaa Eeva ­Kilvestä, en Eeva Kilpeä.

”–– lukiessa saavun tilaan, johon vain harvoin päädyn ­itsekseni. Tilaan, jossa pohdin eri tavalla ja sanoitan maailmaa eri tavalla. Pidän tuosta ­itsestäni valtavan paljon.”

Lempeät keskustelut Kilven kotona Iltaruskontiellä, kauniit sitaatit Kilven tuotannosta ja elämän onnellisten kuin vaikeidenkin asioiden pohdinta luovat teoksen, jolta ­haluan halauksen aina vain uudestaan. Luulen, että jatkossa yöpöydälläni ei ole vain lamppu. Siinä on myös tämä kirja.

Arvio: *****

Kirja sai minut…

uuden harrastuksen pariin. Haluan kerätä vähitellen kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista kaikki Eeva Kilven runokokoelmat ja romaanit ja nauttia niistä pitkään ja hartaasti.

Lue myös: Kirjailija Eeva Kilpi muistuttaa, että kaipuun voi jättää perinnöksi: ”Elämässä oppii siihen, että kaikesta joutuu luopumaan – Siihen täytyy olla valmis”

X