Elämäkertaromaanissa Aleksis Kiven elämä rönsyää huumorin, unen ja todellisuuden maailmassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vesa Haapala paljasti Tutta Särkälle, että on kantanut Kiveä mukanaan jo vuodesta 2017 saakka. © Sampo Korhonen 
Vesa Haapala paljasti Tutta Särkälle, että on kantanut Kiveä mukanaan jo vuodesta 2017 saakka. © Sampo Korhonen 
Aleksis Kivellä oli valtava tarve rakastaa, ja raskaasta lopustaan huolimatta hänellä oli huumorin taito ainakin teksteissään.

Liian kapeaksi jäänyt kuva Aleksis Kivestä hiersi Vesa Haapalan mieltä kuin pikkuruinen kivi kengässä. Niinpä kirjailija ja kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori väritti ja laajensi Kivi-kuvaa sen seitsemällä värillä. Syntyi tuhti ja rujonkaunis Alexis-elämäkertaromaani: unenomainen kertomus erityisestä miehestä.

Tuore teos kertoo Kiven elämästä ennen kahta viimeistä sairauksien synkistämää vuotta. Miksi valitsit juuri vuodet 1866–1870?

Se oli luovuuden aikaa. Kivi kehitteli ja kirjoitti näytelmiä, runoja ja Seitsemän veljestä. Harva kirjailija on ollut niin monipuolinen ja tuottelias niin lyhyessä ajassa. Lähdin liikkeelle Kiven teksteistä ja loin hänestä fiktiivisen hahmon, jonka pään sisään lukija pääsee.

Kiven kuolemasta tuli juuri kuluneeksi 150 vuotta. Kansalliskirjailija eli vain 38 vuotta. Miksi hänestä tuli legenda vasta kuolemansa jälkeen?

Kivi oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija. Hänen uransa lähti hienosti, mutta Seitsemän veljestä ei vastannut arvostelijoiden odotuksia suomenkieliseltä kirjallisuudelta.

Oliko Aleksis Kivi sitten radikaali, kapinallinen?

Radikaali ei sovi Kiveen, mutta hän toi rehellisesti esiin kansan elämää. Hän sutkautteli uskonnollisilla puheenparsilla ja asetti toisinaan akateemiset pohdinnat koomiseen valoon. Hän kirjoitti myös kärsimyksistä, joita nälkävuodet aiheuttivat.

Kirjassasi annat paljon tilaa unelmille. Teos rönsyilee kiehtovasti toden ja unien maailmassa. Miksi?

Aleksis Kivi oli ikuinen etsijä ja ailahtelevainen unelmoija teoksissaan. Runoissaan hän kuvailee haaveellisesti rakkautta, etsi sitä koko elämänsä.

Miehellä oli valtava tarve rakastaa. Hän kirjoitti siitä, näki unta ja haaveili, rakastui ja pettyi. Myös luonnonnäkymät ovat usein unenomaisia. Luonto oli hänen kotinsa, myös unien ja haaveiden näyttämö.

Mukana elämäkertaromaanissasi kulkee myös nuori leski Hilja Tuomas-poikineen. He tuovat kiinnostavia juonenkäänteitä tarinaan. Miksi loit niin kovin traagisen rakkaustarinan?

Hilja symbolisoi täyttymätöntä rakkautta. Olen luonut tarinan Kiven runojen perusteella. Vain tällainen epätavallinen, salainen rakkaussuhde olisi ollut ainoa mahdollinen.

Kivellä ei ollut varaa naimakauppoihin, joita hän olisi halunnut. Rakkaus Hiljaan jää vaikuttamaan Alexiksen elämään rakkauden haaveena, mutta myös syyllisyytenä.

Monen teatterin edustalla nököttää masentuneen näköinen, käteensä nojaava kansalliskirjailija: kylmä, kivinen luomus. Mutta minkälaisen monumentin Kivi olisi itse halunnut itsestään veistettävän?

Romaanissa Alexis haaveilee patsaasta, jossa hän olisi housut kintussa. Se on itseironinen sutkautus.

Alexis-kirjassa päähenkilö osaa iloita. Oliko Kivi huumorimies?

Seitsemän veljestä sisältää runsaasti niin kielellistä ilottelua kuin myös tilannehuumoria, pilkkalauluja ja rallatuksia. Huumoria on myös muissa hänen näytelmissään Aleksis Kivi osasi naurattaa. Huumori oli olennainen osa hänen kielenkäyttöään.

Mikä erottaa Aleksis Kiven nykyihmisestä?

Moni asia. Elämä oli ankaraa, mutta yksinkertaisempaa. Toisaalta nykyihmisen mieli on valmiiksi täynnä tässä aistiärsykkeiden tulvassa.

Kiven aikaan mielikuvitukselle oli enemmän tilaa. Nyt tilan täyttää muun muassa some.

Jokaisessa meissä on vähän piirteitä jokaisesta seitsemästä veljeksestä: Juhanista, Tuomaksesta, Aaposta, Simeonista, Timosta, Laurista ja hännänhuippu Eerosta. Kuka heistä tahtoisit olla?

Lauri tai ehkäpä Eero. He tykkäsivät välillä olla omissa oloissaan.

Vesa Haapala kirjoitti elämänkerrallisen romaanin Aleksis Kiven elämästä.

Saammeko joskus lukea Alexis-kirjan, joka käsittelee myös kuolemaa? ”No, katsotaan”, Vesa Haapala hymähtää. © Sampo Korhonen

Lue myös: Teatteriohjaaja Linda Wallgren inspiroituu Aleksis Kiven kielen ilmaisuvoimasta: ”Miten monella tavalla kirjailijaa on voinut yli 150 vuotta tulkita”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2023.

Juttua muokattu 2.1.2023 kello 13.05: Sana elämänkerta korjattu muotoon elämäkerta.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X