Itä-Helsingissä sijaitseva Vartiokylän linnavuori on muinaisaikojen linnoitus, jota käytettiin myös ensimmäisessä maailmansodassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vartiokylän linnavuori
Vartiokylän muinainen linnavuori kohoaa Itä-Helsingissä. © Hämäläinen Heini/Helsingin kaupunginmuseo
Retkeilijän linnat ja rauniot esittelee yli kuusikymmentä entisaikojen rakennusta ja rakennelmaa, joissa vieraillessaan retkeilijä pääsee aistimaan entisaikojen elämänmenoa.

Merenlahden takana kohoaa korkea mäki. Suomen oloissa se näyttää mäeltä, mutta kun paikan historiaa selvittää tarkemmin, käy ilmi, että mäki onkin vuori – linnavuori. Itä-Helsingissä sijaitseva Vartiokylän linnavuori on muinaisaikojen linnoitus, joka oli käytössä myös ensimmäisessä maailmansodassa ja juoksuhautojen jäänteitä on nähtävissä vieläkin.

Tuomo Kesäläisen Retkeilijän linnat ja rauniot -kirjaan on valikoitu 60 Suomessa sijaitsevaa linnaa, linnoitusta, rauniokirkkoa ja -kartanoa. Yksi näistä on Vartiokylän linnavuori.

Esitellyt kohteet on jaoteltu selkeästi neljään alueeseen. Kohteet on merkitty kartalle, ja jokaisesta kohteesta on informatiivinen esittelyteksti ja valokuvat.

Kirjassa on myös linnoitussanastoa ja ohjeita raunioilla liikkumisesta ja säädöksistä. Oppaan avulla ensikertalainenkin selviää retkestä linnavuorelle.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 7/22.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X