Jääleinikin kuolema -dekkari kuvaa 1930-luvun Helsinkiä, jossa kansalaissodan muisto elää yhä

Dekkari nykäisee mukaansa 30-luvun Helsinkiin, jossa kansalaissodan arvet kirvelevät edelleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dekkari nykäisee mukaansa 30-luvun Helsinkiin, jossa kansalaissodan arvet kirvelevät edelleen.
(Päivitetty: )
Teksti: Maija Kajanto

Miksi kiinnosti?

Kirjan lähtökohta on kiin­nostava. Kesällä 1932 Punavuoressa Sepänkatu 25:n ­talonmies huolestuu. Neiti­ Laina Yli-Rautalammen asunnon verhot pysyvät suljettuina, vaikka ulkona on paahtavan kuuma kesä. Kun asuntoon mennään tarkistuskierrokselle, kylpyammeesta löytyy ruumis.

Vaikka Laina Yli-Rautalammen kuolema on faktaa, dekkari on muuten puhdasta fiktiota. Juonenkäänteitä riittää vakoojakuvioista muilutuksiin ja sisällissodan tapahtumien kertaamiseen.

Lähihistoriaan sijoittuvilla dekkareilla on vankka sija sydämessäni. Pauli Jokinen on myös kirjailijana kiinnostava: miehen kynästä on lähtöisin muun muassa teos Helsingin murhahistoria ja Jokinen vetää kaupungin pimeämpää puolta esitteleviä murhakävelyitä

Mitä pidin?

Jokinen pyyhkäisi heittämällä samaan jengiin Virpi Hämeen-Anttilan ja Pekka Hyytin rinnalle. Jääleinikin kuolema viihdytti ja kauhistutti ja 1930-luvun Helsingin kuvaus imaisi hienosti mukanaan. Tapahtumia oli paljon, samoin henkilöitä mutta paketti pysyy kasassa yllättäviin loppukäänteisiin saakka.

Murhaa selvittävä etsivä Arpia Haahti on hieno lisä suomalaisten salapoliisien joukkoon.

Arvio:  ***

Kirja sai minut…

muistamaan, ettei ennen todellakaan ollut kaikki paremmin. 1930-luvun Helsinki oli väkivaltainen kaupunki eikä Punavuoressa siemailtu cappuccinoja trendikuppiloissa. Liikaan nostalgiaan ei kannata sortua ja hyvä kirja auttaa pitämään tämän mielessä.

”Stockmann oli avannut mahtailevan tavaratalon Aleksanterinkadun päätyyn, ja lehtikioski sen edessä vaikutti vaatimattomalta. Kioski kuitenkin kiinnitti Haahdin huomion, hänen katseensa kiinnittyi päivän lehtiin, joiden otsikot huusivat Laina Yli-Rautalammen kuolemasta.”

Kirja: Jääleinikin kuolema

© Myllylahti

Kirjoittaja:

Pauli Jokinen

Kustantaja: Myllylahti

Jutun otsikkoa päivitetty 25.7.2022. Jääleinikin kuolema ei kerro kansalaissodan ajan Helsingistä. Se sijoittuu 30-luvun Helsinkiin, jossa kansalaissodan jäljet näkyvät yhä.

X