Tottelemattomat on oikea konnien luokkakokous – ”Joona Keskitalon kerrontatyyli on kuin ulkomaisista toimintaelokuvista”

Joukko entisiä koulukavereita lähtee puolivahingossa huumebisnekseen – ja alkaa menestyä siinä liian hyvin päästäkseen enää ehjinä irti. Lue kirja-arvio Joona Keskitalon Tottelemattomat-teoksesta!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joona Keskitalon Tottelemattomat aloittaa huumekaupan maailmaan sijoittuvan rikosromaanisarjan ja kertomuksen kaveriporukasta, jossa jokaiselle oma etu on paras etu.

Joukko entisiä koulukavereita lähtee puolivahingossa huumebisnekseen – ja alkaa menestyä siinä liian hyvin päästäkseen enää ehjinä irti. Lue kirja-arvio Joona Keskitalon Tottelemattomat-teoksesta!
Teksti:
Petri Korhonen

Miksi kiinnosti?

”Tottelemattomat-kirjan tarinan huhuttiin jo etukäteen muistuttavan viime vuosien oikeita rikosskandaaleja.

Tekijä Joona Keskitalo on kertonut haastatelleensa kirjaa varten runsaasti oikeita konnia, ja tämä selittänee juonenkäänteiden todenmakuisuutta. Halutessaan tässä voi nähdä piirteitä niin julkkisten Katiska-vyyhdistä kuin huumepoliisi Aarnionkin tapauksesta.

Ulkoisista kulisseistaan kiinni pitävät, oikeasti konkurssin partaalla hoippuvat yrittäjät kokeilevat viimeisenä keinonaan huumekeikkaa. Mukaan painostetut vanhat koulukaverit tuovat soppaan oman ammattitaitonsa, ja bisnes alkaa menestyä liiankin hyvin.

Yhtäkkiä mainosmies, juristi, nörtti ja vilunkiyrittäjä huomaavat muodostaneensa huumekartellin, joka alkaa haitata epärehellisen poliisin ja muiden liigojen touhua.”

Mitä pidin?

”Viihdyttävä Tottelemattomat etenee hengästyttävällä vauhdilla, ja ­kerrontatyyli on kuin ulkomaisista toimintaelokuvista. Kirjasta on tulossa jatko-osia, ja ehkä siksi siitä tulee pieni tuotteis­tamisen maku: mikään ei ­pääty tähän.”

Arvio: ***

”Max on ehtinyt ryypätä itsensä puolessatoista vuodessa sairaalakuntoon. Kukaan heistä ei ole saanut mitään hyvää vastineeksi rahasta… Jonaksesta on tullut pakkomielteinen suuruudenhullu ja Peten elämä luisuu kovaa vauhtia väärään suuntaan.”

Kirja sai minut

”…näkemään tarinan jo televisio­sarjana – enkä ihmettelisi jos koulukaverien hahmot olisi varta vasten kirjoitettu tietyille näyttelijöille. Aku Hirviniemi on ilmetty Pete, öykkäröivä Max näyttää Sami Hedbergiltä ja nörtiksi kävisi Jaajo Linnonmaa – eli sattumalta sama kolmikko joka on jo Luokkakokous-elokuvasarjassa. Etäinen Jussi Vatanen istuisi täysin lakimies Jonasin nahkoihin. Rahanahne kyttäkin on kuin Kari Hietalahti – hänen tarvitsisi vain toistaa aiemmat poliisiroolinsa.”

Lue myös: Menestysdekkaristi Sebastian Fitzek ei viihdy tosielämän rikostarinoiden parissa: ”Kun suljen kirjan, voin jättää pelkoni sinne”

X