Kirja-arvio: Kadonneet sydämemme -romaani on hyytävää luettavaa: ”Kaikkein kamalinta kirjassa on se, että se voisi olla totta”

Dystopia vie Yhdysvaltoihin, jossa Aasiasta on tehty helvetin esikartano. Kamalalla tavalla moni kirjassa kerrottu asia on jo tietyllä tavalla todellisuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Gummerus

Dystopia vie Yhdysvaltoihin, jossa Aasiasta on tehty helvetin esikartano. Kamalalla tavalla moni kirjassa kerrottu asia on jo tietyllä tavalla todellisuutta.
Teksti: Liina Putkonen

Celeste Ng kirjoitti romaanin Kadonneet sydämemme (Gummerus). Teos ilmestyi tammikuussa 2023 ja sen on suomentanut Taina Helkamo.

Miksi kirja kiinnosti?

”Kirjailijan edellinen romaani Tulenarkoja asioita sai paljon huomiota, mutta se jäi minulta väliin. Nyt ajattelin korjata asian ja tutustua tämän taiturimaiseksi tarinankertojaksi mainostetun kirjailijan uusimpaan teokseen.”

Mitä pidin?

”Kirja jäi pyörimään mieleen sen jälkeen, kun se oli pitänyt ensin ahmia. Kirja oli siis hyvä. Siihen hyvyys loppuukin, sillä tarinassa eletään hyytävän kamalassa maailmassa.

Yhdysvalloissa valtaa pitää PACT eli amerikkalaisen kulttuuriperinnön suojeluasetus. Sen nimissä sensuroidaan, vangitaan ja tuhotaan. Eikä kukaan sano mitään, sillä ”niin on kaikille parasta”. Suurimmassa ahdingossa ovat aasialaista alkuperää olevat, koska PACTin mukaan Yhdysvaltojen talousromahdus juontaa juurensa Kiinan toimintaan.

Kaikkein kamalinta kirjassa on se, että se voisi olla totta. Itse asiassa osa tarinasta onkin. Lapset on monessa maassa viety vanhemmiltaan sisäoppilaitoksiin ”oppimaan” valtaapitävien tavoille. Lapsia on myös laitettu häkkeihin ihan nykypäivänä, kun Trumpin hallitus erotti siirtolaislapset vanhemmistaan.

Tästä ei ole enää kovin pitkä matka siihen, että lapset viedään ”parempaan perheeseen” kasvamaan, jos vanhemmat ilmaisevat vääränlaisia mielipiteitä? Pelottava ajatus.”

Arvio: ****

Kadonneet sydämemme -kirja sai minut…

”…toivomaan, että koulutuksesta pidettäisiin hyvää huolta kaikissa maissa. Mitä enemmän ihmiset tietävät, sen vähemmän hirmuhallitsijoilla on mahdollisuuksia nousta valtaan ja tuhota kokonaisia yhteiskuntia.”

”PACT auttoi maan ulos kriisistä. PACTin ansiosta maassa oli rauhallista ja turvallista. Jopa päiväkotilapset tiesivät sen. PACT oli oikeastaan vain tervettä järkeä: Jos käyttäytyi isänmaan edun vastaisesti, sillä oli seuraamuksensa.”

X