Kirja-arvio: Johan Eklöfin Maailma ilman pimeää -tietokirja pureutuu valosaasteen haittoihin - Johtuuko siitä hyönteistenkin määrän romahtaminen?

Pysäyttävä tietokirja saa pohtimaan, kuinka vähän ihminen vieläkin tietää kaikesta siitä harmista, jota se maapallolle aiheuttaa. Lue tuottaja Liina Putkosen kirja-arvio.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ihmisen synnyttämä valo sekoittaa luonnon tasapainon.

Pysäyttävä tietokirja saa pohtimaan, kuinka vähän ihminen vieläkin tietää kaikesta siitä harmista, jota se maapallolle aiheuttaa. Lue tuottaja Liina Putkosen kirja-arvio.
Teksti:
Liina Putkonen

Johan Eklöfin Maailma ilman pimeäätietokirja (Atena) ilmestyi helmikuussa 2022. Kirjan on suomentanut Christine Thorel.

Miksi tietokirja kiinnosti?

”Juuri ja juuri kaamoksen läpi päässeenä ajatus haitallisesta valosta tuntui niin oudolta, että pakkohan siitä oli tarttua Maailma ilman pimeää -kirjaan. Valohan on se, jota tässä on kaivattu kuukausia.”

Mitä pidin?

”Maailma ilman pimeää antaa niin tärkeän viestin, että toivottavasti sen lukevat kaikki, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi kaupunkien valaistusten tasoon. Esimerkiksi hyönteisten määrän huolestuttava romahtaminen voi osin johtua valosaasteesta, jota me ihmiset maailmaan levitämme.

Viitteitä tällaisesta on ollut jo vuosia yksittäisissä tutkimuksissa, mutta perusteellista, laajaa kartoitusta vasta tehdään. Toivottavasti nopeasti, sillä kuten kirjailija Johan Eklöf sanoo: ”Tiedon lisääntyessä on paremmat edellytykset löytää ratkaisuja. Jos kiinnitämme enemmän huomiota valon vaikutukseen ekosysteemeihin ja omaan hyvinvointiimme, olemme lähempänä yön palauttamista.”

Kirjan mukaan oikea, pimeä yö nimittäin vaikuttaa hyvin moneen asiaan lisääntymisestä saalistamiseen ja kun nämä perusasiat häiriintyvät alkaa lajien tuhoutuminen.

Tuntui myös hurjalta, että keinovalaistukseen käytetään kirjan mukaan kymmenesosa maailman energiankulutuksesta. Osa tästä valaisusta on myös ihmisen kannalta aivan turhaa, väärin suunnattua tai liian voimakasta. Tutkimusten mukaan tällainen turha valo vastaa melkein 20 miljoonan auton hiilidioksidipäästöjä.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…päättämään, että tässä on taas yksi asia, josta pitää puhua, jotta tieto asiasta lisääntyy. Ilman tietoa ei voi tehdä muutoksia, joten nyt puhumaan pimeyden puolesta.”

”Ekosysteemit heräävät tai aktivoituvat eri aikoihin (…). Yhden eläimen nukahtaessa toisen puuhat alkavat, ja tapahtumaketjut, hormonisyklit ja käyttäytymismallit käynnistyvät ja päättyvät valon ilmaistessa vallitsevan vuorokaudenajan (…).”

X