Kirja-arvio: Ukrainan musta multa -tietokirja kuljettaa lukijaa taitavasti laajan aiheen äärellä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Elina Grundströmin Ukrainan musta multa on tositarina suomalaissyntyisestä Joakim Heleniuksesta.
Elina Grundströmin Ukrainan musta multa on tositarina suomalaissyntyisestä Joakim Heleniuksesta. © Wsoy
Ukrainan musta multa – Tositarina viljelysmaasta, jonka piti ruokkia maailma – Elina Grundströmin hieno tietokirja käsittelee valtavaa aihetta taitavasti.

Elina Grundströmin Ukrainan musta multa -tietokirja (Wsoy) julkaistiin helmikuussa.

Miksi kiinnosti?

”Koulukirjassa sanottiin 1980-luvulla, että Ukraina on Neuvostoliiton vilja-aitta. Se oli ainoa asia, jonka koulussa Ukrainasta opin.

Nyt kun Ukraina on joutunut jo vuoden verisesti puolustamaan itsenäisyyttään, maan asiatkin kiinnostavat aivan eri tavalla kuin ennen. Se tuntuu toisaalta vähän nololta, kun tajuaa, miten suuri aukko itsellä on sivistyksessä tässä kohtaa ollut.”

Mitä pidin?

”Elina Grundström kertoo esipuheessa etsineensä tarinaa, joka käsittelisi sitä, miten voimme selvitä ilmastokriisistä. Hän oli kypsytellyt aihetta vuosia, kunnes löysi keskushenkilökseen suomalaisen Joakim Heleniuksen. Heleniuksen yhtiö hallitsi suurimmillaan lähes 200 000:a hehtaaria mustan mullan maita entisissä neuvostotasavalloissa.

Kosmopoliitti bisnesmies on kieltämättä herkullinen henkilö. Ukrainan sodan myötä Grundströmin kirjassa nousee kuitenkin kiinnostavammaksi ukrainalainen Natalia Tverdohlib, kuusikymppinen entinen opettaja, joka maksoi asuntolainansa myymällä kasvattivuohiensa maitoa.

Palkittu toimittaja ja tietokirjailija hallitsee valtavan aiheensa ja kuljettaa lukijaa taitavasti niin Natalian elinpiirissä kuin vaikkapa Heleniuksen yhtiöön sijoittaneen ralliautoilija Tommi Mäkisen mielenmaisemassa.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…ihailemaan Natalian sisukkuutta ja toivomaan, että hän saa vielä sen turvatun vanhuuden, josta oli haaveillut.”

”Ajatus tuntui yksinkertaiselta ja vastaansanomattoman selvältä: otetaan maailman parasta multaa ja lisätään vähän sijoitusrahaa ja länsimaista teknologiaa. Se kuulosti reseptiltä, joka ei voisi epäonnistua.”

X