Jenni Räinän Kulkijat herättää näkemään luonnon ihmeellisyyden ja tapaa retkeileviä naisia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sirkka Ikonen Kulkijat-kirjassa
Sirkka Ikonen, ”Ikurin prinsessa” raapusti nimimerkkinsä autiotupien vieraskirjoihin jo 70-luvulla. © Teija Soini
Jenni Räinä lähti yhdeksän naisen kanssa metsään. Millaisia ovat naisten erätarinat ja suhteemme luontoon? Niistä syntyi Kulkijat-kirja.

Tuuli värisyttää korkeuksiin kohoavan männyn neulasia. Sammal tuoksuu vapaudelta, pohjakivien ylitse soljuvan puron laulu huumaa kulkijan. Aiemmin tämä kulkija oli mitä todennäköisimmin mies, mutta nyt vaaka kallistuu toiseen suuntaan: jo yli puolet Suomen kansallispuistoissa retkeilevistä on naisia.

Kulkijat pohtii suhdettamme luontoon

Tieto-Finlandialla 2019 palkitun Jenni Räinän Kulkijat keskittyy juuri heihin. Hän pohjustaa tekstiä esittelemällä kolme vallankumouksellista naista, jotka valloittivat Haltin vuonna 1933.

Yhdeksän muun päähenkilön kanssa Räinä viettää aikaa metsissä ja erämailla. Yksi heistä on Sirkka Ikonen, 80, joka löysi aavan erämaan lumon jo vuonna 1975. Tarinat eivät lopu kesken, sillä Ikonen antaa viiman hyväillä pitkiä hopeanharmaita hiuksiaan edelleen.

Kulkijat pohtii myös suhdettamme luontoon – onko metsästyksessä ja kalastuksessa edelleen kyse luonnosta? Entä mikä vetää varvikkoon kyykkimään, vaikka marjakulhonsa täyttäisi vähemmälläkin vaivalla?

Päiväretkiä voi tehdä lähimetsissä

”Jos tahtoo lähteä luontoon, ensimmäisenä ei tarvitse mennä erätarvikeliikkeeseen. Päiväretkiä voi tehdä kotoa löytyvillä varusteilla. Aloittaa voi niin, että poikkeaa lähimetsän tutulta lenkkipolulta tai samoilee asuinalueiden välisissä metsiköissä”, Jenni Räinä vinkkaa.

Kulkijat on Jenni Räinän uusi teos.

Jenni Räinä (s. 1980) on tietokirjailija ja toimittaja. Hän kuuluu tekijänelikkoon, jonka teos Metsä meidän jälkeemme voitti Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2019. Kuva: Teija Soini

Lue myös: Kirjailija Tomi Kontio kiersi poikansa kanssa kansallispuistot – Näin elämyksistä syntyi Kansallispuistojen kutsu

X