Kirja-arvio: Mika Kähkösen salapoliisitarina Dekkari vie sairaalan hektiseen arkeen ja hoitoalan haasteiden pyörteisiin

Mika Kähkösen Dekkari (Myllylahti) ilmestyi huhtikuussa 2022.
Miksi Dekkari kiinnosti?
”Joensuulainen Mika Kähkönen on työskennellyt yli neljännesvuosisadan hoitotyössä päivystyspoliklinikalla. Niinpä hän liikkuu hyvin luontevasti sairaalamaailmassa, jossa alkaa tapahtua kummia. Dekkari tarjoaa juonivetoisen lukuhetken lisäksi kurkistusikkunan päivänpolttaviin hoitoalan kysymyksiin.”
Mitä pidin salapoliisitarinasta?
”Onnellisessa suhteessa oleva kahden lapsen isä Olavi Lassina työskentelee ensihoitajana, ja elämä olisi kunnossa, jos loukkaantunut käsi ei vihoittelisi. Kivun hallinta ajaa lääkekoukkuun, ja sen huomaa myös tarkkasilmäinen lääkäri. Hän alkaa kiristää Lassinaa.
Kun Lassina kieltäytyy avustamasta lääkäriä armomurhassa, tämä huolehtii siitä, että Lassina päätyy suljetulle osastolle. Lassinan kertomukset lääkärin tekosista kuitataan harhoina. Ainoa, joka alkaa pikkuhiljaa kuunnella, on Dekkari – samalle osastolle päätynyt rikospoliisi Kari Jontka.
Kähkösen tuorein dekkari on elokuvamaisesti etenevä tarina, joka tekee mieli ahmaista kerralla. Kevyesti kulkevan juonen lisäksi tarina sivuaa hoitohenkilökunnan ja lääkärien vastuuta – asioita, joista kirjailija Kähkösellä on ensi käden tietoa.
Dekkari on erinomaista kesäluettavaa. Tarina etenee Dan Brownin tyyliin kohtauksesta toiseen, tapahtumia on runsaasti mutta ei liikaa. Lomalla kaipaan juuri tällaista mukaansa imaisevaa kirjaa.”
Arvio: ****
Kirja sai minut…
”…pohtimaan hoitohenkilökunnan asemaa. On puistattavaa, millainen valta vakuuttavasti käyttäytyvällä ammattilaisella voi olla toisen elämään.”