Namiyan puodin ihmeet -romaanin kerronta on kutkuttavaa ja poikkeaa länsimäisestä tyylistä – ”Hieno, puhutteleva kokonaisuus”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Namiyan puodin ihmeet
© Punainen Silakka
Sekatavarakauppa on kirjan keskiössä tavoilla, joiden kekseliäisyyttä voi vain ihastella. Lue tuottaja Liina Putkosen kirja-arvio!

Keigo Higashinon Namiyan puodin ihmeet (Punainen Silakka) on Raisa Porrasmaan suomentama. Romaani ollut myyntimenestys jo maailmalla.

Miksi teos kiinnosti?

”Kustantamo Punainen Silakka otti yhteyttä ja herätti ihmetystä. Punainen Silakka, mikähän se on?

Pitihän sellaisen nimen taakse kurkistaa, joten tartuin kustantamon uusimpaan teokseen Namiyan puodin ihmeisiin. Japanilainen kirjallisuus on osunut myös liian harvoin käsiini, joten saatoin paikata tätäkin puutetta edes vähän.”

Mitä pidin?

”Lähdin lukemaan kirjaa dekkarina, koska kirjoittajan aikaisempi teos Uskollinen naapuri oli sellainen ja saanut muun muassa Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.

Jännitystä tässäkin kirjassa oli, muttei dekkarityyppistä, vaan aivan omanlaistaan, kutkuttavaa kerrontaa. Se sai iltaisin kääntämään aina vain uuden sivun, vaikka yön tunnit alkoivat huveta uhkaavasti.

Jännittävä, mutta lempeä romaani sopii toki dekkarinystäville, mutta se on oivaa lukemista myös kaunokirjallisuuden arvostajille, jotka eivät lue dekkareita.

Oli ihana sukeltaa länsimaisista kerrontatyyleistä poikkea­vaan tekstiin. Yksilö tunteineen ja kokemuksinee­n ei noussut keskiöön kuten meillä usein, mutta silti kyyneleiltä ei voinut välttyä kirjaa lukiessa.

Kirjan keskipisteen, hylätyn sekatavarakaupan tunnelma jäi leijumaan mieleen pitkään lukemisen jälkeenkin. Viehätyn aina, kun joku osaa sitoa taiten yhteen monta tarinaa niin, että niistä tulee lopuksi hieno, puhutteleva kokonaisuus.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…laajentamaan katsettani, kun etsin uutta luettavaa. Pienten kustantamoiden tarjonnasta voi löytyä ihanan yllättäviä ja raikkaita lukuelämyksiä.”

X