Miranda Cowley Hellerin Paperipalatsi-romaani hurmaa luontokuvauksellaan: ”New Yorkin niemi oli kuin yksi kirjan päähenkilöistä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Paperipalatsi
© Tammi
Elämä on vaativa elettävä, jos se rakentuu hirvittävälle salaisuudelle. Silti se eletään.

Miksi kiinnosti?

Minulle sanottiin, että jos ­rakasti romaania Suon ­villi laulu, ei voi olla pitämättä ­tästä kirjasta. Tarina kiedotaan luonnon tapahtumiin ja ihmeisiin tässäkin romaanissa varsin kauniilla ja tenhoavalla tavalla.

Kirjan kirjoittajalle romaani oli myös ensimmäinen laatuaan, mutta tarinan taitajana Miranda Cowley Heller on konkari. Hän on johtanut suoratoistopalvelu HBO:n draamatuotantoa vastuullaan muun muassa Sopranos ja ­Mullan alla. Sen kyllä juonen perusteella huomaa.

Mitä pidin?

Paperipalatsi imaisi minut ­keskelle Cape Codin omintakeista ­luontoa Yhdysvaltojen itärannalla, jossa lammen ja sen näykkijäkilpikonnat erottaa merestä vain männyistä ja otsontammista muodostuva kaistale sekä hiekkaranta. New Yorkista noin 400 kilometrin päässä oleva niemi oli kuin yksi kirjan päähenkilöistä, niin taitavasti sitä ja elämää sillä oli kuvattu.

Oman vetovoimansa toi myös kirjan tarina, joka oli karu ja kaunis, vuorotellen ja yhtä aikaa. Kuinka kauheaa ja silti omalla tavalla koskettavaa on rakkaus, joka hautautuu pahojen tekojen alle.

Kirjan päähenkilö Elle taistelee menneisyyden ja ­nykyhetken välissä. Pikku hiljaa rakentuva elämäntarina saa lukijan jännittämään, kuinka kaikkien kirjassa oikein käy.

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…iloitsemaan, kuinka paljon maailmassa on upeita paikkoja. Vaikkei niihin välttämättä koskaan itse matkustaisikaan, taidokas kirjallisuus tuo paikat lähelle ja eläviksi.”

”Kauas korkeimman dyynin yläpuolelle ilmestyy taivaalle tähti, ensin himmeä, mutta pian voimistuva, kunnes pimeydessä tuikkii säkenöivä jalokivi. Tiedän kuitenkin katselevani kuolemaa. Viimeistä leimahdusta.”

X