Paul McCartneyn muistelmat paljastavat tarinat The Beatlesin biisien takana – Kuinka hittikappale Yesterday syntyi?

Paul McCartneyn muistelmat perustuvat laulujen sanoituksiin, mikä on mainio lähestymistapa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Bazar

Paul McCartneyn muistelmat perustuvat laulujen sanoituksiin, mikä on mainio lähestymistapa.
Teksti: Liina Putkonen

Paul McCartneyn muistelmateos Elämä & Sanat sopii Beatles-fanille tai kenelle tahansa pop- ja rock-historiasta kiinnostuneelle lukijalle.

Miksi kiinnosti?

Beatles on yksi historiamme merkittävimpiä musiikki-ilmiöi­tä. Yhtyeen kappaleita kuuntelevat niin ikäihmiset kuin nuoretkin, vaikka bändi on hajonnut yli 50 vuotta sitten. Paul McCartneyn muistelmat 154 laulusanoituksen pohjalta tarjoaa syvän sukelluksen tämän ilmiön uumeeniin.

Mitä pidin?

Kahteen massiiviseen kirjaan on helppo tarttua, kun niitä voi lukea kuin selaisi nettiä. Valitsen ensin kappaleen: Yesterday. Se löytyy Y-lauluista. Alku laululle oli kaikkea muuta kuin tunteellinen. Kappaleen melodia syntyi ensin ja jotta se pysyisi mielessä, ­McCartney keksi siihen nopeasti sanat avuksi: ”scrambled eggs, oh baby, how I love your legs, scrambled eggs”.

McCartney soitti melodiaa uudestaan ja uudestaan pianol­la muun muassa Beatlesien elokuvan Help! kuvaustauoilla, koska oikeanlaiset sanat eivät ottaneet syntyäkseen.

Lopulta elokuvan ohjaaja Richard Lester kyllästyi pimputukseen ja karjaisi: Jos vielä kuulen tuon sävelmän kerrankin, hoidan tuon helvetin pianon pois täältä.”

Ei tiennyt tuolloin herra Lester, millaisen helmen synnytystä oli päässyt seuraamaan.

Arvio: *****

Kirja sai minut…

Iloitsemaan siitä, että Paul McCartney sai kuuden vuoden urakan loppuun ja tämä vihreä, massiivinen eepos on kaikkien käsillä. Kirja ei ole mikään kerran lukukokemus, vaan sen kanssa vierähtää varmasti kuukausia ja ehkä vuosiakin. Sen avulla pääsee tutustumaan myös McCartneyn omaan uraan tarkemmin, sillä kirja yltää näihin päiviin saakka.

Elämä & Sanat

Kirjoittaja:

Paul McCartney, toimittanut Paul Muldoon

Suomentanut:

Pasi Rakas Jääskeläinen

Kustantaja:

Bazar

X