Petri Tammisen Se sano -teos riemastuttaa tragikoomisella tyylillä – ”Paikoitellen tuli niin rajua tavaraa, että ilmat lensivät palleasta pihalle”

Jaa artikkeli
Petri Tamminen
Petri Tamminen © Jonne Räsänen/ Otava
Petri Tammisen otteessa ihmisten saamat tyrmäävät kommentit kerrotaan niin, että pieniin tarinoihin tiivistyvät kokonaiset elämänkohtalot. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio Se sano -teoksesta.

Miksi kirjassa kiinnosti?

”Riemastuin, kun kuulin Petri­ Tammisen uuden Se sanoteoksen idean­. Kirjaan on koottu tosielämän tokaisuja, niitä suusta loikkivia sammakoita, joissa yhdellä–kahdella napakalla lausella niitataan ihminen maanrakoon, ihan noin vain – kuin ohimennen tervehtisi.

Kun on kasvanut kulttuurissa, jossa ihan vilpittömästi ajatellaan, että ”kyllä tottuuren saa aina sannoo”, odotin, että edessä olisi riemastuttava henkisen kotiinpaluun hetki, sellainen: nämä ihmiset minä tunnen -kokemus.

Lukijan on hyvä tietää, että suoraan sanojat eivät useinkaan tarkoita sanojaan ilkeiksi. Kysehän on vain rehellisestä kommentista, jonka antaminen on lähinnä palvelus ja siitä pahastuminen pikkumaista.

Tamminen on tragikoomisen tyylin mestari, siis oiva kirjoittaja tälle aihepiirille.”

Mitä pidin?

”Vaikka odotinkin muikeita lohkaisuja, on pakko sano, että paikoitellen tuli niin rajua tavaraa, että ilmat lensivät palleasta pihalle. Rujoimmissa kohdissa teki mieli ääneen huutaa: ei noin voi sanoa!

Usein jäi miettimään, miten tyrmäävien lauseiden jälkeen kukaan on voinut nousta henkisesti ja jatkaa eteenpäin. Paikoitellen kertojat kommentoivat sanojen merkitystä loppuelämälleen: arpia jäi.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…miettimään, miten nykyään ajatellaan, että some on raaistanut ihmisten ilmaisua, kun toista kohtaamatta voi vähän kuin puskista ampua hirveitä törkeyksiä. Vaan osattiin sitä ennen someakin. Kyllä toisen voi kohdata vaikka kasvokkain ilman että kohtaa.”

X