Siim Liivik on erilainen lätkäjätkä: ”Hän on syvällisempi ja moniulotteisempi kuin hahmo, jonka loi itsestään ammattilaiskaukaloita varten”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Siim Liivik
Siim Liivik on suomenvirolainen entinen jääkiekkoilija. © LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Uransa lopettanut jääkiekkoilija Siim Liivik valottaa elämäkerrassaan peliuraansa sekä lapsuusvuosiaan kotiväkivallan keskellä. Toimittaja Jukka Vuorio arvioi Aki Ollikaisen kirjoittaman Fuck You Liivik -teoksen.

Miksi Fuck You Liivik -kirjassa kiinnosti?

”Olen seurannut jääkiekon Liigaa kolmekymmentä vuotta, ja suosikkejani ovat aina olleet Siim Liivikin kaltaiset periksiantamattomat työmyyrät, joiden karisma säteilee aavistuksen muita kirkkaammin.

Liivikin uralle on mahtunut mestaruuksien lisäksi aikoinaan paljon puhuttuja kaukaloselkkauksia, joista halusin­ lukea pelaajan omat mietteet. Lisäksi maineikkaan pelaajan­ kaukalon ulkopuolinen, tähän saakka tuntematon elämä kiinnosti.

Liivik muistetaan kiekon lisäksi JVG:n jättihitistä Häissä­, jossa Liivik räppää yhden osuuden taiteilijanimellä Märkä-Simo.”

Siim Liivik elämäkerta fuck you liivik

Siim Liivik kertoo Fuck You Liivik -kirjassa, millaista on olla virolaistaustainen maahanmuuttaja
Suomessa ja miten yksinhuoltajan poika taisteli tiensä altavastaajan
lähtökohdista parrasvaloihin. © Siltala

Mitä pidin?

”Aivan kirjan ensimmäiset sivut tiivistävät hyvin, mistä teoksessa on kyse. Välillä lukijaa naurattaa, välillä puolestaan kyyneleet nousevat ­silmiin.

Liivik on pikkupoikana joutunut kokemaan isäpuoleltaan väkivaltaa, jonka ei pitäisi kuulua yhdenkään lapsen – tai tietysti aikuisenkaan elämään.

Aki Ollikaisen kirjoittama Fuck You Liivik -teos osoittaa, että Liivik on huomattavasti syvällisempi ja moniulotteisempi henkilö, kuin se hahmo, jonka hän itsestään ammattilaiskaukaloita varten loi.

Todellista Siim ­Liivikiä kiinnostavat muun muassa filosofia ja psykologia.”

Arvio: *****

Kirja sai minut…

”..miettimään joukkueurheilun merkitystä lapsille ja nuorille. Ilman onnistumisen kokemuksia jääkiekossa Siim Liivik olisi omien sanojensa mukaan hyvin voinut jäädä ryyppäämään ja pyörimään päämäärättömästi lapsuuden maisemiinsa Vantaan Korsoon.”

”Mä olen voittanut isäpuolen, aikuisen, ja hetken mun itseluottamus on ollut katossa. Olen nostanut kädet ilmaan ja lähtenyt riemuissani juoksemaan. Ja juossut suoraan nyrkkiin. Ja nyt multa on irronnut ensimmäinen maitohammas.”

Siim Liivik

Siim Liivik saavutti urallaan yhden Suomen mestaruuden keväällä 2011 sekä yhden EBEL-liigan mestaruuden Itävallan Klagenfurtissa 2019. © Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Lue myös: Turvakoti pelasti usein väkivaltaiselta isäpuolelta – Jääkiekkoilija Siim Liivik: ”Jos saan lapsia, voin antaa heille erilaisen lapsuuden”

X