Näyttelijä Toni Kamula lukee Kalle Päätalon teokset äänikirjoiksi: ”Pohjoispohjalaista murremaastoa on mukava posottaa menemään”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Toni Kamula lukee Päätalon teokset äänikirjoiksi.
Toni Kamula lukee Päätalon teokset äänikirjoiksi.
Näyttelijä Toni Kamula urakoi 26 Kalle Päätalon romaania äänikirjoiksi. Projekti kestää kolme vuotta, valmiina on nyt kolme teosta.

Näyttelijä ja ohjaaja Toni Kamula on suosittu äänikirjojen lukija. Nyt hänellä on edessään järkälemäisen urakka Kalle Päätalon teosten kanssa.

Näyttelijä Toni Kamula, kuinka rohkenit ottaa työn vastaan?

Olen lukenut toistakymmentä vuotta ääneen. Ennen kuin suostuin, luin otteita Päätalon alkupään tuotannosta.

Myötätuntoinen ja lämmin katse pieneen Kalle-poikaan kosketti. Omat juureni ovat Pohjois-Pohjanmaalla, ja isovanhempieni lapsuusmaasto antoi uuden kiinnostuksen väylän. Pääsen katsomaan Suomen kehittymistä ja mieheksi kasvamista 1900-luvun alkupuolelta saakka.

Millaista on Päätalon kieli?

Päätalo kuvaa tarkasti luontoa, vuodenaikoja ja tunnekokemuksia. Toinen taso on dialogi, henkilöt ovat lihallisia ja heillä on tietty asenne. He eivät voisi olla muualla kuin Taivalkoskella.

Miten valmistaudut lukemiseen?

Käyn aamulla pyöräilemässä tai kävelyllä. Yleensä luen kuusi tuntia kolmena päivänä viikossa, välipäivinä äänen pitää palautua.

Syön samat asiat ja saman verran ennen studioon menoa, että maha ei murise. Iltaa kohti, kun kaupunki hiljenee, tarinan imuvoima kasvaa.

Miten kirja äänitetään?

Tässä tapauksessa luen ilman äänitarkkailijaa, tarkkailen itse itseäni ja mahdollisia lukuvirheitä. Äänitys on helppo katkaista ja jatkaa. Korjauskuuntelija käy luvut läpi tekstin kanssa ja merkkaa mahdolliset lukuvirheet. Sen jälkeen äänitarkkailijan kanssa teemme korjaukset.

Kuinka kauan yhden teoksen lukeminen kestää?

Yhden 25-tuntisen Päätalon lukemiseen menee 50 tuntia. Kirjoissa on minulle tuttua pohjoispohjalaista murremaastoa, joten sitä on mukava posottaa menemään.

Lue myös: Kirjailija Kalle Päätalon lapsuudenkoti teki Veijoon vahvan vaikutuksen: ”Kallioniemessä on sellainen tunne kuin Kalle kävelisi yhä keskuudessamme”

Äänikirja vai kirja?

Molemmat. Luen pääsääntöisesti fyysisiä kirjoja. Joskus kuuntelen englanninkielisiä tietokirjoja. Suomenkielisissä äänikirjoissa kiinnitän huomiota rytmiin, painotuksiin, nopeuteen ja äänen väriin. Ei ole kovin helppoa kytkeä tarkkailijan ominaisuutta pois.

X