Ujuni Ahmed kertoo kasvutarinansa – ”Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin -kirja on puheenvuoro maahanmuuttajataustaisten tyttöjen puolesta”

Paha tyttö. Huono tyttö. Nämä sanat Ujuni Ahmed kuuli nuoruudessaan usein. Silti hänestä kasvoi nainen, jonka ääni kuuluu. Lue toimittaja Katriina Lundelinin kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ujuni Ahmedin tarina kulkee Elina Hirvosen sanojen läpi vahvana ja selkeänä.

Paha tyttö. Huono tyttö. Nämä sanat Ujuni Ahmed kuuli nuoruudessaan usein. Silti hänestä kasvoi nainen, jonka ääni kuuluu. Lue toimittaja Katriina Lundelinin kirja-arvio!
(Päivitetty: )
Teksti: Katriina Lundelin

Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin -teos (WSOY) ilmestyi toukokuussa 2022.

Miksi kirja kiinnosti?

”Suomi näyttää aika erilaiselta, jos sitä katsoo korkeakoulutetun kaupunkilaisen tai vaikkapa ylisukupolvisessa köyhyydessä elävän silmin – toisenlainen kuva maastamme piirtyy myös Somaliasta Suomeen 3-vuotiaana muuttaneen tytön näkökulmasta. Halusin tietää, millainen se kuva on. Ujuni Ahmedin tarina antaa siihen yhden vastauksen.”

Mitä pidin?

”Ujuni Ahmed pelkäsi lapsuudessaan koraanikoulun ankaraa opettajaa. Opettajalla oli keppi tai johto, jolla hän löi lapsia, jos nämä lukivat väärin. Vuosia­ myöhemmin sama opettaja karkasi oppilaansa kanssa ulkomaille, mutta juorujen ja paheksunnan kohteeksi ei joutunut aikuinen mies – vaan nuori tyttö.

Kirja on vaikuttava puheenvuoro maahanmuuttajataustaisten tyttöjen puolesta. Se saa kysymään, miksi Ujunin kaltaiset tytöt joutuvat kokemaan jäävänsä yksin oman yhteisönsä tiukkojen vaatimus­ten kanssa? Oli sitten kyse luvasta käyttää housuja, tyttöjen silpomisesta tai muuten vain oikeudesta näkyä ja kuulua.

Ujunin tarina ei kerro vain siitä, kuinka ihmiset käyttävät uskontoa rajoittamaan tyttöjen oikeuksia. Se on myös kaunis kertomus henkilökohtaisen uskon löytämisestä ja rakkaudesta omaa kulttuuria ja yhteisöä kohtaan. Ujunin kritiikki erottelee kirkkaasti sen mitä arvokasta jää, jos rajoittavista säännöistä luovutaan.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…kysymään itseltäni, näenkö tytössä, joka käyttää huntua tai on kotoisin vaikkapa Somaliasta, yhtä vahvan kyvyn toimia ja vaikuttaa kuin jos tyttö olisi valkoinen. Ainakin minun pitäisi.”

Tytöille jotka ­ajattelevat­ ­olevansa yksin

Kirjoittaja:

Ujuni Ahmed, Elina Hirvonen

Kustantaja: WSOY

”Nuorena en koskaan uskaltanut lähteä matkalle vanhempieni kanssa. Minulle oli selvää, että jos vanhemmat ehdottavat hankalana pidetylle nuorelle yhteistä lomaa, se tarkoittaisi joutumista heidän kotimaahansa pakolla, ilman mahdollisuutta päästä pois.”

X